algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

“Allò important en un negoci és fer la feina ben feta”

Fa de pagès a Llucmajor i capola pedres per tot Mallorca amb la seva màquina.En Biel sembra arbres a la marina de Llucmajor i, a poc a poc, prepara la terra que ha de sembrar. També romp pedres i prepara finques per altri amb la seva maquinària.

Com se us va ocórrer dedicar-vos a fer feina al camp?
De casualitat i de rebot. De petit sempre havia ajudat els padrins i mon pare. I de gran m'agradava molt tot el que es relacionàs amb la pagesia. Havia fet feina a hostaleria 14 anys i 9 anys més menant un camió. Vaig pensar que podia fer una altra cosa i que, a més a més, m'agradàs. La meva dona em va animar i vaig passar en aquest sector.

I treballar capolant pedres, com se us va acudir?
Coneixia altra gent que ho feia. Vaig veure que era una bona idea, perquè ja ningú no pot espedregar a mà com es feia un temps, i vaig decidir fer-hi feina. És ben clar que una màquina per rompre les pedres és molt útil per als pagesos i propietaris. I, a més, en relació als resultats, no és una tasca gens cara.

Us va ser fàcil trobar maquinària?
Em vaig informar molt. La vaig dur de l'estranger, perquè volia una bona eina. Jo la volia comprar petita, però m'aconsellaren que l'adquirís grossa i no me'n penedesc. La nostra màquina pot triturar pedres de fins a 45 centímetres de diàmetre a una profunditat de 45 centímetres. Capola uns 300 m2 de material per hora.

És bo de manejar aquest aparell?
Sí, és bastant senzill quant a funcionament. L'has de veciar, tenir-li esment i anar alerta. Sobretot has d'anar alerta al ferro, perquè si la màquina troba un bocí de ferro gros es pot fer molt de mal, es poden rompre els martells o fins i tot espanyar el rotor. I llavors les reparacions fiblen.

Consumeix molt?
Consumeix 45 litres de combustible per hora, però fa molta feina. Té un rendiment molt bo. A 300 metres cúbics per hora, cada metre és com si capolàs una tona. Es tracta de molt de material. També he de dir que costa 5 vegades el preu d'un tractor normal. Just el tractor, sense comptar les altres eines.

Va bé a tots els terrenys?
Va bé a tota casta de terrenys, mentre no hi hagi roca fixa a baix. Si hi ha roca, hi ha d'haver 20 centímetres de terra damunt. Si no, no val la pena fer la feina. A Llucmajor, hi predomina la marina i és on he treballat més. Tanmateix, faig feina per tot Mallorca. Molta la faig a finques que volen fer horts, vinyes o noves plantacions d'arbres.

Com queda la terra en haver-hi fet la feina?
N'hi ha que es pensen que queda com arena, però ho deixam segons com vulgui el client. Pots preparar la màquina d'una manera diferent per a cada tasca. Hi ha moltes maneres de treballar, adequades per a cada necessitat. Pots deixar pedres com el puny o pedretes que la més grossa sigui de la mida d'una ungla. També pots deixar la pedra a dalt o al fons, tapada de terra. No és el mateix preparar una terra per sembrar-hi vinya que per sembrar-hi gespa. Com més pedra hi ha i com més forta és, la feina és més mala de fer i més lenta.

Feis altres tasques?
A l'hivern exsecall arbres. També llauram i subsolam finques. I com és lògic duc les meves terres. Ara estic fent una plantació d'arbres fruiters autòctons a Son Hereu Jerònia, a la marina de Llucmajor. Així mateix, vull provar de fer blat antic mallorquí per al pa. Estic millorant unes tanques molt primes posant-hi un bon gruix de bona terra. De cada vegada, m'interessen més aquestes coses, sobretot la conservació i la promoció de les varietats tradicionals.

Com us va aquesta feina?
Fins ara m'ha anat bé. He fet feina per a molta gent, des de gent que fa vinyes i vi fins a gent que fa plantacions d'oliveres per fer oli i per a gent que, simplement, vol tenir les seves terres en condicions. Si vols fer feina en pots fer.

Com us donau a conèixer?
Sobretot de boca a boca. Mir de donar a conèixer el treball entre els coneguts i de tractar bé el client. És la millor publicitat. Crec que allò important en un negoci és intentar fer-ho com máes bé millor i en cap moment no pujar al tren de la cobdícia. Hi ha moltes coses bones que valen la pena, no just hem de valorar els doblers. Jo pas gust de fer el que faig i mir de fer-ho de cada vegada millor.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per biel vives, fa mes de 11 anys
gràcies Guillem. salut i els meus millors dessitjos.
Valoració:-2menosmas
Per Guillem barceló, fa mes de 11 anys
Company et felicito i t'anim a que segeixis amb la teva esplendia feina.

Faig una reindivicació a un esforç comú i entre tots per recuperar la pagesia i les nostres arrels tan boniques. Innovar en aquest sector.

Una salutació
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris