algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Madrid preveu aprovar un decret de lloguers que limitarà la pujada de l'IPC

El decret llei que ultima el Ministeri de Foment per a introduir canvis en el mercat del lloguer, i que negocia amb Unidos Podemos per a ser aprovat previsiblement en el Consell de Ministres d'aquest divendres, remarca que les pujades interanuals dins dels contractes hauran de limitar-se a la inflació de manera obligatòria, i impulsa un sistema d'índex de preus en el qual poden participar les comunitats.

Aquestes són algunes de les mesures que conté l'esborrany del decret, que no estaven contemplades en l'anterior decret que el ministre espanyol José Luis Ábalos va portar al Congrés al gener, i que va ser tombat per la Cambra Baixa per falta de suports.

No obstant això, l'últim esborrany no conté la mesura pactada pel Govern amb Unidos Podemos per a habilitar a comunitats autònomes i ajuntaments a limitar els preus dels lloguers en aquelles zones especialment afectades per l'escalada de preus.

Així, segons han informat aquestes fonts, el decret esmenta el sistema d'índexs que haurà d'aprovar l'Administració espanyola, i assenyala que sobre aquest les comunitats podran elaborar índexs propis per a desenvolupar les seves polítiques d'habitatge.

Des d'Unidos Podemos al·leguen que aquest punt no serviria per a regular els preus, i que per a això es requeriria una modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU), perquè és en aquesta llei on s'estableix que els preus es fixen de mutu acord entre arrendat i arrendatari.

En tot cas, sí que s'estableix en l'esborrany del decret que les pujades interanuals en els contractes es vinculin de forma obligatòria a l'IPC, amb la finalitat que no puguin establir-se trams amb majors pujades en els contractes. Com en l'anterior decret, s'eleva a cinc anys la durada mínima d'aquests, set en cas de ser el propietari una empresa.

Més garanties davant els desnonaments

Així mateix, el decret recull diferents modificacions en la Llei d'Enjudiciament Criminal amb la finalitat d'introduir majors garanties en els desnonaments que afectin persones en situació de vulnerabilitat, ja que els jutjats hauran d'ofici posar-se en contacte per a comprovar aquesta situació.

Així, l'esborrany estableix que, abans de res cas de desnonament, els jutjats hauran de contactar amb els serveis socials i, en cas de detectar-se una situació de vulnerabilitat, est haurà d'ajornar-se un mes si la propietat una persona física, i tres mesos en cas de ser una empresa.

Així mateix, els desnonaments que dictamini un jutge hauran d'especificar-se amb data i hora exacta, i no amb data oberta, encara que aquest aspecte està encara pendent de confirmar-se amb el Ministeri de Justícia.

Tots els contractes s'han de respectar, estiguin registrats o no

El decret també introdueix canvis per a donar una més garanties a l'inquilí, al qual s'eximeix d'assumir les despeses de formalització i gestió del contracte, que haurà d'assumir l'arrendador quan aquest sigui una empresa. L'anterior decret obria la porta al fet que poguessin continuar sent abonats per l'arrendatari, en cas que així ho acordessin les parts.

Així mateix, s'amplien els terminis de preavís quan no vagi a renovar-se un contracte, que l'anterior decret fixava en un mes tant per a inquilí com per a propietari. El nou decret que prepara Foment els eleva a quatre mesos per als inquilins i a dos mesos per a la propietat.

Un altre canvi és que les condicions fixades en un contracte hauran de ser respectades en cas que la propietat canviï de mans, una circumstància que en l'anterior decret només s'establia per a aquells contractes inscrits en el Registre de la Propietat.

D'altra banda, quan l'arrendador desitgi recuperar el pis per necessitat abans del termini mínim, aquestes causes de necessitat hauran de constar en el contracte i en el moment de comunicar-se el venciment anticipat del contracte haurà d'especificar-se.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris