algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
25°

El Suprem declara que els edils trànsfugues no poden assumir nous càrrecs o salaris amb millores polítiques i econòmiques

Europa Press

La Secció Quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem espanyol ha dictat una sentència en la qual fixa com a doctrina que el pas a la condició de regidor no adscrit, com a conseqüència o per raó d'un supòsit de transfuguisme, «impedeix que s'assumeixin càrrecs o que percebin retribucions que abans no exercia o percebia i impliquin millores personals, polítiques o econòmiques». D'aquesta limitació queda exclosa la incorporació a les comissions informatives.

La sala ha fet aquest pronunciament en una sentència que es pronuncia sobre un cas de transfuguisme a l'Ajuntament de la Font de la Figuera (València) després de les eleccions de maig de 2015.

Inicialment, un Jutjat del Contenciós-Administratiu va donar en part la raó a la regidora María José Penadés (PP) contra dues resolucions del consistori de juny de 2015 sobre els nomenaments de l'edil no adscrita Purificación Lluch -ex de Ciudadanos que va donar suport per a batle al candidat de Compromís- i va ordenar l'Ajuntament que quantifiqués les retribucions i indemnitzacions econòmiques «indegudament satisfetes» per aquesta darrera com a tinent de batle i membre de comissions i altres òrgans i instés la seva devolució en entendre que varen ser una compensació per trencar la disciplina del seu partit.

El consistori va recórrer llavors al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià, que va mantenir la decisió encara que li va donar parcialment la raó en entendre que l'anul·lació de nomenaments per l'edil no adscrita no afectava únicament al realitzat per al consell agrari municipal. Davant d'aquesta resolució, l'Ajuntament va recórrer llavors al Tribunal Suprem, que ara casa la sentència recorreguda exclusivament a la part de la sentència que anul·la la integració de la no adscrita a les comissions informatives.

Segons l'alt tribunal, l'abast del límit previst en l'article 73.3.3 de la Llei reguladora de les bases del Règim Local (LRBRL) «s'interpreta en el sentit que les limitacions que imposa al regidor no adscrit no pot afectar els drets polítics i econòmics lligats a l'exercici del mandat representatiu atorgat pels electors com a regidor electe».

El tribunal interpreta l'article 73.3.3 de la Llei esmentada, en concret, quin abast té que els drets econòmics i polítics del regidor no adscrit no puguin ser superiors als que li haguessin correspost d'haver estat en el seu grup de procedència.

En la sentència, ponència del magistrat José Luis Requero, s'explica que de l'esmentat article es dedueix una «intenció dissuasòria» del transfuguisme, idea que recull la doctrina del Tribunal Constitucional i la jurisprudència d'aquesta Sala.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sant Francesc, fa 8 mesos

Gràcies 'suprems'!
... ara ja podeu plegar i que entri sang nova.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris