muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Mobilització de l'Exèrcit espanyol i intervenció d'empreses, possibles mesures per tal de garantir el subministrament de productes

El Govern central podrà mobilitzar a l'exèrcit espanyol per fer front a la crisi del coronavirus.

dbalears/Arxiu

El Govern espanyol permetrà la intervenció d'empreses o serveis, així com la mobilització dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i de les Forces Armades espanyoles per tal de garantir el subministrament alimentari durant l'estat d'alarma, segons el decret per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada pel coronavirus aprovat aquest dissabte pel Consell de Ministres extraordinari.

La norma estableix que les autoritats competents podran adoptar les mesures necessàries per a garantir el proveïment alimentari en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, permetent la distribució dels aliments des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor, incloent-hi magatzems, centres logístics i mercats de destinació.

Si resultés necessari per motius de seguretat, el decret estableix que es podrà acordar l'acompanyament dels vehicles que realitzin el transport dels aliments.

La norma també contempla que, quan calgui, s'establiran corredors sanitaris per a permetre l'entrada i sortida de persones, matèries primeres i productes elaborats amb destinació o procedents d'establiments en els quals es produeixin aliments, inclosos les granges, fàbriques de pinsos per a alimentació animal i escorxadors.

D'altra banda, i pel que fa a l'àmbit laboral, el Govern ha establert en el decret de declaració d'estat d'alarma l'obligació dels ocupadors, ja siguin públics o privats, de facilitar els mitjans perquè els treballadors puguin exercir la seva tasca per mitjans no presencials sempre que això sigui possible.

Així mateix, per a garantir les mesures de protecció de les infraestructures crítiques, el reial decret contempla que els operadors crítics de serveis essencials adoptaran les mesures necessàries per a assegurar la prestació d'aquests serveis.

En concret, es tracta de serveis com la indústria nuclear, la indústria química, les instal·lacions de recerca, infraestructures d'aigua i energia, tecnologies de la informació i comunicacions, transport, alimentació i sistema financer i tributari.

L'exigència d'assegurar aquests serveis serà igualment adoptada per aquelles empreses i proveïdors que, no tenint la consideració de crítics, són essencials per a assegurar el proveïment de la població i els mateixos serveis essencials.

Respecte a les importacions, el Reial decret estableix que les autoritats competents adoptaran les mesures necessàries per a garantir el trànsit duaner en els punts d'entrada o punts d'inspecció fronterera situats en ports o aeroports i que es donarà prioritat als productes que siguin de primera necessitat.

D'altra banda, estableix que es podran adoptar les mesures necessàries per a garantir el subministrament d'energia elèctrica, de productes derivats del petroli o gas natural, segons el que es preveu en l'article 7 de la Llei del sector Elèctrics i els articles 49 i 101 de la Llei del sector d'Hidrocarburs.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris