muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
18°

Arran: «El problema no és el turisme sinó l’actual model turístic»

L'organització juvenil de l'Esquerra Independentista Arran ha emès un comunicat per tal d'explicar la criminalització que pateixen aquests darrers dies a causa de les accions dutes a terme per fer visible el conflicte que genera l'actual model turístic.

«En l’interessat món de les agendes mediàtiques, molt poques vegades trobem escletxes que permetin situar sobre la taula del debat públic les problemàtiques que més afecten al conjunt de les classes populars. Davant d’això, les accions de visualització a través de la polèmica es fan necessàries per plantejar aquests debats dins l’esfera pública i de forma ineludible»

Des d'Arran expliquen que en el si d'aquest debat, des d’alguns sectors responsables de la situació actual, s’ha acusat a tot aquell qui protesta contra l’actual model turístic de 'turismofòbia', «un concepte inventat que intenta desvirtuar una lluita completament legítima, i acusa a qualsevol persona que es pronunciï contra la massificació turística d’estar en contra dels turistes, tot criminalitzant les víctimes d’aquest conflicte».

El problema no és el turisme sinó l’actual model turístic

Diversos agents protagonistes de l'actual model turístic han acusat l'organització de fer accions contra els turistes. Arran ha volgut aclarir que no estan en contra dels turistes ni del turisme, «nosaltres també ho som i sabem que viatjar és una activitat humana que pot ser molt enriquidora».

«Un model turístic que respon a un model capitalista que està concentrant els beneficis en molt poques mans, que està provocant la destrucció del nostre territori, que està fent augmentar els preus del lloguer fins al punt que ens expulsa dels nostres barris, allunyant a les persones de les seves xarxes familiars i de suport que fa que el treball reproductiu que assumim majoritàriament les dones quedi encara més individualitzat i suposi una càrrega de feina més elevada, que està precaritzant encara més els llocs de feina, que està convertint les ciutats en aparadors i destruint la pròpia identitat dels barris… En definitiva, un model de turisme que genera beneficis per a molt poques persones i empitjora les condicions de vida de la immensa majoria».

Davant d’aquesta situació, han decidit passar a l’acció i alhora fer públiques un seguit de propostes polítiques de mínims per intentar alleugerir la situació caòtica i injusta que està provocant el lliure mercat turístic, especialment en els camps de l’habitatge i el treball. «Unes reformes del model turístic que en cap cas són un objectiu final, sinó una manera de pal·liar de manera immediata les conseqüències crítiques que està rebent la població»:

  • Aturar de forma immediata l’emissió de llicències d’activitat per a hotels i empreses vinculades al turisme, i iniciar un procés de debat públic sobre com avançar cap a un model de turisme sostenible a nivell ecològic i social.
  • Millorar les condicions laborals, augmentar i controlar els salaris, acabar amb el treball en negre així com amb les externalitzacions en les empreses relacionades amb el turisme, a través d’una aposta forta i real pel control i per la inspecció de treball, la transparència, la participació de les treballadores en la gestió de les empreses, i el foment del cooperativisme.
  • Augmentar els impostos a les empreses del sector turístic i destinar la recaptació a diversificar l’economia per tal d’avançar cap a la sobirania econòmica
  • Prohibir de forma immediata l’activitat de les empreses relacionades amb els pisos turístics, com per exemple Airbnb, així com regular el preu de l’habitatge i adquirir-ne un ampli parc públic, per tal d’assegurar el dret a un habitatge digne a totes les ciutadanes.
  • Expropiar les principals empreses i actius turístics del país com poden ser els diversos ports esportius, hotels com el Vela o Las Arenas, o parcs temàtics com Port Aventura, posant així els beneficis econòmics que generen al servei de tota la població.
  • Des d’Arran, a més, animem a les joves, i a totes les persones, a unir-se a la lluita contra l’actual model turístic, i especialment, a participar de les diferents entitats i plataformes ciutadanes i veïnals que dia a dia lluiten contra la massificació turística i pel dret a la ciutat, ja que només amb la lluita i l’autoorganització popular aconseguirem que no ens facin fora dels nostres barris, que ens paguin el que ens pertoca per les feines que fem, i construirem entre totes un model turístic compatible amb una vida digna.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Recordem, fa mes de 3 anys

S'hauria de poder recuperar el tipus de turisme selecte, que Mallorca va tenir fins a mitja dècada dels seixanta del segle passat. El turisme que en Fraga ens va llevar per donar-lo a la Costa del Sol. Així va ser com se va començar la destrossa

Valoració:0menosmas
Per SERGI, fa mes de 3 anys

Precisament perquè vivim i menjam del turisme, l'hem de cuidar de la millor manera: regulant-ho i controlant la seva entrada, per evitar una masificació que ens faci perdre-ho tot.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris