algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
15°

[VÍDEO] Insòlita tornada dels carrers d’Alacant al franquisme

Compromís per Alacant ha llançat un vídeo sobre el frustrat compliment de la Llei de Memòria Històrica a la ciutat d’Alacant a causa d'un recurs presentat pel PP en contra del canvi de noms als carrers de la ciutat.

Divendres passat, amb el darrer canvi de nom (en aquest cas el de Miquel Grau, víctima del feixisme durant la transició), culminaven aquesta acció de retornar a Alacant el nomenclàtor franquista. I tot això, tres dies després que la seu alacantina de Compromís sofrira pintades i llançaments d’ous per part de membres de Falange Española.

La coalició valenciana Compromís va advocar per crear una comissió que assegurés la pluralitat. En aquesta línia, la comissió va comptar amb els membres de totes les juntes de districte de la ciutat, de quatre membres de la Universitat d’Alacant, un representant del comerç, així com de la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica i d’Alacant Viu.

I després d’un període de dues setmanes d’al·legacions públiques, el resultat va ser el següent: dels 103 noms estudiats per la comissió, es van mantenir 57 (més del 55 %) i solament es van modificar 46. El 70 % dels canvis té nom de dones… Noms de polítiques, periodistes o esportistes que s’uneixen als d’artistes, intel·lectuals o personatges amb arrelament local també proposats. No es va tocar el nom de cap persona represaliada per la República durant la Guerra Civil; la ciutadania afectada no havia ni tan sols de canviar el seu DNI, i totes aquelles entitats interessades en les noves denominacions varen ser informades, des de la subdelegació de Govern a l’INE, passant empreses de transports, financeres, de correus subministradores de telèfon, electricitat, aigua, etc.

Només varen votar en contra Ciudadanos i el Partit Popular. I aquest darrer va presentar un recurs la notificació del qual va arribar a l’Ajuntament dies després de l’inici del procés de canvi. Entre les seves al·legacions, denunciaven falta de participació ciutadana i sostenien que el canvi hauria d’haver-lo aprovat el ple municipal i no la Junta de Govern, òrgan qui va validar el canvi definitiu i a qui l’ordenança local atorga la potestat en aquestes qüestions.

El recurs del PP deixa un escenari insòlit en una ciutat democràtica en la qual els carrers tornen a homenatjar persones que varen prosperar durant la dictadura o varen ser convertits en màrtirs. Segons Compromís, es tracta d’«un escenari contra el qual sempre es combatrà, fins a la democratització definitiva dels carrers alacantins».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per remigio III, fa mes de 4 anys

No acabe de pair que una jutge falte a la llei. No comprenc com el franquisme encara assoleix tant de poder i no comprenc com els alacantins cauen en el parany de qui tant de mal ens ha fet i, encara ens fan. Prevaricar pot portar un jutge decent fora del seu ministeri, però no ho pot fer amb jutges franquistes. Estaran aplicant ja el terrorisme de toga? Com és que ara mitjançant els jutges impedeixen la democràcia? El TOP actua contra els Twiteros d'esquerres no pas contra els de dreta. La Sra. Monjon ens podria dir moltes coses al respecte.

Valoració:12menosmas
Per Rafel B, fa mes de 4 anys

Increïble

Valoració:10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris