cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 21°
21°

Les Balears, el País Valencià i Navarra censuren la «desprotecció» de l'Estat en Dependència

Els responsables de Serveis Socials de les Illes Balears, del País Valencià i de Navarra, que s'han reunit aquest dimarts a Palma, han censurat la «desprotecció de l'Estat» en matèria de Dependència encara que han constatat «el canvi claríssim» que s'ha produït en aquests territoris gràcies a «les polítiques del canvi» des de fa dos anys.

Així ho ha dit la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, després d'aquesta trobada en què han participat també la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, i el vicepresident de Drets Socials del Govern de Navarra, Miquel Laparra.

En concret, Santiago ha explicat que en el cas de les Balears «el compromís de finançament del 50 per cent» per part de l'Estat en matèria de Dependència no es compleix i es queda en «el 12 per cent». Així, ha detallat que per a «una residència amb un cost de 1.800 euros, l'Estat paga 175 euros, 400 euros van a càrrec del copagament i la resta ho paga la Comunitat».

Per la seva banda, Oltra ha assenyalat que les polítiques desenvolupades per les comunitats autònomes han canviat «molt» i que vol que «la protecció social es converteixi en un pilar bàsic, no en la germana pobra dels serveis públics» ja que, segons ha asseverat, «és tan important com l'Educació i la Sanitat». D'aquesta manera, ha censurat l'«abandonament» del Govern d'Espanya a les «polítiques socials».

En aquest sentit, ha posat èmfasi en la dependència, tal com havia apuntat Santiago i «en el desastre que suposa la protecció social vinculada a l'INEM i a la Seguretat Social». «La Unió Europea li ha dit al Govern d'Espanya que ha d'arreglar-ho perquè té molt baixa cobertura social i té un caos amb moltes ajudes disperses que no arriben», ha destacat.

Després d'això, Laparra ha constatat, com una conclusió important de la reunió, «que els processos de canvi polític en les seves respectives comunitats s'està convertint en un procés de transformació i avenços socials que estan començant a revertir una època massa llarga de retallades socials». Així mateix, ha remarcat «la importància que té la protecció per atur a nivell estatal i el delicat de la situació». «La protecció als desocupats s'està erosionant progressivament», ha dit.

Sobre això, ha comentat que «la taxa de cobertura en les tres comunitats està per sota del 50 per cent de manera que la majoria de desocupats no té cap cobertura del sistema estatal». «Això és especialment poc justificable en un context en el qual en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2017 es dóna una reducció de 1.500 milions en la protecció a desocupat. I amb aquesta quantitat es podrien fer moltes coses», ha afegit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris