algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
19°

Les dotze principals mesures del nou estat d'alarma

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat l'aplicació d'un nou estat d'alarma davant la segona ona de Covid-19 que ha entrat en vigor aquest diumenge horabaixa

La nova declaració de l'estat d'alarma se centra fonamentalment en una limitació de mobilitat nocturna de caràcter general, i també contempla la possibilitat de tancar l'entrada i sortida de territoris.

Les principals novetats són les següents:

- Les comunitats autònomes són les autoritats delegades d'executar el seu compliment.

- Després dels primers 15 dies de vigència, el Govern espanyol durà al Congrés dels Diputats la pròrroga de la vigència de l'estat d'alarma per als pròxims sis mesos, fins al 9 de maig.

- S'estableix un toc de queda nocturn que limita la mobilitat de persones, excepte per raons justificades, des de les 23.00 hores fins a les sis de la matinada.

- Les comunitats autònomes poden modular l'aplicació d'aquest toc de queda, avançant a les 22.00 hores o retardant-lo fins a les dotze de la nit. També ho poden modificar perquè finalitzi a les cinc o les set de la matinada.

- Les comunitats autònomes podran aixecar, a partir del 9 de novembre, en funció de com evolucioni la seva situació epidemiològica, el toc de queda nocturn.

- Els governs autonòmics estan facultats amb l'estat d'alarma a aplicar un tancament d'entrada i sortida de tot el seu territori o part d'ell, amb excepcions justificades per a ciutadans que hagin de desplaçar-se per motius sanitaris, educatius, laborals o cures de familiars, entre altres.

- Els governs autonòmics poden limitar reunions socials que superin les sis persones, tret que siguin convivents.

- L'òrgan de anomenat de 'cogovernança' entre el Govern espanyol i els governs autonòmics és el 'Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut'.

- El ministre de Sanitat espanyol retrà comptes de l'evolució de l'estat d'alarma cada 15 dies.

- El Consell Interterritorial pot reduir o ampliar mesures en funció de l'evolució de la pandèmia

- L'objectiu de la nova situació és baixar d'una incidència acumulada per sota dels 25 casos per cada 100.000 habitants. La incidència actual és de 368 casos.

- Aquest nou estat d'alarma es produeix transcorreguts set mesos del primer. La principal diferència és que no paralitza l'activitat laboral, ni imposa el confinament domiciliari dels ciutadans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris