cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

L'AFE manté la vaga

Tot i que el sindicat i l'LFP se citaren per a un nou encontre demà, ja no hi ha marxa enrere i el cap de setmana no es disputarà cap partit

33070

El gerent de l'LFP, Luís Gil (segon per la dreta), i altres representants de l'AFE durant la reunió d'ahir amb l'LFP.

FERNANDO ALVARADO

Després de la reunió que mantingueren ahir els membres de la Lliga de Futbol Professional (LFP) i de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), no es va arribar a cap acord que permeti desconvocar la vaga dels jugadors per a les dues primeres jornades de Lliga, segons comunicaren ambdues parts. A la sessió, a la seu de l'LFP, s'hi presentà el seu president, José Luis Astiazaran, mentre que l'AFE hi era representada per membres de la junta directiva, atesa l'absència del màxim mandatari, Luis Rubiales, que dimarts va ser pare.

Els dos bàndols volien arribar a una entesa després de la roda de premsa del passat dia 11, en la qual l'AFE anuncià una aturada de l'inici del campionat davant més de cent futbolistes, entre els quals destacava la presència de nombrosos internacionals com Casillas, Xabi Alonso, Puyol, Llorente i Cazorla. Segons informaren ambdues parts, l'encontre havia servit per exposar les dues actituds, però no se n'havia vist ni de lluny un acostament.

Les principals diferències entre els dos organismes tenen a veure amb l'exigència, formulada pel sindicat de futbolistes, d'un nou conveni col·lectiu que els garanteixi cobrar sempre el contracte. L'AFE també vol que en el nou conveni prevalgui la Llei de l'esport per sobre de la concursal, a fi que els clubs amb deutes no els puguin eludir aprofitant la interpretació estrictament mercantil de la legislació esmentada.

Dues posicions allunyades

La llunyania dels plantejaments de les dues parts en litigi va quedar reflectida pels comunicats que ambdues institucions feren públics després de la trobada. L'LFP qualificà "d'estèril" i "injustificada" la vaga convocada per l'AFE i que es mantindrà, si més no, per al cap de setmana del 20 i el 21 d'agost. "Aquesta paralització és absolutament injustificada però, a més, és inútil, perquè l'LFP ha arribat ja al màxim de les seves possibilitats", assegurà aquesta entitat en un comunicat en el qual lamentava que, en la reunió amb el comitè de vaga de l'AFE, no hagués estat possible "desbloquejar la situació plantejada per aquesta darrera, atès que és materialment impossible tancar els aspectes del conveni col·lectiu pendents en una sola sessió".

Per la seva banda, els jugadors també trameteren un missatge en el qual es queixaven de no haver apreciat "voluntat d'acostament" de l'LFP i confirmaven que mantenen "en tots els termes exposats" la paralització prevista. L'AFE assenyalà que en la mencionada reunió a la seu de la Lliga, "no s'ha vist gens de predisposició de l'LFP quant a les reivindicacions dels jugadors recollides en la convocatòria de l'aturada, de manera que l'actitud dels nostres interlocutors és d'intransigència creixent". No obstant això, el sindicat de futbolistes assenyalà que el seu comitè de vaga "continua obert a negociar amb la representació de l'LFP un acord que garanteixi l'estabilitat de la competició" i reiterà que manté "en tots els termes" la mesura adoptada.

Vint-i-set anys després hi tornarà a haver aturada

Vint-i-set anys després, el futbol espanyol tornarà a viure una aturada. Tot i que durant aquest període n'hi ha hagut diversos intents, la darrera vegada que els futbolistes exerciren el dret de vaga fou el 1984. Era el mes de setembre i la jornada del dia 9 s'hagué de disputar amb juvenils. La següent, el segon dia de l'aturada, s'hagué de suspendre, atès que la Magistratura n'impedí l'alineació. La primera vaga de futbolistes va tenir lloc poc més d'un any després de la fundació de l'AFE. El 1979, els jugadors aconseguiren que no es disputàs la 23a jornada del campionat. Les seves reclamacions es basaven en drets que avui dia es donen per suposats, per exemple l'abolició del dret de retenció i cotitzar a la Seguretat Social.

La segona paralització de la competició es produí el 1981. Els futbolistes feren que no se'n jugàs la primera jornada, però en la segona la convocatòria va perdre força i diversos equips jugaren amb juvenils. El sindicat desconvocà la proposta, atès que aconseguí el pagament dels deutes. Per abril de 1982, l'AFE anuncià una altra vaga, però l'escàs seguiment provocà que es dissolgués l'endemà. De llavors ençà, totes les convocatòries de l'AFE s'han aixecat.

Gil: "L'LFP no ha volgut acurçar diferències"

El gerent de l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), Luis Gil, assegurà que la convocatòria de vaga per a les dues primeres jornades de les lligues BBVA i Adelante "és ferma", després que en la reunió d'ahir no haguessin rebut propostes, segons ell, de la Lliga per desbloquejar l'aturada. Luis Gil indicà que "tractarem de cercar-hi una solució", tot i que encara hi ha diferències entre ambdós organismes. "De moment, L'LFP no vol acurçar distàncies i, per tant, nosaltres continuam mantenint la convocatòria anunciada. No hem trobat encara cap proposta de l'LFP sobre les nostres reivindicacions respecte de les garanties dels jugadors", afegí.

El gerent manifestà que un dels punts importants és l'actualització de la Llei concursal. "Si la modificació d'aquesta normativa fos vigent, el marge de discòrdia del conflicte seria menor", va assenyalar. "El problema principal és poder salvaguardar els drets dels futbolistes. Per aquesta aplicació de la Llei concursal, hi ha més de 200 jugadors sense cobrar i la quantitat no satisfeta s'acosta als 50 milions d'euros. Volem reparar aquesta situació tan crítica que hi ha actualment perquè s'articulin mesures correctores per al futur, a fi que aquesta conjuntura no es repeteixi", explicà. El portaveu de l'AFE va tornà a recalcar que la convocatòria "és ferma" i que "vetlen" pels interessos dels seus representats. "Just reclamam els seus drets i contractes, res més. Aquí ningú no demana més doblers", va postil·lar.

D'altra banda, l'exjugador del Sevilla, Elx i Alacant, entre altres equips, manifestà que s'hauria d'aplicar "la Llei de l'esport". "Si es fes servir correctament i la Llei concursal no hi interferís, no hi hauria problemes, perquè gairebé no s'hauria de recórrer a aquest fons de garanties". Gil emfasitzà que la d'ahir havia estat una reunió per veure les actituds, però que no havia acabat en cap acord. "Hi ha molts clubs que són conscients del que demanam i que estan d'acord que altres entitats s'acullin a la Llei concursal, però militen en un col·lectiu que han de defensar", comentà sobre la trobada i l'actitud dels directius. Per acabar, el representant de l'AFE afirmà que la prioritat bàsica és "solucionar el problema tan crític que tenim", encara que lamentà que, davant aquesta situació, "no s'hagin formulat propostes de millora".

Astiazaran: "No podem donar més del que tenim"

Després que es confirmàs que l'AFE manté la vaga per a les dues jornades inicials de Primera i Segona, el president de la Lliga de Futbol Profesional (LFP), José Luis Astiazaran, declarà que la patronal no pot donar més del que té. "És dur que hi hagi una aturada així, però nosaltres no podem oferir res que no sigui a les nostres mans. Hem de ser responsables amb els compromisos que adoptam i prenem mesures per complir les obligacions i establir un sistema que garanteixi que, a mitjan termini, això no sigui cap motiu de conflicte amb l'AFE", va assegurar al final de la reunió mantinguda amb els representants dels futbolistes.

Astiazaran assenyalà que "amb la decisió de convocar la vaga, l'AFE ha tensat molt més la corda" i ha demostrat "encara més duresa en els plantejaments que reivindicava". A més, remarcà que l'aturada "és totalment injustificada" i que "les diferències són importants", per la qual cosa indicà que hauran de "continuar avançant".
"Encara que no sabem si són 200 o menys els jugadors amb problemes, suposen, sobre la xifra de 1.000 de federats, un 20% del total que n'hi ha a Primera i Segona. Això significa que n'hi ha un 20% que té dificultats a l'hora de cobrar però, si pensam en el 20% de desocupació a l'Estat, aquests futbolistes almanco tenen feina".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ficagols i calla, fa mes de 9 anys

És que encara volen guanyar més doblers aquests privilegiats? Si és això, la veritat és que constitueix un insult al ciutadà mitjà. Pel que a mi respecta s'habria de retallar subvencions a aquest nou "opi del poble". I si volen més doblers, exigiria que se'ls penalitzés si no fican gols o no guanyen partits.

Valoració:1menosmas
Per bota, fa mes de 9 anys

2 jornades? 200000 en poden estar...

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris