cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
17°

La policia espanyola sanciona un ciutadà per parlar en català a l’Aeroport del Prat

131422

Aquest dijous, l'ONG del català Plataforma per la Llengua ha informat que un professor universitari jubilat ha estat vexat, amenaçat i denunciat per un agent de la policia espanyola pel fet de parlar en català i no canviar al castellà davant un agent de la policia espanyola que es trobava al control de passaports de l'aeroport del Prat, a Barcelona. Al policia, qui es trobava al control de passaports de l'Aeroport del Prat, no li va agradar que el ciutadà li parlés en la llengua pròpia del país, va retenir-li el passaport i va amenaçar-lo que podia perdre el vol. Ara, el ciutadà ha rebut una denúncia en aplicació de la Llei Mordassa.

La Plataforma per la Llengua està assessorant jurídicament Xavier Casanovas, un professor jubilat de la UPC que ha estat víctima de discriminació lingüística per dirigir-se en català a un policia a l'aeroport del Prat, a Barcelona. Ara li ha arribat una denúncia que podria acabar amb una sanció de fins a 601 euros.

Des de l'ONG del català han explicat els fets així:

Va començar el mes de setembre, quan Casanovas estava passant el control de passaports de l'aeroport i es va dirigir en català a l'agent de la policia nacional espanyola, una actitud que va merèixer diverses valoracions negatives per part del servidor públic, entre les quals destaquen que es tractava d'una «falta de respecte» i de «poca estima pel país». Malgrat això, el ciutadà va passar el control i es va dirigir cap a la cua d'embarcament per accedir al seu vol.

L'agent que l'havia atès, acompanyat d'un segon policia, va anar a buscar el ciutadà a la cua de l'embarcament. Allà li va demanar el passaport i se'l va emportar a un punt d'informació, on va començar a anotar les seves dades personals. Quan a l'hora d'embarcar encara no li havien tornat el document, Casanovas s'hi va acostar per preguntar-los el motiu del tractament rebut, pregunta que va ser resposta amb més valoracions sobre la seva educació i una interpretació ad hoc de la constitució espanyola, per la qual Casanovas estaria obligat a «parlar en castellà». A més, tot i que l'avió estava a punt de sortir, els agents van recordar llavors que també necessitaven les dades del document d'identitat del ciutadà, ja que aparentment amb el passaport no en tenien prou. També van advertir-lo que si seguia parlant-los en català haurien d'avisar un traductor i que potser perdria el vol.

Quan, enmig de més pressions i comentaris agressius, el ciutadà va finalment atrevir-se a demanar als policies que s'identifiquessin, va resultar que l'incitador de tot plegat no podia fer-ho perquè «no me cabe en la camisa» i que l'altre tenia un número difícil de llegir «para evitar denuncias tontas que nos ponen». Finalment, els agents van deixar anar Casanovas i es van acomiadar amb un to agressiu i la frase «sé donde vives».

Infracció greu i multa de 601 euros

Casanovas va decidir presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra pel tracte denigrant patit per part dels agents. El jutjat instructor, però, va arxivar el cas perquè deia que no podia identificar els agents en qüestió.

El tràngol per a Casanovas, però, no va acabar aquell dia a l'aeroport del Prat. Aquest mes de març, més de sis mesos després, el ciutadà català ha estat notificat que s'ha obert un procediment sancionador contra la seva persona «en relació amb la normativa de protecció de la seguretat ciutadana», altrament coneguda com a Llei Mordassa. Aparentment Casanovas hauria comès una infracció de tipus greu en fer «cas omís de les ordres donades pels agents actuants entorpint, d'aquesta manera, la seva labor policial i endarrerint el flux normal de passatgers», i per això seria mereixedor d'una multa de 601 euros, l'import mínim per a una multa de caràcter greu.

Demanarà la reobertura del cas

La Plataforma per la Llengua, en ser coneixedora del cas ha ofert tot el suport a l'afectat i, juntament amb la Fundació Catalunya, està oferint-li assessorament per fer al·legacions davant aquesta discriminació lingüística greu patida a les administracions espanyoles. A més,  l'afectat també demanarà al jutjat que va investigar la denúncia que reobri el cas ara que, gràcies a la denúncia dels policies, es pot arribar a conèixer la identitat dels agents amb els quals va tractar.

Les discriminacions lingüístiques per part de les administracions públiques, i en concret per part dels cossos de seguretat -públics i privats-, són una constant i l'ONG del català les recull en el seus informes anuals. L'any passat es van registrar diversos casos greus semblants a aquests, en un dels quals en va ser víctima un diputat al Parlament de Catalunya que li van demanar que canviés de llengua perquè «a l'aire no s'hi pot parlar en català».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Thomas, fa mes de 4 anys

El.que no potser és que es detengui a una oersona per parlar amb català i cada cas que hi hagut d'aquest estil s'ha sancionat per resistència a l'autoridad".Ja és ben hora que tots els.cossos policials sels hauria de demanar com a requisit a les Balears i a Catalunya català castellà i a més alguna llengua estrangera com l'anglès.

Valoració:0menosmas
Per Jo mateix!, fa mes de 4 anys

Es ben hora de partir.

Valoració:7menosmas
Per mariner, fa mes de 4 anys

I qualcú pot tenir encara algun dubte en sa necessitat d´una independència ?

Valoració:12menosmas
Per Quin desastre!, fa mes de 4 anys

Entre aquest fet el del senegalés que vol fer passar el fet d'escriure en la nostra llengua com un delicte d'odi, i el esgotament que mostra tot el conjunt ultra-espanyolista i fatxa, de cada dia hi ha més gent independentistes.

Valoració:19menosmas
Per No en sabem, fa mes de 4 anys

Si això ho fessin a un foraster per parlar en foraster, ara tota la caverna en parlaria dia i nit. Ens ho fan a nosaltres, i tothom calla.

Valoració:18menosmas
Per Ropit, fa mes de 4 anys

Valenta Policia tenim! Independencia!

Valoració:21menosmas
Per barrufet, fa mes de 4 anys

-Cada vegada em bull més la sang.

Valoració:27menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris