algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
22°

L'ASM acusa d'antidemocràtic el manifest contra el referèndum de Catalunya impulsat per Oliver Araujo

L'Assemblea Sobiranista de Mallorca acusa d'antidemocràtic el manifest d'un grup de professors de dret constitucional contra el referèndum de Catalunya, encapçalats pel Sr. Joan Oliver Araujo, basat en la idea que és contrari a la constitució espanyola i el dret internacional.

Segons l’entitat sobiranista, la situació «és  ben al contrari», la constitució espanyola «assumeix a l'article 10, referit als drets i deures fonamentals», ‘la Declaració universal de drets humans i els tractats i els acords internacionals sobre aquestes matèries ratificats per Espanya’. Entre aquests acords hi ha la carta fundacional de les Nacions Unides, que al capítol primer estableix com a propòsit ‘Desenvolupar entre les nacions relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del seu dret a la lliure determinació, i prendre totes aquelles altres mesures adequades per a enfortir la pau universal’. 

Per altra banda, segons l’entitat, el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, acordat per les Nacions Unides el 16 de desembre del 1966, estableix també a l'article 1 que ‘Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació. En virtut d’aquest dret, determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural’.

«Per si amb això no n'hi hagués prou, aquest mateix article afegeix que els estats signants del Pacte ‘promouran l’exercici del dret d’autodeterminació i respectaran aquest dret d’acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides’», ha assegurat l’ASM.

Autodeterminació dels pobles

Cal recordar que l'estat espanyol també és signant de la Declaració sobre l’Atorgament de la Independència als Pobles i Països Colonials, que afirma que ‘Tots els pobles tenen el dret d’autodeterminació’. Si bé la Declaració limita els seus efectes a una llista oficial de colònies, segons ha recordat l’entitat, «el sentit del dret d'autodeterminació com a dret fonamental torna a ser inequívoc».

Segons l’ASM, «el manifest també falta a la veritat quan diu que el dret internacional no permet un referèndum unilateral, perquè la sentència de 2010 del Tribunal Internacional de Justícia sobre Kossove afirma que no hi ha cap norma legal internacional que prohibeixi una declaració d’independència ni ‘cap prohibició contra la unilateralitat en sí’».

«Ens sembla una broma de mal gust que a aquestes alçades el sr. Oliver Araujo proposi una reforma de la constitució per "encaixar" Catalunya dins Espanya, quan tothom amb dos dits de front sap que això és impossible perquè fan falta dos terços del congrés de diputats per aprovar-la. Des de l'ASM lamentam el trist paper dels signants del manifest, que callen davant les darreres retallades de drets perpetrades pel Govern espanyol, per exemple contra la llibertat d'expressió, reconeguda a l'article 20 de la constitució espanyola, i es retraten davant els demòcrates de tot el món posant la ‘sagrada unidad de España’ per damunt de la voluntat de milions de persones i d'un govern elegit democràticament», ha sentenciat l’ASM.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pepet, fa mes de 3 anys

Ay Tofoli, tofoli, arribaras molt enfora. Tant que te perdrem de vista.

Valoració:42menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 3 anys

Pregunta per a na Clara: no és antidemocràtic si està escrit amb la intenció de contribuir a impedir l'exercici de la democràcia? Discrepar és discrepar i objectivar és objectivar.

Valoració:-13menosmas
Per M, fa mes de 3 anys

És antidemocràtic i a més, pareix com si representàssin a tota la UIB, cosa que no és certa.

Valoració:-34menosmas
Per Pep, fa mes de 3 anys

Entranyable el professor Araujo.
Ja fa molts anys parlava a classe del president Nixon i el caracteritzà com 'l'home més fort del món'. En aquella època els alumnes érem com a més burletes i escèptics que els d'ara respecte de les explicacions dels mestres i esclafirem a riure, unes riallades sarcàstiques que ell encaixà amb bonhomia.
Actualment n'Araujo deu ser una mica més entremeliat i potser s'ha d'esforçar per a promocionar la seva carrera.
Perquè això que diu va contra algunes de les coses que ensenyava, en sigui conscient o no.
D'estats de dret per als quals l'imperi de la llei és el principi màxim que ha de guiar la seva actuació n'hi ha hagut molts d'ençà l'edat contemporània: l'Alemanya de Hitler, la Unió Soviètica d'Stalin o la Espanya franquista eren formalment estats de dret perquè una superestructura jurídica se superposava i legitimava totes les arbitrarietats d'aquests règims.
A les acaballes de la II Guerra Mundial, després de tot l'horror i les barbaritats que comportà, alguns polítics i juristes de l'Europa Occidental entengueren que calia donar un pas endavant en la definició de l'estat. Sobretot per a no caure de nou en els errors precedents.
Sorgí aleshores el concepte d'"estat democràtic de dret".
Aquest estat ja no era un estat de dret qualsevol on hi primava la llei, l'imperi de la llei , o si se'm permeti la broma, la llei de l'imperi sinó que necessitava d'alguns altres requisits. Al menys tres, a saber: la separació de poders, el control del govern per part del jutges i, no menys important, unes garanties dels drets i les llibertats dels ciutadans (entre les quals les llibertats d'expressió, reunió i manifestació i el dret al vot sigui aquest en participació representativa o referendària)
Hi ha, doncs, una evolució en aquest pensament jurídicopolític que ja no es conforma amb la instauració de la llei i el seu seguiment incondicional sinó que, al mateix nivell, estableix una sèrie de característiques de l'estat democràtic a més de l"imperi de la llei".
El procés (d'alliberament nacional de Catalunya) ens permet seguir aquesta evolució esperançada del dret en contraposició a "El Procés", una obra literària del l'escriptor txec en llengua alemanya Franz Kafka que narra la trista història d'un funcionari aclaparat i perseguit per la "llei", al qual li cauen mastegots legals per totes bandes sense ser-ne ell gaire conscient del perquè de tanta arbitrarietat.

Valoració:-25menosmas
Per Peret, fa mes de 3 anys

Recordau que Oliver Araujo, dirigent del FRENS, Frente Revolucionario de Estudiantes Nacional Sindicalista, es va reunir amb el terrorista Jaime Martorell i altres falangistes per reunificar la Falange a Mallorca després de mort Franco. Vegeu el "Diario de Mallorca" de 25 de febrer de 1976.

Valoració:-2menosmas
Per Evidència, fa mes de 3 anys

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-1977-10733

Valoració:0menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 3 anys

Sr, Oliver Araujo, vosté i el seu sèquit deis aixó, molt bé.
L'ex fiscal i magistrat del Tribunal Suprem (TS ) José Antonio Martin Pallín, ha criticat el govern espanyol, per voler aturar l'1-o usant d'escut la justície.
I fa un pas més assegurant que les querelles presentades per la fiscalía "son forçades i no s'ajusten a la legalitat".
" No és factible i és irracional intentar aturar una riuada amb la llei i les forces de seguretat", critica, i també diu que no entén quin és l'objectiu de citar a declarar 712 alcaldes.
Votarem, votarem, votarem,votarem.
Salut i república, manquen 14 dies.

Valoració:-28menosmas
Per Clara, fa mes de 3 anys

Es pot discrepar, però dir que és antidemocràtic ? Pensava que defensar un punt de vista sempre era democràtic

Valoració:35menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris