nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
17°

Les comunitats de veïnats podran impedir els habitatges de lloguer turístic per majoria simple

Les comunitats de veïnats podran prohibir per majoria simple de 3/5 l'establiment de pisos turístics en el seu edifici, segons va avançar la secretària d'Estat de Turisme, Bel Oliver, durant la reunió de la mesa de treball del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per tractar de regular el lloguer d'Habitatges d'Ús Turístic (VUT) a l’Estat espanyol.

A més, el Govern espanyol està analitzant la concreció d'una definició única d'habitatge d'ús turístic, a més de la creació d'un registre estatal únic d'aquest tipus d'allotjament com a sistema o instrument de control i regulació que els servirà a les comunitats autònomes.

A aquesta primera reunió d'aquest grup treball a la seu d'Indústria, assistiren els representants de la branca de les Comunitats, del Ministeri de Foment, així com la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) amb l'objectiu d'intentar clarificar i regular el lloguer d'ús turístic a l’Estat espanyol.

L'auge d'aquest tipus de lloguers que es produeix coincidint amb una certa desacceleració del creixement del sector turístic a l’Estat espanyol ha portat l'Executiu a proposar la modificació de dues lleis clau en matèria d'habitatge per regular aquest fenomen: la Llei d'Arrendaments Urbans, per acotar el lloguer de temporada «una qüestió demandada per les comunitats autònomes per evitar llacunes en els seus ordenaments jurídics», així com la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), en el sentit de modificar la majoria necessària per a realitzar un canvi d'estatuts.

La intenció és atorgar a les comunitats de veïnats el poder de decidir sobre les seves propietats i el que es fa en les seves comunitats. Segons ha dit Oliver, totes les Comunitats han mostrat unanimitat en la reunió a canviar la LPH per rebaixar la majoria necessària per a la presa de qualsevol tipus de decisions. S'està estudiant com seria aquesta rebaixa encara que la proposta majoritària és que se situï al voltant de tres cinquenes parts en les votacions.

Seguretat jurídica per l’usuari i propietari 

La secretària d'Estat de Turisme ha destacat el paper de les CCAA i Administració local en matèria d'ordenació turística. «El Govern no entrarà en cap competència de cap comunitat autònoma. Tenim molt clar quines són les competències estatals i les de les comunitats autònomes. Les competències en matèria d'ordenació turística són exclusives de les comunitats autònomes. Cada CCAA legisla segons allò que pensi que va ser millor a la seva comunitat», va explicar la secretària d'Estat.

«L'Estat el que està plantejant és la creació d'un registre estatal únic d'habitatges d'ús turístic com a instrument de control i regulació que els servirà a les comunitats autònomes per verificar que es compleix la normativa».

Aquest registre seria un registre estatal únic amb la idea de donar seguretat jurídica tant a la persona que lloga com a la que vol llogar. Estaria connectat amb el Ministeri d'Interior per a temps real saber les persones que estan en cada un dels habitatges, connectat amb Hisenda perquè es compleixin les obligacions tributàries. 

El Govern assegura que aquesta regulació d'habitatges d'ús turístic és una qüestió «molt complexa jurídicament» perquè intervenen competències d'Europa, de l'Estat, de comunitats autònomes, consells insulars i Ajuntament.


COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sergi, fa mes de 2 anys

Això és una bagenada, i un llevar-se les puces del damunt. No atrevir-se a legislar i passar la "patata calenta" al ciutadà.

Per exemple, la finca del carrer tal, núm, 40 podrà prohibir o autoritzar el lloguer turístic en un dels seus pisos. Si per qualsevol cosa, deixa fer aquest tipus de lloguer, a pesar dels renous que podran patir, els edificis dels costat, els des números 38 i 42, o el del davant, estaran condemnats a partir les conseqüències.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris