lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

Un veí d'Elx denuncia haver estat detengut per dirigir-se a la Policia espanyola en català

L'il·licità Jafet Pinedo ha denunciat el tracte discriminatori que ha patit per dirigir-se en català a la Policia espanyola. Pinedo explica que anava amb bicicleta pel carril bici a l’altura del conservatori de música d’Elx i va haver de sortir-se'n perquè va trobar-hi dos turismes sense cap identificació oficial que estaven aturats i entrebancaven la circulació. Tot seguit, va retraure aquesta situació als ocupants dels vehicles amb la frase «en bon lloc esteu» i després va continuar el seu camí.

Uns metres més endavant, Jafet Pinedo va aturar davant l’alto que va rebre d’un dels ocupants dels automòbils que obstaculitzaven el carril bici. Pinedo denuncia, a més, que aquests vehicles eren cotxes policials sense cap identificació.

Dues persones, que es varen presentar com a agents de la Policia espanyola, li varen demanar que s'identifiqués i, a continuació, sense cap mena d’explicació, el varen escorcollar, amb el requeriment que els deixàs de parlar en català. Pinedo també explica que es va negar a deixar d'usar la seva llengua. Com a conseqüència de tot plegat, va ser traslladat a la comissaria on els agents el varen denunciar per presumptes insults als agents, negativa a identificar-se, oposar-se a ser escorcollat i adreçar-se en català als agents.

Pinedo també ha presentat una denúncia contra els dos agents de la comissaria d'Elx per abús de poder, denúncia falsa i actuació indeguda. A més, ha remarcat que també demana que es reconegui el seu dret a expressar-se en la seva llengua en totes les instàncies públiques i institucions.

El cas es troba ara en la via judicial i el proper 24 de juliol el jutjat d'instrucció número 5 valorarà la denúncia.

Nou cas de catalanofòbia i de supremacisme lingüístic

La Junta Directiva d’El Tempir, associació cívica d'Elx per la llengua, considera que els agents de la Policia espanyola han mostrat una ideologia «clarament i manifestament contrària a la igualtat lingüística, perquè, com a servidors públics, han de respectar els drets lingüístics dels ciutadans, en aquest cas concret, els de Jafet Pinedo».

Per a El Tempir «aquestes actituds valencianòfobes i clarament supremacistes cerquen la renúncia a la llengua i a desincentivar-ne l’ús entre els valencianoparlants. Cal recordar una vegada més que parlar en valencià a un agent policial no és cap manca de respecte, com ens volen fer creure arran dels nombrosos casos que com aquest s’ha produït i es produeixen al llarg del nostre domini lingüístic. És intolerable i una atemptat contra la llibertat d’expressió el fet de voler dissuadir valencians de fer servir la nostra llengua».

Uns cossos de policia que han de complir el marc legal lingüístic

L’art. 54.11 de l’Estatut de l’Empleat Públic deixa ben clar que els cossos de seguretat, com a funcionaris públics, han de garantir l’atenció al ciutadà en la llengua que ho sol·liciti, sempre que sigui oficial en el territori. Per tant, les administracions públiques han de garantir el compliment d’aquest precepte, sobretot quan l’article 7 del Règim disciplinari del cos de Policia espanyola considera que és falta molt greu «tota actuació que suposi discriminació per raó d’origen, racial o ètnic, religió o conviccions, discapacitat, edat, orientació sexual, llengua, opinió, lloc de naixement, veïnatge, o qualsevol altra condició o circumstància personal o social».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any

Serà sa paraula d'ell contra sa de tots ells, que actuen de manera corporativa, més allò que vullga afegir es jutge

Valoració:3menosmas
Per ,,,,,,,,,, fa dervers d'un any

teresa: Com es menja això? sense malicia? no creuen que no hagi fet altre cosa o sigui que si tenen malicia al malpensar.

Valoració:2menosmas
Per I tant!, fa dervers d'un any

@Marbosch. Basta veure qui és el cap suprem devtotes aquestes forces armades. I aval.lat per la Constitució, perque no se pugui canviar.

Valoració:4menosmas
Per a Juan, fa dervers d'un any

Si els mossos t´ho haguessin fet a tu, ara estaries bramant com un condemnat. O no?
Doncs posa´t al dia d´on et trobes.

Valoració:3menosmas
Per marbosch, fa dervers d'un any

Teniu sempre ben present que els exèrcits i després cossos policials i les lleis no foren creats per tenir cura del poble, sinó per protegir al poderós del poble i per això els concediren diversos privilegis.

Valoració:9menosmas
Per Joan, fa dervers d'un any

¡¡¡¡¡¡CHORRADAS¡¡¡¡¡¡¡

Valoració:-7menosmas
Per Jo No, fa dervers d'un any

Jo no vull pagar el sou, a uns policie que no me detenen pel que faig, si no per ser d'aquesta terra o per la llengua que parlo. Que els paguin el sou els neo franquistes, neo nazis i neo falangistes, que gaudeixen d'impunitat i estan molt ben vists.

Valoració:10menosmas
Per Joan, fa dervers d'un any

És un mal col.lectiu, no està preparat per fer ina feina integral de qualitat.

Valoració:11menosmas
Per balearium, fa dervers d'un any

PLASTAS...

Valoració:-10menosmas
Per teresa, fa dervers d'un any

Saps què és trist, que hi ha gent, bona gent, que diu -"qualque cosa més haurà fet" i jo pensant, tan de bo fos això i no catalanofòbia asquerosa...el pitjor és que ho pensa bona gent, gent sense malícia...

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris