cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Esquerra Republicana: «Els PGE tenen voluntat de castigar Catalunya, el País Valencià i les Illes»

27-04-2018

El grup d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats ha presentat aquest divendres 998 esmenes parcials al projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2018, que continuen el seu tràmit després del rebuig a les esmenes a la totalitat votades al ple aquest dijous. El portaveu d'Economia d'Esquerra al Congrés, Joan Capdevila, insisteix que la proposta del Govern espanyol «va d’acord amb la voluntat de castigar Catalunya, el País Valencià i les Illes, ja que el nivell d'inversió als tres territoris no es correspon ni amb la seva població ni amb la seva aportació al PIB, consolidant com una constant física el dèficit fiscal».

La major part de les esmenes, 367, corresponen a Foment, on existeix aquest «dèficit crònic» en infraestructures, tant en el manteniment i actualització de la xarxa de carreteres per facilitar la mobilitat, com també en matèria ferroviària. 

En relació a Economia i Indústria, les esmenes se centren en programes i mesures d'impuls i suport a pimes i autònoms, «que són els veritables motors de l'economia productiva» i en la reversió del model energètic per dur a terme una «decidida i real aposta per les energies renovables i la transacció energètica que ens permeti afrontar sòlidament el canvi climàtic».

En l'àmbit del Medi ambient, amb 194 esmenes, hi ha una bateria d'iniciatives sobre la protecció del litoral català i de les seves platges, així com també de la fauna marina, amb un esment concret a la protecció del coral vermell davant la darrera decisió del Ministeri de Medi Ambient espanyol d'autoritzar, sota la vigència del 155, noves llicències d'extracció.

En matèria d'Educació, Cultura i Esports, Esquerra Republicana presenta 246 esmenes que van especialment encaminades a l'àmbit local per a la rehabilitació i restauració d'equipaments i l'impuls a projectes culturals.

Quant a Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les esmenes se centren en l'actualització del deute contret amb la Generalitat en relació a programes socials teòricament coberts en part per l'Administració de l'Estat que varen deixar de cofinançar-se. En el mateix sentit, també es reclamen les obligacions contretes per l'Administració espanyola en el finançament de la llei de Dependència.

En xifres globals, el principal volum pressupostari de les esmenes presentades per Esquerra correspon a Foment, amb pràcticament la meitat d'esmenes i 30.500 milions d'euros, seguit d'Economia i Indústria (2.014), Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (1.051) i Medi ambient (555).

Per territoris, les 998 esmenes presentades es reparteixen entre les genèriques (134), Àrea Metropolitana (178), Barcelona (27), Camp de Tarragona (72), Catalunya Central (65), Comarques Gironines (101), Illes Balears (70), País Valencià (160), Penedès-Anoia (11), Pirineu (52), Ponent (24) i Terres de l'Ebre (104).

Pel portaveu d'Economia d'Esquerra, les esmenes presentades pretenen respondre a un projecte de pressupostos del Govern que s'ha fet «d'esquena a la gent, als Països Catalans i a l'economia productiva». En el primer cas, perquè fomenten la desigualtat i «provoquen que els pobres siguin cada vegada més pobres i n'hi hagi cada vegada més; s'estan carregant a la classe mitjana». En el cas dels Països Catalans, perquè els donen l'esquena en la mesura que «som els grans perjudicats en inversions, fins i tot en l'improbable cas que es compleixin». I en relació a l'economia productiva, perquè «és indubtable que es prima a l'economia del BOE i el ÍBEX, per davant i a costa de l'economia productiva que representen les pimes i els autònoms».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per manoletin, fa dervers d'un any

Es de traca que un partido catalán se postule como defensor de Valencia y Baleares y nuestros propios políticos miren el espectáculo desde la grada.

Valoración:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa dervers d'un any

Empran una mala tàctica.
Millor seria atacar de una altra forma com expressar que Cantàbria, La Rioja, Extremadura, Aragó, Castella i Lleó, Galícia i Castella-La Manxa estan massa afavoridas.

Valoración:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris