muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

La píndola ja és 'lliure', però quasi ningú la demanà

A la fi arribà la dispensació de la píndola de l'endemà sense recepta mèdica. Però l'estrena fou imperceptible per a les farmàcies i la gent del carrer. I és que ahir, 28 de setembre, els apotecaris ja pogueren començar a subministrar-la de manera lliure a les dones majors de 16 anys. Però les vendes del dia inaugural en foren notablement escasses

El rebombori mediàtic generat entorn de la nova legislació no ha dut cap pluja de demandes de la píndola. Totes les farmàcies consultades ahir per aquest diari (una dotzena) reconeixien que no havien venut cap pastilla durant la jornada inaugural. Tan sols una rebé la visita d'una dona que necesitava aquest fàrmac. A l'establiment Castañer, situat a la confluència entre Jaume III i el passeig del Born, s'acosta "una dona estrangera i adulta a demanar-la". Ara bé, no la hi pogueren vendre. "És que encara no les hem rebudes", explica la dependenta amb estranyesa. I a la resta de farmàcies? Cap comanda, cap consulta. En total, prop de 400 apotecaries de les Illes Balears dispensaran la píndola de l'endemà. Segons Antoni Real, president del Col·legi de Farmacèutics, "seran molt pocs els casos de farmàcies que s'acullin a l'objecció de consciència".

L'Administració pública regula aquest dret per canalitzar les desavinences que alguns professionals del sector puguin mantenir amb la mesura. Tanmateix, no pareix que siguin moltes les que s'oposin a la nova legislació. A l'estimació del Col·legi d'Apotecaris de les Illes balears s'afegí l'entitat homòloga de Madrid i l'Agència espanyola del medicament. En un recorregut per les farmàcies de Palma, es pot confirmar aquesta teoria. Només discrepen a dos establiments. Maria Dolores Lluch, de l'apotecaria de Frau Tugores, considera que "acabarà per convertir-se en rutina". És per això que està en desacord amb la nova normativa. "Jo som partidària que les dones passin abans pel metge". Farà objecció de consciència, idò? "Valorarem cada cas concret". Rocío López, jove ajudanta, també diu que sí amb el cap. "Millor que ho digui el metge".

Més matisada és la posició de Cristina Alonso, col·legiada de l'apotecaria de la plaça del Progrés. Alonso considera que hi ha adolescents, menors d'edat, que no saben què fan. "I també molts adults poc conscienciats!". O sigui que s'estimaria més que les usuaris visitassin un centre de Salut. "Ara bé: jo som feminista, de tota la vida! El que vull dir és que a les joves els importa més no quedar-se embarassades que no la protecció davant malalties, com la sida, l'hepatitis...". "Com que tots hem estat joves, ja sabem quines són les seves prioritats", es justifica. Alonso, així, acaba fent una crida a l'ús de preservatius per aturar la proliferació de malalties de transmissió sexual.

Per cert, cap de les dues apotecaries realitzaren ahir una venda de píndoles de l'endemà. Per altra banda, la Mataró tampoc no en féu cap. Mercedes Pla Cortés, farmacèutica adjunta, explica que, de fet, aquestes pastilles són molt poc sol·licitades. Amb recepta o sense, vaja. "Fins ara, que s'havia de presentar la prescripció sanitària, tan sols subministraven una dotzena de capses -o menys- cada any". O sigui que les píndoles d'emergència es dispensen, bàsicament, els centres de Salut. Segons dades de la Conselleria de Salut, l'any passat es posaren en circulació 13.387 tractaments de la píndola. Això suposa una mitjana mensual d'unes 1.115 unitats.

Al PAC és gratuïta

I és que la Conselleria encapçalada per Vicenç Thomàs subministra gratuïtament aquestes medicines. "És la manera que tenim d'incentivar una bona salut sexual: que les dones vagin al metge i estiguin, així, sota la seva vigilància". O sigui, donar-les de franc a cal metge per tal que les dones hi vagin. La Conselleria també enllesteix un tríptic que es distribuirà a les farmàcies. "És un decàleg de consells per a les usuàries", expliquen des del departament. Els paperets seran presentats aquesta setmana, fet pel qual encara ahir no es podien trobar als punts farmacèutics.

Tal com deia Mercedes Pla Cortes, "la idea és donar tota la informació que tinguem a l'abast", però no entrar a fer moralisme. Tanmateix, la majoria d'usuàries són joves. Omplen la franja d'edat d'entre els 16 i 22 anys. Fins i tot n'hi ha (i n'hi hauran més) de joves menors de 16 anys. "I és clar, els haurem de demanar que ens mostrin el DNI", expliquen des de l'apotecaria Alemany Mir. I un poc de xerrameca, també. "Perquè la píndola és una bomba hormonal i han de ser conscients d'allò que s'estan prenent", explica la dependenta d'aquest establiment. Joves, quasi adolescents. "La veritat és que encara els fa vergonya entrar a la farmàcia, els costa demanar la píndola", diuen a l'Alemany Mir. Vénen amb amigues de la colla o amb la parella.

Ara bé, quin acompanyant és més freqüent? Cristina Alonso ho te clar: "Ara els al·lots també es responsabilitzen de la situació". Els temps canvien. A l'apotecaria de Francisca Romaguera González també perceben l'acompanyament de més parelles sentimentals que no amigues. "Ah! I des que sortí la notícia als mitjans, no s'han aturat de venir dones!". Però els havien de dir que la norma, encara, no estava aprovada. Total, que arribà el dia en què era legal rebre la píndola sense recepta, i ningú no la demanà. Es tracta d'una mesura que s'ha torbat més del que s'esperava a fer-se pràctica, ja que el Ministeri de Sanitat havia d'enllestir-ne els protocols amb els col·legis d'apotecaris perquè la idea no descarrilàs.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ding dang dong, fa mes de 11 anys
"però quasi ningú la demanà", "les vendes foren escasses", que ús pensau que són caramel·ls amb mel?
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris