cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
18°

El Constitucional avala que el Parlament tramités les lleis per la via exprés

El Tribunal Constitucional ha declarat per unanimitat que sí que és constitucional la reforma del reglament del Parlament de Catalunya que va permetre aprovar per la via urgent i sense debats les lleis de ruptura amb Espanya, com la Llei del Referèndum de l'1 d'octubre i les lleis de desconnexió, en interpretar que no s'exclou la possibilitat que els grups parlamentaris presentessin esmenes.

Els grups parlamentaris Junts pel Sí i la CUP aprovaren aquesta reforma amb la intenció d’utilitzar-la per aprovar la llei del referèndum juntament amb la llei de transitorietat.

En una sentència, els magistrats del tribunal de garanties consideren que l'article 135.2 que es va reformar el passat 26 de juliol, i que el Govern espanyol va recórrer, no és inconstitucional perquè la seva «redacció no significa que exclogui la possibilitat d'articular un tràmit de proposició d'esmenes i debat sobre elles», encara que la proposició de llei es tramita pel procediment de lectura única.

El Constitucional assegura que es guarda un «silenci» referent al tràmit d'esmenes, però precisa que això no suposa que es prescindeixi d'ell, sinó que ha d'entendre's com a falta expressa de previsió normativa. D'aquesta manera, no comparteix el criteri de l'Advocacia de l'Estat espanyol que va recórrer aquesta reforma 'exprés' del Reglament en entendre que s'estava vulnerant l'article 23.2 de la Constitució espanyola perquè no preveu de forma expressa la possibilitat d'interposar esmenes.

Participació de les minories

En aquesta resolució, de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez, s'explica que correspon ara al Parlament regular aquesta fase d'esmenes i que ha de fer-ho respectant el dret de participació política. En aquest sentit, avisa que en el cas hipotètic que s'exclogui la possibilitat de presentar esmenes, sí que s'estaria violant aquest article de la Constitució d’Espanya en restringir-se les facultats de participació de les minories en el procés legislatiu.

Destaca que aquestes minories només poden expressar el seu rebuig o acceptació, «i sense matisos», sobre una iniciativa que ha estat proposada per una majoria parlamentària. De fet, subratlla que el dret d'esmena és el «nucli essencial de la funció representativa» en ser un dels instruments principals pel qual els diputats i grups parlamentaris participen, contribueixen i manifesten el seu posicionament en el procés d'elaboració de lleis.

Continua dient que a través d'elles els ciutadans poden conèixer la posició defensada pels seus representants i que està «al servei del pluralisme polític» en permetre que la minoria pugui fer propostes i pronunciar-se.

Suspesa cautelarment

El passat 31 de juliol, el TC va suspendre cautelarment la reforma del reglament del Parlament de Catalunya, després d'admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Govern espanyol, fins que dictés sentència entrant en el fons de l'assumpte, fet que ha ocorregut aquest dimecres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris