nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

600 anys de la Generalitat Valenciana: «És l'hora de decidir-ho tot»

31-01-2018

La Generalitat Valenciana compleix, aquest 2018, 600 anys de la seva creació com a institució. Per a la seva commemoració, el Govern valencià ha aprovat una declaració institucional amb la intenció de promoure «un millor coneixement de la història de la institució, que encarna en l'actualitat la representació política dels valencians i l'administració de l'autogovern».

La declaració posa de manifest «l'especificitat de la institució respecte a altres institucions de la Corona d’Aragó» i que, per altra banda, l’encaixa dins del marc constitucional espanyol per a «desenvolupar un model de convivència més solidari entre tots els territoris d'Espanya que, al mateix temps, reconega i protegisca la pluralitat i el respecte als senyals d'identitat de cadascú i que garantisca adequadament la igualtat efectiva, tant en el gaudi dels drets com en la contribució a les càrregues comunes».

També fa un recorregut històric, amb el naixement de la Generalitat Valenciana en el context de la guerra dels dos Peres, la seva consolidació a l’empara del «pactisme propi dels ordenaments jurídics de la Corona d’Aragó», el seu declivi iniciat amb la conformació de la Monarquia Hispànica i la seva abolició «per just dret de conquesta» el 1707, amb el Decret de Nova Planta que sotmetia el País Valencià a les lleis castellanes.

Sobre aquesta declaració institucional, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià ha volgut remarcar que sobta que s'haja de remarcar l’especificitat antiga i, a la vegada, l’encaix perifèric de l’actualitat que reclama més solidaritat, més pluralitat i una igualtat efectiva. «Proclamar la independència del passat i garantir el futur de l’ofrena permanent de noves glòries a Espanya és una de les marques pròpies del regim postfranquista al País Valencià, la crida del blaverisme que troba el seu encaix en aquesta declaració».

Així, consideren que el record del naixement de la Generalitat ens ha de fer recordar que la institució «desenvolupà la seua força, dins de les limitacions de la política d’aquella època, en eixe marc comú de la Corona d’Aragó que la Constitució espanyola prohibeix refer, fent que la del Sénia siga l’única frontera». 

A més, han remarcat que el model actual ha acabat amb la Generalitat intervenguda des de Madrid pel mateix PP que agreujà la situació des del País Valencià amb corrupció, amb la Generalitat reclamant un nou model de finançament i rebent menyspreu i amb una 'equidistància' còmplice amb el cop d’estat a Catalunya.

Finalment, des de la Plataforma fan una crida: «A 600 anys del naixement de la Generalitat és hora que recuperem aquella especificitat, convertida en sobirania i dret a decidir-ho tot pel conjunt de valencians i valencianes. Sense sotmetiments, sense intervencions i amb ple control de les nostres contribucions per a assumir adequadament les nostres necessitats»

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris