algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

L'any 2009, al top 10 dels més càlids des del segle XIX

El període comprès entre el setembre i el novembre registrà pluges un 18% per sota del que és habitual i es tanca com la segona tardor més seca del segle XXI, després de la del 2007

És probable que el 2009 es classifiqui entre els deu anys més calorosos des que es començaren els registres climàtics instrumentals, el 1850. A més a més, el trimestre comprès entre els mesos de setembre i novembre ha estat calent en la major part de l'Estat i, de mitjana, les temperatures de la tardor varen superar en 1,7 graus centígrads els valors normals. Són dades publicades per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que apunten que a l'arxipèlag balear aquest període també va resultar "càlid", encara que amb una anomalia tèrmica inferior a un grau centígrad.

Davant aquestes xifres, els experts diuen que la del 2009 es podria convertir en la tercera tardor més càlida des del 1970, només superada en temperatura mitjana per les de 1983 i 2006.

Ara bé, el fenomen no se circumscriu a l'Estat espaynol. Arreu del món s'han registrat enguany temperatures superiors a les habituals, excepte a Amèrica del Nord (els EUA i el Canadà), on han estat inferiors al que és normal. A amplíssimes regions del sud d'Àsia i de l'Àfrica central, el 2009 ja és el més càlid de la història.

A més, nombrosos indrets han patit manifestacions climàtiques extremes: crescudes, sequeres, onades de fred o de calor... Basta citar-ne les següents:

-Tempesta extratropical a l'Estat espanyol i França. Aquests dos estats van ser durament colpejats per la tempesta extratropical Klaus, la pitjor dels darrers deu anys i equiparable pel que fa a la velocitat del vent amb un huracà de categoria 3.

-Inundacions a Europa i al Magreb. A l'estiu es van produir importants inundacions a diversos països europeus, a més de calabruix i tornados a Alemanya. El mes de setembre, les intenses pluges van causar greus danys a Algèria, el Marroc i Tunis.

-Onada de tornados i allaus al Canadà. L'estat d'Ontario va ser colpejat per una onada de tornados que va provocar 25 morts. A més, gairebé es va produir el doble d'allaus de neu, tenint en compte la mitjana anual de la passada dècada.

-Neu prematura a la Xina. Al novembre, una forta onada de fred provocà que les nevades es produïssin un mes abans del que és habitual i superant els rècords registrats fins al moment.

Davant tots aquests fenòmens, la conclusió és que alguna cosa està passant i és necessari prendre mesures urgents per canviar la tendència, malgrat que iniciatives com la cimera de Copenhaguen just hagin servit per constatar les diferències de criteri i les dificultats per arribar a consensuar acords.

Comportament a l'Estat

El portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia, Àngel Rivera, va assenyalar que la temporada de tardor va resultar "extremadament càlida en àmplies àrees del nord-est peninsular, en part d'Andalusia i al nord-oest de Galícia". Per territori, Sevilla, Còrdova i Màlaga varen registrar la tardor més càlida des del 1970 i a molts observatoris de les regions del quadrant nord-est i de l'extrem sud-oest peninsular aquesta va ser la segona més càlida, només superada per la de l'any 2006.

Rivera explica que les anomalies de temperatura en la major part de l'Estat van oscil·lar entre un i dos graus centígrads i arribaren a superar els dos graus centígrads al sud-oest de Galícia, a àmplies zones de Castella-la Manxa, al sud de Castella i Lleó i a l'àrea del Baix Guadalquivir. Així mateix, va indicar que a les Canàries aquest trimestre va ser "molt càlid" i que a l'arxipèlag balear també va resultar "càlid" però amb una anomalia tèrmica inferior a un grau centígrad.

En concret, el setembre va ser "el de menor anomalia tèrmica", amb temperatures mitjanes que van superar a l'Estat el valor normal en 0,6 graus centígrads. No obstant això, el primer mes de la tardor va ser "relativament fred" en àrees del sud-est i "de normal a càlid" en general, amb un caràcter "molt càlid" en la major part de Galícia i Catalunya. La temperatura màxima absoluta del trimestre es registrà al principi del setembre, quan a Múrcia es van assolir els 38,6 graus centígrads.

Tardor ben seca

Quant a les precipitacions registrades, el període setembre-novembre del 2009 fou en general més sec amb unes pluges mitjanes de 153 litres per metre quadrat, un 18% menys del que és habitual. Així, es converteix en la segona tardor més seca del segle XXI, després de la del 2007.

Per sectors geogràfics, només es van assolir o superar els valors normals al Llevant, a Galícia, en àrees contigües del nord-oest de Castella i Lleó i al sud-oest d'Astúries. A més, a Cantàbria, La Rioja i Navarra el trimestre va tenir un caràcter "humit" i a les Balears, l'àrea valenciana, el sud-est de Galícia i el País Basc va ser "molt humit".

En la resta de l'Estat, la tardor va ser, "en general, de seca a molt seca". Ara bé, l'Aemet destaca les fortes precipitacions dels darrers dies de setembre a València, Múrcia, l'est d'Andalusia i les Balears, que van registrar totals acumulats superiors als 300 litres per metre quadrat en alguns punts del Llevant. També van ser "intenses" les pluges caigudes en la primera desena d'octubre a Galícia, on es van registrar quantitats superiors als 200 litres per metre quadrat entre els dies 3 i 7.

L'hivern més càlid

Finalment, Àngel Rivera assegura que d'acord amb la predicció estacional del Centre europeu de predicció a mitjà termini, s'aprecia per a l'hivern una lleugera tendència a pluges superiors a les normals en la meitat oest, per sota de les normals al Llevant i normals a la resta. Les temperatures seran una mica més altes que les habituals a tot l'Estat i més pronunciades en el terç sud i a les Canàries.

Les Illes tanquen el desembre amb dies tropicals

El conjunt de l'arxipèlag balear no escapa a les grans tendències climatològiques que afecten arreu del món. De fet, podem destacar tres fenòmens especials viscuts aquest any 2009 que ara hem deixat enrere.

D'una banda, ha estat un any més humit del que és habitual perquè ha plogut més. D'una altra banda, l'amplitud tèrmica (la diferència que hi ha entre la màxima i la mínima del dia) augmenta i les temperatures tornen més extremes en poques hores.

Com a prova d'aquesta amplitud tèrmica, tant el final del 2009 com l'inici del 2010 han estat extremadament calorosos i ho han estat en mesos d'hivern com el desembre i el gener tot i la potent onada de fred que protagonitzava, en principi, el desembre.

Extrems a Lluc

Miquel Gayà, tècnic del Centre Meteorològic de les Balears, explica que "les temperatures són extremament variables". Ho il·lustra amb un exemple: "dilluns a Lluc arribaren a una mínima de 0,9 graus, mentre que dimecres els termòmetres n'indicaven 17,7".

Un altre exemple de la bogeria de les temperatures el trobam a l'aeroport de Palma. Dimarts d'aquesta setmana s'hi registrà una temperatura mínima de 14.6 graus.

Gayà explica que això és degut al fet que el cel estava ennigulat, que no feia vent i que la bossa d'aire africà no es mogué. A la ciutat de Palma, "fruit de la contaminació innata de l'indret", la temperatura mínima augmentà el mateix dia fins als 15.4 graus.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Llibertat empresonats Greenpeace, fa mes de 11 anys
No passeu pena. Les empreses que generen les condicions per a fer possible el canvi climàtic ara diuen que no és per causa de l'home sinó que és per causes "naturals" i amb aquest objectiu unten les corrioles a científics ben pagats i a antics ecologistes.
Ja sabem que el negoci és el negoci i no atèn a regles i si ha de matar mata.
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris