nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

El reciclatge de fàrmacs caducats es dispara a les Illes

La sensibilització ambiental i sanitària dels ciutadans illencs creix per moments. Els fàrmacs caducats són un exemple de reciclatge que millora la sostenibilitat del Planeta. Però, alhora, també evita que els membres d'una llar arribin a automedicar-se (i intoxicar-se) amb restes de píndoles

Els fàrmacs, com qualsevol altre producte que s'ingereix, tenen una vida útil. Això vol dir que no només estan sotmesos a una data de caducitat, sinó que, a més a més, convé desfer-se del producte un pic hagi caducat. Així ho explica Juan C.Mampaso, director general de Sigre. "En general, la vida d'un fàrmac és de 5 anys. Després cal desfer-se'n". Però com consta Sigre, entitat que coordina el reciclatge dels medicaments a l'Estat, un 52% dels fàrmacs que es tiren a les caixes de reciclatge fa temps (poden ser anys) que estan caducats. Tanmateix, pareix que l'hàbit de reciclar-los s'estén de cada pic. De fet, aquest costum ha crescut invariablement a les Illes des que Sigre n'implantà els punts de recollida. Tant és així que un 66,3% de les llars illenques asseguren que reciclen els medicaments caducats, en mal estat o que els sobren. Aquesta xifra, publicada darrerament per Sigre, fa referència a l'evolució de 2008. I és que només un any abans la taxa de reciclatge era del 62% de les llars de l'Arxipèlag.

Així, l'any passat Sigre recollí 56.857 quilograms de medicaments caducats d'un total de 403 punts que es troben a l'abast dels ciutadans. Aquestes caixes en les quals es poden lliurar els fàrmacs estan situades dins mateixes farmàcies. De fet, Sigre és una idea conjunta entre els laboratoris espanyols, els distribuïdors dels fàrmacs i les farmàcies i col·legis d'apotecaris. Juan Carlos Mampaso es mostra content en referir-se a la "confiança del consumidor" respecte al sector farmacèutic, ja que l'augment d'aquesta iniciativa és moderat però sostingut. De fet, l'Institut Nacional d'Estadística ja començà a demanar per dur a terme el reciclatge de medicaments a l'Enquesta de llars i Medi Ambient 2008. La taxa de fàrmacs recollits a les Illes és de 4,42 quilograms mensuals per cada 1.000 habitants. Ara bé, sembla que la insularitat (com en tants d'altres aspectes de la vida) sigui un impediment pel seu desenvolupament. I és que la mitjana estatal queda situada en 5.29 quilograms. Una xifra, per tant, molt més elevada que la ràtio desagregada de les Illes Balears.

El lliurament de fàrmacs té dos punts àlgids: en finalitzar un tractament mèdic i a l'hora de revisar la farmaciola domèstica. És per això que qualsevol campanya per millorar l'efectivitat del reciclatge ha de caminar en línia d'aprofitar els ritmes del mateix consum de medicaments. Des de Sigre, també constaten un petita desiformació entre els consumidors, cosa que afecta els productes que s'han de dur al punt de recollida. Sigre recorda que inclouen tot tipus d'envàs: caixes, blísters, pots i tubs que hagin contingut medicaments. "Tot i estar buits, poden contenir algunes traces o restes de fàrmac. I si és així, se'ls ha de donar un correcte tractament mediambiental", diu Mampaso. Aquest destrucció dels productes químics és duta a terme a la planta de Cerceda, a Galícia.
I realment, la influència d'aquest reciclatge ja és evident, tant pel que fa a la rutina diària com a les estadístiques. L'enquesta que fa l'INE assenyala que els medicaments són el cinquè grup de productes més reciclats.

Allò que més dipositen de manera adequada els ciutadans són les botelles i els pots de vidre. De fet, un 75,3% dels enquestats asseguren que ho fan amb freqüència. Els segueixen molt de prop el paper i el cartró (74,5%), les piles (72,3%) i el plàstic (71.8%). A la coa d'aquest llistat queden, en canvi, els telèfons mòbils, els olis de cuina i els fluorescents. En general, tan sols 2 o 3 de cada 10 enquestats confessen reciclar aquests productes.
Bé idò: si mor el telèfon mòbil, l'enterrament no s'ha de fer a les escombraries; sinó en el punt seu reciclatge.

Les llars recelen cada pic més de l'automedicació

Fins ara, els costums farmacològics de la societat no podien considerar-se especialment adequats. I és que l'automedicació ha estat un petit vici de moltes persones del món occidental. Hi ha més pecats, com donar per acabat un tractament quan ho considerem (i no respectar las dates estipulades), o emmagatzemar-ne les restes durant tant de temps que caduquin i que ja no serveixin per a res. Encara pitjor! Si serveixen, es poden prendre per equivocació i causar-nos un potencial risc per a la salut. Ara bé, pareix que les coses comencen a canviar. Tal com mostra un sondeig d'opinió de Sigre, els consumidors de l'Estat espanyol ja no es veuen amb llicència per automedicar-se.

De fet, el 73% de la població considera que automedicar-se amb restes de medicaments sobrants, que s'han emmagatzemat a la farmaciola en acabar el tractament "pot suposar algun risc per a la seva salut o de la família". A més a més, l'estudi també certifica la preocupació dels ciutadans pel que fa als fàrmacs i el medi ambient. Vuit de cada deu entrevistats opinen que desfer-se de manera inadequada de les medicines pot resultar perjudicial per la natura. Així, és confirma que tot i que no es considerin els residus domèstics més contaminats, sí que causen en la societat un alt grau de conscienciació de com s'ha d'actuar amb ells. De fet, Sigre en va recollir un total de 2.932 tones per ser reciclades l'any passat. L'entitat preveu que hi hagi un creixement anual del 10 per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris