nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L’IEC denuncia la situació «absolutament anòmala i incomprensible» que viu Catalunya

«L’IEC no pot restar indiferent davant de la situació absolutament anòmala, i incomprensible per un acadèmic, que viu Catalunya des de fa més d’un any, com a conseqüència del tracte infame que tant els nostres polítics com el país en general han rebut del Govern i d’algunes institucions de l’Estat, i que s’ha qualificat de judicialització de la política». Així ho ha expressat Joandomènec Ros, president de l’IEC, en l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2018-2019 de la institució, que s’ha celebrat aquest vespre a la Sala Prat de la Riba. L’acte ha estat presidit per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.

En el seu discurs, el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha reiterat el suport de l’Institut «al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya i a totes les institucions del nostre país que malden per preservar la llibertat del nostre poble. I confirmo que seguirem oferint el nostre assessorament expert en tots aquells àmbits en què creguem que tenim alguna cosa a dir, sempre des d’aquest vessant acadèmic». El president de l’IEC ha remarcat que «continuarem explorant els diferents aspectes socials, culturals i polítics que poden ser d’interès per al futur del país, i oferint els resultats de les nostres recerques a la societat catalana perquè en faci l’ús que cregui convenient».

Ros ha agraït la presència del president de la Generalitat de Catalunya i ha recordat que «ara fa un any, qui ens presidia era l’Honorable conseller de Cultura, el Sr. Lluis Puig, que pocs dies després hagué de marxar a l’exili».

Per la seva banda, el president Torra ha agraït, en la cloenda de l’acte, «la lleialtat que l’IEC ha tingut sempre amb les institucions catalans» i s’ha referit a la llengua catalana «com a porta real cap a la cohesió social del país». En aquest sentit, el president ha manifestat que «la normalització lingüística no es toca i que l’escola catalana és un projecte d’èxit i de futur». «El compromís d’aquest Govern és avançar sempre en la normalització lingüística», ha afirmat.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

Qui hi ha a l'IEC?: https://lasageta.net/2016/11/15/la-seccio-filologica-de-liec-ha-incorporat-enguany-un-filoleg-lligat-als-fundadors-de-ciudadanos/ Enguany la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha incorporat l'Oriol Camps. Va ser un dels fundadors de Ciudadanos i partidari de l'espanyolització del català.
Camps va ser al Grup d'Estudis Catalans, amb els fundadors de Ciudadanos: Ivan Tubau, Xavier Pericay i Ferran Toutain. Els anys vuitanta i noranta, aquest grup GEC va fer pressió a l'Institut d'Estudis Catalans perquè admetés centenars de barbarismes. L'edició del diccionari del 1995 ja en va incloure desenes. Camps va entrar als mitjans públics catalans i els va espanyolitzar: ha estat a la unitat d'assessorament lingüístic de Catalunya Ràdio (1987-2013). Ha estat responsable (al costat de Maria Alba Agulló, cap del Servei Lingüístic de TV3) de la creació de la web d'assessorament lingüístic espanyolitzador de la CCRTV: ésAdir.cat, i en va ser el director. Ara és a l'IEC, espanyolitzant el proper diccionari.

Valoració:1menosmas
Per carrasclet, fa mes de 2 anys

Sí Sebastià, i alerta que no t'hagin de dur al "SUEÑO DE ESPADAS".
Al meu poble deien ANTES ANTES, VA DIR EN CANYOT.
I AIXI UN CARAMULL, i COM MES AVIAT MILLOR.Els enemics de la nostra llengua no reposen, no tenen aturaï, fa falte donar molte branque, i molte caparrudessa.

Valoració:0menosmas
Per Sebastià, fa mes de 2 anys

Ho tenim molt dificil si mirem la feina feta per l'IEC. Hi ha moltes expressions catalanes que s'han traduït literalment del castellà i així, tenim traduccions com és ara:
HI HA QUE FER, quan seria que CAL FER, o CONVÉ FER, i també S'HAURIA DE FER.
QUAN ABANS MILLOR, (abans, de què? QUAN MES AVIAT MILLOR és més català.
I no parlem dels cartells que anuncien EN LLOGUER, quan sempre ha sigut PER LLOGAR o DE LLOGUER...
i AIXÍ, UN MUNT i cada dia pitjor. I les traduccions dels noms dels pobles aixó ja és DESCARAT. Jo soc de Malgrat i en castellà en diuen A PESAR DE MAR... quina afinitat, quina polidesa, quina ... INCULTURA.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris