muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

València canviarà fins a 51 noms franquistes dels carrers de la ciutat

133276

Publicació al Facebook oficial de l'alcalde de València, Joan Ribó

L'Ajuntament de València proposa canviar el nom franquista de fins a 51 carrers de la ciutat i resignificar el d'altres quatre.

Segons ha explicat la regidora de Patrimoni Cultural, Glòria Tello, «amb aquesta iniciativa reconciliem València amb el passat, el present i el futur, al mateix temps que l'emmarquem en la legalitat vigent». Aquesta proposta de canvi de nom de més de 50 carrers de la capital valenciana, es plantejarà aquest dijous en la comissió de Cultura.

D'aquesta manera, l'escriptor Joan Fuster, l'artista Andreu Alfaro i la mestra Alejandra Soler, la primera dona que rebé l'Alta Distinció de la Generalitat, tendran un carrer dedicat al cap i casal. També Guillem Agulló tendrà un espai dedicat a la seva memòria, en aquest cas serà un dels carrers dels Jardins de Vivers.

El canvi de noms es fa per la seva relació amb la dictadura feixista de Francisco Franco i per complir amb la Llei de Memòria Històrica. En cas de prosperar la proposta (com està previst), s’aprovarà divendres en la Junta de Govern Local. Segons la regidora Tello, l’estudi realitzat per la UV ha conclòs que 51 carrers de la ciutat no compleixen amb l’article 15 de l’esmentada Llei per les seves connotacions amb el règim franquista.

Tello també ha explicat que a l’hora de cercar nous noms, s’ha tengut en compte la importància de recuperar la figura de la dona, ja que «actualment només un 5 % dels carrers de València corresponen a noms de dona». A banda, també es recuperaran denominacions històriques que encara s’usen popularment. Així, entre d’altres, el carrer d'Alfonso Peña passarà a dir-se Marie Curie; el carrer Baró de Càrcer tornarà a ser avinguda de l'Oest, i el carrer Ramón Contreras Mongrell es denominarà carrer de Gloria Fuertes.

Així, durant un any conviuran les noves denominacions amb les antigues per evitar molèsties i perjudicis econòmics a comerços, empreses, autònoms o veïns que puguin tenir material d'oficina amb el nom del carrer a retirar. La regidora també ha comentat que el cost del canvi de denominacions serà de 17.000 euros, cost de l'informe de la UV, ja que el de les noves plaques està inclòs en la despesa ordinària de l'Ajuntament de València.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris