cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 28°
27°

Els experts europeus confirmen que Espanya continua tractant els catalanoparlants com a «ciutadans de segona»

166397

La Plataforma per la Llengua valora l'informe que aquest dimecres ha publicat el Comitè d'Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa sobre el seu compliment a Espanya. Una vegada analitzat el document, l'ONG del català emplaça novament les autoritats estatals, però també les autonòmiques, a «complir i aplicar la Carta i les recomanacions dels experts -malgrat els reiterats incompliments anteriors-, ja que l'Estat espanyol la va ratificar el 2001 i la incompleix permanentment des d'aleshores».

El Consell d'Europa, que reconeix la unitat de la llengua catalana, en el sentit que considera que és el mateix idioma oficial que usen Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, i que per primera vegada s'hi refereix com a valencià/català -en edicions anteriors s'hi havia referit de manera separada-, recomana un cop més que es modifiqui la Llei Orgànica del Poder Judicial perquè asseguri l'ús del català en procediments judicials si ho demana una de les parts, un fet que actualment no sempre acaba sent possible. Aquesta recomanació és reiterada, però cap estament legislatiu espanyol n'ha impulsat el compliment.

En aquesta línia, els experts europeus tornen a demanar com a recomanació d'aplicació immediata que l'Administració de l'Estat a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears utilitzi el català. Durant les visites dels experts a Barcelona i València, la Plataforma per la Llengua va informar el comitè d'experts que les relacions de llocs de treball ministerials permeten comprovar que cap de les places per exercir com a treballador públic als territoris de parla catalana requeria capacitació en català i que menys del 2 % de les places ho consideraven un mèrit.

A les Illes Balears, l'informe valora positivament un increment del català en l'educació -després de la supressió del decret de trilingüisme, conegut com a TIL- i en la vida cultural, social i empresarial del territori. Malgrat això, tot i els canvis legals d'ençà que el 2015 es va canviar de govern, s'ha avançat molt poc en drets dels parlants. A més, considera que cal que es garanteixin els interessos i la presència dels catalanoparlants en els mitjans de comunicació i que augmenti l'ús del català en instal·lacions sanitàries.

En la mateixa línia es manifesta l'informe pel que fa a Catalunya, on es constata una davallada de l'atenció en català als centres sanitaris, una dada que confirma l'anàlisi de l'ONG del català que la llengua pròpia està perdent presència al sistema públic de salut. De fet, l'informe anterior deia que a Catalunya es complien les recomanacions en l'àmbit de la salut i ara la qualificació baixa a parcialment completa. D'altra banda, és l'únic territori que compleix els compromisos de la Carta pel que fa a mitjans de comunicació i a l'educació, on refereix que la llei de qualitat educativa -LOMCE- del 2013 dificulta la immersió lingüística.

Al País Valencià, l'informe de la CELRoM valora positivament els canvis lingüístics als mitjans de comunicació, gràcies a l'aparició d'ÀPunt, però critica que la nova llei valenciana d'educació és contrària a la Carta perquè ha suprimit la possibilitat d'estudiar en immersió.

Fora d'aquests territoris que tenen el català com a llengua oficial, els experts del Consell d'Europa insten a reconèixer el català com una mostra de riquesa de la regió de Múrcia, on demanen polítiques per protegir-lo, promoure'l, permetre que s'estudiï al Carxe i que s'inclogui al seu Estatut d'autonomia, una recomanació que també fan, de manera urgent, per a l'Estatut de l'Aragó.

Paradoxalment, l'Estat, que té dret a replicar l'informe en un document que el Consell d'Europa annexa a l'informe, nega cap tipus de discriminació lingüística a ciutadans catalanoparlants, moltes de les quals han estat denunciades i acreditades per la Plataforma per la Llengua, i en demana proves. L'ONG del català recorda que ha publicat detalls dels casos en nombroses ocasions, com també ho han fet moltes vegades diversos mitjans de comunicació.

Finalment, aquest document, que es fa cada tres anys, critica també la imposició legal del castellà en l'etiquetatge i demana que es permeti de disposar de les instruccions de seguretat dels productes en català.

Després d'avaluar el text, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, considera que «és urgent que les Corts espanyoles impulsin una modificació de la Llei Orgànica del Poder Judicial que necessàriament obligaria el PSOE a canviar de postura per complir amb les recomanacions d'aquest organisme europeu», atès que sempre s'ha negat a modificar-la per motius de llengua. «L'informe indica que Pedro Sánchez també té deures pendents en capacitació lingüística dels treballadors públics que treballen als territoris de parla catalana», afirma Escuder, que creu que «s'ha demostrat que els drets lingüístics només són garantits quan els funcionaris estan capacitats per entendre i parlar la llengua, si no, només són efectius per a una minoria de convençuts».

A més, el president de l'ONG del català conclou que «si l'Estat no és capaç de complir una Carta pensada per a llengües molt més minoritàries que el català, demostra que la nostra llengua necessita una reforma legislativa en profunditat que li doni drets de veritat, que sigui oficial de l'Estat i que no tracti els catalanoparlants com a ciutadans de segona».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa 8 mesos

"Idò sí": això que tu dius ja és passat a Irlanda del Nord, on es britoirlandesos han maltractat durant dècades es celtoirlandesos a pesar que aquestos ja havien perdut es gaèlic

Valoració:5menosmas
Per idò sí, fa 8 mesos

No pretenc de tenir cap habilitat per a endevinar el futur, però estic convençut que si arriba un dia en què el castellà arraconi definitivament el català, i tots parlem únicament el castellà, continuarem essent, pels castellans, ciutadans de segona, o de tercera. O sigui, haurem perdut la nostra identitat sense guanyar-hi res a canvi. Pensau-hi.

Valoració:7menosmas
Per H2O, fa 8 mesos

Feim tota la força possible, a tot arreu, per a RECLAMAR NOSTROS DRETS !!!!!!!!!!!
JA EN HI HA PROU DE TANT ACATAMENT. VISCA ES PAÏSOS CATALANS !!!!!!!!!!!!
ENS CAL SER LLIURES I INDEPENDENTS !!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:13menosmas
Per balearium, fa 8 mesos

De segunda B

Valoració:-11menosmas
Per Lluís, fa 8 mesos

Que els experts europeus diguin que el català és una riquesa de la regió de Múrcia, és impresionant. Quina diferència. Precisament en la única comunitat que ha guanyat Vox, el partit més anticatalà del món mundial i dels exoplanetes coneguts fins ara. Els europeus no en tenen ni idea de la gent espanyola. Per mostra, el partit bruges-madrid on la gent cridava Puigdemont a prisión. I encara gràcies que els flamencs va ensenyar una estelada.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris