nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
26°

La multitudinària manifestació del Nou d’Octubre reivindica una acció més decidida dels governs valencià i espanyol

El Nou d’Octubre es commemora l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València i, amb ella, el naixement de l’antic Regne de València i la seva incorporació a la Corona d’Aragó i a l’àmbit lingüístic i cultural català. Amb aquest motiu, tenen lloc a tot el País Valencià actes institucionals, importants per a la memòria històrica i la cohesió social i l’afirmació col·lectiva de l'autogovern valencià: les institucions pròpies tenen una llarga història, d’ençà aquell llunyà 1238.

El Nou d’Octubre és, també, moment per al balanç i la proposta. Enguany, la manifestació que fa la Comissió 9 d'Octubre ha estat convocada amb el lema 'El País que volem', i ha recorregut el centre de València sense haver de patir els intents de coerció de la llibertat de manifestació, reunió i expressió que una minoria violenta i marginal va protagonitzar l’any 2017 (recordem que aquests fets són ara en fase d’instrucció judicial, i que de moment ja s’han traduït en l’expulsió de la penya Yomus del camp del Mestalla).

Anna Oliver, Marinela Garcia, Tomàs Llopis, Anna Gascon i Toni Gisbert –membres de la Junta Directiva d’Acció Cultural del País Valencià- han encapçalat la presència de l'entitat a l’acte, i han manifestat, en declaracions a la premsa, la reivindicació d’ACPV als governs espanyol i valencià de compliment dels seus compromisos. «Al primer cal recordar-li que continua maltractant el poble valencià i ofegant econòmicament el nostre autogovern (és a dir, els serveis socials, l’educació i la sanitat, que són competència del Consell), i que per tant és urgent un nou model de finançament. Al Govern valencià, alhora que el felicitem per les iniciatives positives aprovades (Oficina de Drets Lingüístics, Consell Social de les Llengües, Renda Valenciana d’Inclusió, Agència Antifrau o Pla de Protecció del Litoral), li recordem els incompliments pendents (l’aprovació de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, la fi de la censura de TV3 o la Llei d’Igualtat Lingüística que ja vam proposar el 2015)», han explicat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris