algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 22°
26°

Partits sobiranistes, Unides Podem i Més País signen un manifest que demana l’alliberament immediat de Cuixart i Sànchez

ERC, JxCat, PNB, Bildu, CUP, BNG, el Bloc (una part de Compromís), Unides Podem i Més País han signat el manifest 'Per la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i la defensa de l'exercici dels drets fonamentals' que demana l'alliberament immediat del president d'Òmnium i l'exlíder de l'ANC.

Els signants del manifest expressen «profunda solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i amb les seves famílies», així com el «rebuig d’una sentència que genera un precedent nefast per al dret de protesta». A més, demanen que s’agilitzi l’aplicació del pla de desconfinament aprovat pel Ministeri d’Interior per a facilitar que els presos en semillibertat puguin tenir permisos per a sortir de la presó i confinar-se als seus domicilis mentre duri la crisi sanitària pel coronavirus.

El manifest

El 14 d'octubre de 2019 el Tribunal Suprem va condemnar a penes de nou anys de presó i nou d'inhabilitació al exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per un delicte de sedició per la "contribució necessària" de les entitats sobiranistes en el "procés".

A la sentència, la sala penal del Suprem va descartar condemnar per rebel·lió als Jordis, a qui la Fiscalia demanava 17 anys de presó, però els va atribuir un paper "decisiu" en la “sedició orquestrada pel Govern,” amb la seva “indiscutida capacitat de lideratge i estret contacte amb els dirigents polítics nacionalistes". L'ONG Amnistia Internacional va reclamar la llibertat dels líders independentistes, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, després de conèixer la seva sentència.

Davant aquests fets, després de més de dos anys empresonat, el passat març, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van presentar un recurs d'empara contra aquesta sentència del “procés” al Tribunal Constitucional. En la presentació d'aquest recurs va demanar, també, que mentre es debatés el deixessin en llibertat.

El 13 de maig l'ONG Amnistia Internacional va tornar a reclamar la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, condemnats pel Tribunal Suprem en el judici del ‘procés’. L'ONG ha emès un informe tècnic en el qual adverteix que tots dos dirigents han de ser alliberats d'acord amb el dret internacional, ara que el Tribunal Constitucional ha admès els recursos dels condemnats.

L'informe ‘Espanya: llibertat de reunió i d'expressió, i principi de legalitat, a la llum de la
sentència del Tribunal Suprem en la Causa Especial 3/20907/2017’ ha estat remès a la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, les defenses i l'acusació particular de cara a la resolució del
recurs d'empara.

L'ONG considera que l'aplicació del tipus penal, en el cas dels Jordis, suposa una “restricció
desproporcionada dels seus drets a la llibertat d'expressió i reunió pacífica” i “no compleix amb els requisits que els instruments internacionals de drets humans”, per a interrompre'ls, entre els quals cita l'article 21 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i l'article 11.2 del Conveni Europeu de Drets Humans.

En canvi, la Fiscalia General de l'Estat i la Fiscalia del Tribunal Constitucional ja s'han
pronunciat negativament sobre la possibilitat que Cuixart pugui tenir llibertat condicional mentre el Tribunal Constitucional resol el recurs a la sentència.

Per tot això, els grups polítics signants d'aquest manifest, volem expressar al Govern i al
conjunt de la ciutadania:

1. La nostra profunda solidaritat amb Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i amb les seves
famílies, així com el nostre rebuig d'una sentència injusta que genera un precedent
nefast per al dret a protesta.

2. Que considerem que l'Informe d'Amnistia Internacional sobre Jordi Cuixart i Jordi
Sánchez remès tant al Tribunal Constitucional com a les parts – Fiscalia, Advocacia de
l'Estat, defenses i acusació particular – ha de ser pres en consideració per tots ells i,
d'acord amb les conclusions, portar a la seva posada en llibertat de manera immediata.

3. Que considerem que el Govern ha d'abordar la posada en marxa de mecanismes
jurídics, en l'àmbit de les seves competències, com impulsar al Congrés dels Diputats
una reforma del Codi Penal, tal com assenyala Amnistia Internacional, en la qual es derogui o reformi el delicte de rebel·lió i sedició, ja que la seva aplicació tal com la interpreta el Tribunal Suprem en el cas dels Jordis resulta contrària al principi de legalitat.

4. Que considerem que ha d'agilitar-se l'aplicació del Pla de desescalada aprovat per
Institucions Penitenciàries del Ministeri d'Interior per a facilitar que tots els presos en
situació de semillibertat, puguin gaudir de permisos per a sortir de la presó i romandre
confinats en els seus domicilis sense haver de tornar a presó mentre duri la crisi sanitària pel coronavirus, amb l'objectiu de preservar la salut de la resta d'interns i evitar
els contagis.

29 de maig de 2020

Bloc Nacionalista Valencià
Bloque Nacionalista Galego
Candidatura d’Unitat Popular
Esquerra Republicana de Catalunya
Euskal Herria Bildu
Eusko Alderdi Jeltzalea - Partido Nacionalista Vasco
Junts per Catalunya
Más País
Unidas Podemos - En Comú Podem - Galícia En Común

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris