nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
11°

Menorca i Lanzarote celebraran conjuntament els 25 anys com a reserves de biosfera

El 7 d’octubre de 1993 la UNESCO va declarar dues illes completes, Menorca i Lanzarote, com a reserves de la biosfera. Dues illes molt diferents per geografia, paisatge i cultura, però força semblants en molts aspectes socials i problemàtiques ambientals.

Amb motiu de complir-se els 25 anys d’aquesta doble declaració, des de fa més d’un any el Consell Insular de Menorca i el Cabildo de Lanzarote fan feina junts per organitzar els actes commemoratius de l’aniversari, a través de diverses trobades entre totes dues reserves, en el marc del conveni d’agermanament entre les dues institucions, signat l’abril de 1996 a la Casa de los Volcanes, del Centre d’Art, Turisme i Cultura de los Jameos del Agua de Lanzarote. L’objectiu d’aquest conveni va ser reforçar la cooperació entre ambdues reserves de biosfera a través d’intercanvis de formació, elaboració de programes, models de recerca i l’aprofundiment en el coneixement de temes d’interès per a les dues illes.

La darrera d’aquestes reunions de feina s’ha realitzat a Lanzarote aquesta setmana, amb la participació, per part menorquina, del conseller de Cultura i Educació del Consell i president de l’IME, Miquel Àngel Maria, la coordinadora científica de l’IME, Josefina Salord, i el director de l’OBSAM, David Carreras.

El president del Cabildo de Lanzarote i responsable també de la Reserva de Biosfera de Lanzarote, Pedro San Ginés, va rebre dijous la delegació menorquina, en un encontre en el qual van participar també Óscar Pérez Cabrera, conseller de Cultura del Cabildo de Lanzarote, i Aquilino Miguélez, director de l’Observatori de la Reserva de Biosfera de Lanzarote.

Menorca i Lanzarote ja han compartit al llarg de vint-i-quatre anys diverses experiències i projectes com a reserves de biosfera, però amb motiu del 25è aniversari «és voluntat dels seus organismes gestors la intensificació dels vincles i l’establiment d’un marc específic que ens permeti, a les dues illes, l’aprenentatge mutu i valuós per enfrontar els reptes de futur de les dues reserves», va apuntar el president del Cabildo, Pedro San Ginés. Al seu torn, el conseller Miquel Àngel Maria va destacar que cada illa «té molt a aprendre de l’altra. Hi ha aspectes de la governança i de la gestió de la reserva de biosfera en els quals Lanzarote ha avançat més que Menorca, i també a la inversa». En aquest sentit, va destacar la seva satisfacció pel fet que a Lanzarote hi hagi un gran interès per conèixer l’origen, l’estructura i el funcionament de l’IME, amb previsió de posar en marxa una iniciativa acadèmica i científica inspirada en el model menorquí.

A més d’aquesta reunió institucional, durant tres dies els representants de Menorca s’han pogut reunir amb els responsables del Centro de Datos de Lanzarote, el projecte Memoria Digital de Lanzarote, el Centre de Publicacions del Cabildo, el conseller delegat de l’ens públic Centros de Arte, Cultura y Turismo, i d’altres serveis i projectes del Cabildo insular. Amb tots ells s’han tractat continguts tècnics i de funcionament, i els objectius de la commemoració conjunta d’aquest 25è aniversari.

Així, s’ha acordat la recopilació de les dades estadístiques del període comprès entre 1990 i 2017 per fer una lectura comparativa de l’evolució de les dues illes dins un marc a nivell estatal, amb una intenció informativa i de conscienciació, recopilació que serà editada i que podria donar lloc a una exposició.

També s’ha decidit la realització d’una enquesta de percepció i autoavaluació de les poblacions de Menorca i Lanzarote respecte a la reserva de biosfera. Aquest estudi quantitatiu seria complementat amb una aproximació qualitativa, a través de grups de discussió o entrevistes sectorials. El conjunt d’aquesta recerca permetrà conèixer què han significat vint-i-cinc anys de ser reserva de biosfera.

S’han plantejat, així mateix, idees i iniciatives per fomentar l’intercanvi cultural i artístic entre Menorca i Lanzarote, amb la possibilitat de fer alguna publicació conjunta o intercanviar realitzacions d’artistes visuals, músics, escriptors, o de l’àmbit de les arts escèniques, amb l’objectiu d’arribar al gran públic amb distints llenguatges i formats, amb el denominador comú de celebrar els vint-i-cinc anys i augmentar la implicació social amb aquest projecte i compromís davant el món que és una reserva de biosfera.

S’han explorat amb detall la transcendència, els objectius i els projectes de l’IME, organisme que, segons els responsables de la Reserva de la Biosfera de Lanzarote, es podria adaptar a l’illa de Lanzarote. Aquesta possibilitat ja havia estat plantejada per l’Oficina de la Reserva de la Biosfera de Lanzarote durant les seves últimes visites a Menorca, però ha estat durant la trobada d’aquests dies que s’ha plantejat com a proposta per treballar.

Les institucions implicades s’han emplaçat a continuar treballant al llarg dels propers mesos per concretar les iniciatives plantejades, amb la voluntat compartida de no limitar-se a la celebració dels vint-i-cinc anys com a reserves de biosfera, sinó de mantenir els vincles de col·laboració per respondre als reptes de la sostenibilitat global des de les respectives realitats locals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris