nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Documenten la mort de 388 migrants a les costes de l'Estat, dels quals 122 eren nins

El col·lectiu Caminando Fronteras documenta la mort de 388 migrants al mar tractant d'arribar a les costes de l'Estat espanyol entre setembre de 2015 i desembre de 2016, dels quals 122 (el 31,4 %) eren nins i adolescents i 31 dones (7,9 %), segons el seu informe 'Tras la frontera', presentat aquest dimarts a Madrid. Només 22 dels morts han estat identificats.

«La guerra de fronteres existeix. Hi ha dones, persones desaparegudes i famílies que les cerquen. Sortim del discurs de criminalització de la migració per construir un altre en el qual parlem de persones i ciutadania en moviment», ha afirmat l'activista de Caminando Fronteras, Helena Maleno.

El document es basa principalment en els testimonis directes de les víctimes d'aquesta «guerra de fronteres», que també ha deixat en aquest període, segons l'organització, 6 morts i 739 ferits greus en intentar botar les tanques de Ceuta i Melilla, 98 adolescents de 14 a 17 anys, entre ells. «Són els que s'estavellen contra les nostres fronteres», assenyalen els seus autors.

Les persones que narren la seva odissea a les 80 pàgines d'aquest informe, que procedeixen de 15 països africans, situen el seu relat en la dotzena de llocs «marcats a foc per tants dies, quan no anys, d'espera i patiment» -els boscs de Nador, Bel Younech, Castillejo, Boukhalef o Mesnana, entre d'altres-.

Consulta l'informe complet aquí.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris