muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

La ministra d'Educació anuncia que la religió deixarà de tenir efectes acadèmics

Jose Maria Cuadrado Jimenez

La ministra d'Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat aquest dimecres que el Govern espanyol derogarà de manera «urgent» diversos articles de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada pel PP, i també que l'assignatura de religió deixarà de ser «computable amb efectes acadèmics».

En la seva primera compareixença a petició pròpia en la Comissió d'Educació i Formació Professional del Congrés dels Diputats, Celaá ha confirmat a més que l'Executiu de Pedro Sánchez vol revertir el Reial decret Llei 14/2012 de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, aprovat en 2012 pel govern de Mariano Rajoy. El decret mantenia vigents mesures com la possibilitat d'elevació de les ràtios d'alumnes per aula fins a un 20%, l'increment de la jornada lectiva del personal docent fins a les 25 hores en educació infantil i 20 hores en els restants ensenyaments i l'augment del termini de substitució de professors fins als deu dies.

En la seva compareixença, la nova titular d'Educació ha exposat els «principis rectors» del seu projecte al capdavant del Ministeri espanyol apel·lant al «diàleg obert» i a la «col·laboració» amb els grups de l'oposició. «Ningú té la solució completa, i més a l'educació. El Govern no les té totes, però entre tots i totes podem reunir-les», ha proclamat davant els portaveus d'Educació dels grups parlamentaris.

Modificació de la LOMCE
«L'educació és la prioritat més substantiva i central», ha afirmat Celaá defensant l'escola pública com a eix vertebrador del sistema per anunciar la derogació de l'article 109.2 de la LOMCE, «un eufemisme», segons la ministra, «que pot propiciar que l'escola pública pugui considerar-se subsidiària de la concertada».

En concret, l'article 109.2 permet que la programació de l'oferta de places escolars s'estableixi per demanda social, alguna cosa que ha permès, apunten des del Ministeri, al fet que en alguns casos l'escola concertada hagi tengut preeminència sobre la pública, com en els nous desenvolupaments urbanístics de les ciutats. «La concertada serà complementària de les necessitats d'escolarització», ha detallat Celaá.

Podemos, ERC i Bildu demanen derogació total de la LOMCE
Per la seva banda, Unidos Podemos, ERC i Bildu han reclamat a la ministra espanyola la derogació completa de la LOMCE, recordant que era una reivindicació del PSOE quan estava a l'oposició. Celaá ha respost que no pot desaparèixer immediatament. «No es pot derogar perquè ens quedaríem sense legislació educativa», ha dit per avançar que el Govern espanyol pretén cercar una substituta a la llei educativa aprovada pel govern de Rajoy.


COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tant costa?, fa mes de 2 anys

Que els pares ensenyin als fills la religió que vulguin.Fora de l´escola. Aquesta ha de ser laica i impedir adoctrinaments amb "gurus" parlant en una altra llengua i sense control.

Valoració:-1menosmas
Per Endavant, fa mes de 2 anys

Completament d'acord amb Manel. El contrari és ben necessari enfortir el coneixement de la història espiritual d'Europa, singularment de la Història de l'Església. Si no ho feim, o es fa com ara que la 'religió' és una Maria..., no podem estudiar res: ni literatura, ni història, ni art, ni economia, ni dret...ja que durant molt de segles, fins ben entrada l'Il.lustració, i encara, el pensament cristià amarava totes aquestes disciplines.
Es ben clar que l'ensenyament ha de menester mà de metge però el metge d'ara no és precisament el millor...

Valoració:0menosmas
Per Manel Soler Cases, fa mes de 2 anys

Quin error. La religió, a l'escola, s'ha de repensar. Se n'han de fer homologables els continguts, ni folkloritzar-los ni devaluar-los. En lloc de fer-li perdre pes acadèmic, que l'alliberin del llast de la doctrina, del dogma, i en privilegiïn l'enfocament històric. Per començar, no se n'ha de dir "religió", sinó "Història de les religions" o "Pensament religiós". Fem les coses bé, sense negar el valor de la tradició que sedimenta i explica la nostra evolució cultural, la nostra història.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris