cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

La Plataforma per la Llengua reclama els drets lingüístics dels catalans en la justícia

Plataforma per la Llengua.

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dijous la campanya ‘La Justícia, en català’ que té com a principal objectiu reclamar més presencia del català i «remuntar» aquesta situació en l’àmbit del poder judicial que, segons valora l’entitat, avui dia és un «desert lingüístic» i és un dels espais on s’hi duen a terme algunes de les vulneracions lingüístiques «més greus» perquè, segons han denunciat, l’Estat espanyol «margina i exclou» el català en el món judicial.

La nova campanya de la Plataforma per la Llengua té l’origen en l’informe ‘Quins són els obstacles que impedeixen l’ús del català a la justícia?’, que ha publicat la mateixa ONG del català i del qual se’n extreu la «mort clínica» del català a la justícia.

Així ho ha explicat el president de la Plataforma, Òscar Escuder, qui ha assenyalat que l’exemple més gràfic d’aquesta situació és el nombre de sentències en llengua catalana, això és, «només un 8,4% de totes les que s’enregistraren durant el 2015». Escuder també ha recordat que, segons un estudi del Departament de Justícia, «el 75% dels advocats que utilitzen el català declaren que alguna vegada se'ls ha suggerit que  canviïn al castellà i des d'una posició de superioritat». El president de l'ONG del català ha posat l'exemple del Canadà on en qualsevol punt del territori, els judicis funcionen en la llengua que tria l'acusat.

Una sentència condemnatòria

La campanya «La Justícia, en català!» es concentra en un espai web www.justiciaencatala.cat que té un triple objectiu. Per una banda, sensibilitzar la població de la situació que pateix la nostra llengua davant el poder judicial. Per això, s'exposen tres vídeos amb testimonis de persones que han patit alguna vulneració dels seus drets lingüístics. D'altra banda, la ciutadania i, en especial els professionals de la justícia, hi poden trobar informació rellevant com els drets lingüístics davant la justícia i per saber com actuar si pateix un cas de discriminació, a banda d'un grapat d'enllaços d'ajuda per saber-ne més.

Finalment, la part principal de la campanya focalitza en una simulació d'una sentència en què un tribunal condemna l'Estat espanyol, el Consell General del Poder Judicial i les administracions públiques amb competències en el món jurídic, així com els operadors jurídics (notaris, registradors, col·legis d'advocats i procuradors) com a culpables de la «precarietat» de l'ús de la llengua catalana i de la «discriminació» que pateix en l'àmbit judicial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris