muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

El Comitè de Drets Humans de l'ONU confirma tortures de la Guàrdia Civil en temps de Joan Mesquida

159787

El veí de Durango (Euskal Herria) Gorka Lupiañez, actualment pres a Topes, va ser torturat durant el període que va estar incomunicat per la Guàrdia Civil al desembre de 2007, quan el màxim responsable polític del cos armat era Joan Mesquida.

Així ho va denunciar ell quan va poder declarar davant un jutge i així ho ha corroborat el Comitè de Drets Humans de l'ONU, en un dictamen aprovat el 21 de març.

En concret, un grup format per 18 experts internacionals independents considera gairebé de forma unànime –només hi ha un vot discrepant– que l'Estat espanyol va vulnerar l'article 7 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, segons el qual «ningú serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants». També considera, a tenor del nul recorregut que ha tingut la denúncia de tortures en instàncies judicials, que en aquest cas s'ha produït una violació de l'article 2 del mateix pacte, concretament en l'apartat que afirma que «tota persona els drets de la qual o llibertats reconeguts en el present Pacte hagin estat violats podrà interposar un recurs efectiu, tot i que tal violació hagués estat comesa per persones que actuaven en exercici de les seves funcions oficials».

En el dictamen, el Comitè diu haver pres nota de la «descripció detallada i coherent» que fa Lupiañez del maltractament sofert en dependències policials, i censura que davant la seva denúncia no es realitzàs cap recerca d'ofici. Recorda, en aquest sentit, que les denúncies de maltractaments «han de ser investigades ràpidament, minuciosa i imparcial per les autoritats competents» i que «s'han de prendre les mesures que procedeixin contra els qui siguin declarats culpables».

«Les recerques d'aquests actes han de ser exhaustives», postil·la l'ONU, que afegeix que «tot mal físic o psíquic ocasionat a una persona en situació de detenció, més encara en règim d'incomunicació, dóna lloc a una important presumpció de fet». I critica que el denunciant «no va gaudir d'un recurs efectiu per a investigar els tractes als quals va ser sotmès durant la seva detenció».

«Em varen ajeure, em varen aixecar les cames i varen ficar el pal»

Gorka Lupiañez va deixar constància de les tortures el 21 de desembre de 2007 i que exposa el calvari patit. Aquests són alguns dels fragments: «em va posar una bossa de plàstic al cap. Cada estona, la tancava (…) i em provocava asfíxia»; «en dia i mig m'havien obligat a realitzar milers de flexions. Alhora em copejaven al cap»; «em varen fermar a un matalàs d'escuma, i em varen ficar el cap en aigua gelada»; «em subjectaven els peus, els braços i el cap, i em tiraven aigua amb una mànega, a la boca i a el nas. Quan ja no podia aguantar, em tiraven aigua a la cara, i m'ofegava»; «em varen posar de quatre grapes i van tractar de ficar-me un pal pel cul. Com que no varen poder, em varen tombar en terra, cap per amunt, em varen subjectar, em varen aixecar les cames, i en aquesta posició em varen ficar el pal»; «Em varen fermar els testicles i el penis amb una corda, i es va posar a estirar (…) vaig començar a sagnar del penis». La seva denúncia va ser arxivada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa dervers d'un any

Ara mateix, pensant en els presos politics amb un any i mig a la presó, només per "pressumpte" delicte, que a Europa no reconèixen doncs sino ja els haurien extraditat i tornat a Espanya, veure a aquesta gent tan eixelebrats i no recuperats a la ponderació mental, fa que hom no s'identifiqui amb aquest comportament i si a sobre els hi recordes que hi ha una Memòria Històrica pendent de resolució, es tornen encara més bèsties. Marca España, ben definida, sisplau, no sigui que la travessem sense adonar-nos-en, per refiats. Compte doncs.

Valoració:5menosmas
Per guillem, fa dervers d'un any

Una vegada més, la justíííííííícia espanyoooola torna a quedar al nivel del fang. Ni el sistema judicial, ni el policial, ni el penitenciari espanyols, son homologables a la resta de democràcies europees.

Valoració:6menosmas
Per Francina Jaume Guardiola, fa dervers d'un any

Són molt greus aquestes acusacions, un candidat, amb aquest historial no l'haurien de deixar presentar-se a les eleccions. Quina seguretat tenim els ciutadans, amb polítics com aquest.

Valoració:6menosmas
Per Sa veritat, fa dervers d'un any

Sa careta els va caient, i això és bó. Que mostrin son rostre de veres.

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris