algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
17°

El conservador José Gonzalez Rivas, nou president del Tribunal Constitucional

131352

El Ple del Tribunal Constitucional (TC), ha designat aquest dimecres com a nou president d'aquest òrgan el conservador Juan José González Rivas amb el vot de 8 dels magistrats i quatre abstencions. Amb idèntic resultat ha estat nomenada vicepresidenta la magistrada designada a proposta del parlament català Encarnación Roca.

Es tractava de la primera reunió que celebra el recentment renovat TC després de la incorporació fa una setmana dels quatre magistrats designats pel Senat -Ricardo Enríquez, Alfredo Montoya, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer-.

L'elecció del successor de Francisco Pérez dels Cobos -qui durant el seu discurs de comiat va apel·lar al diàleg polític per no ser el tribunal de garanties qui al seu judici ha de resoldre el problema del procés independentista català-, va desencadenar durant les últimes setmanes una guerra soterrada per la Presidència del TC, un òrgan que haurà de resoldre en el futur els recursos que el Govern segurament anirà presentant contra els següents passos que donen els independentistes catalans.

Finalment no ha prosperat la candidatura d'Andrés Ollero qui en principi semblava tenir més opcions pel clar suport que tenia del Partit Popular. No obstant això, han pesat més les reserves que aquest magistrat provoca entre un sector majoritari del tribunal a causa per la seva antiga relació amb el partit en el Govern espanyol, pel qual va ser diputat durant 17 anys.

En el que sí semblava existir un consens entre els magistrats del TC des d'un principi és que la vicepresidenta fora Encarnació Roca. Propera al seu dia al PSC, va ser escollida magistrada del Tribunal Constitucional el 2012, a proposta del Parlament català i va comptar amb el vist de bon de Convergència i Unió, avui PdeCAT.

PERFILS DEL PRESIDENT I VICEPRESIDENTA

González Rivas procedeix de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem i malgrat el seu perfil conservador té una imatge més moderada que Ollero. Va ser un dels magistrats que van signar un vot particular en contra de la sentència que va avalar el matrimoni homosexual.

Una de les últimes sentències de les quals va ser ponent durant la seva etapa al Tribunal Suprem va ser la que va denegar a una magistrada de Cantàbria una llicència de 15 dies després d'inscriure en el registre de parelles de fet, en considerar que no hi ha previsions legals que contemplin aquesta possibilitat i que el matrimoni i aquest tipus d'unions no són situacions equivalents.

També va ser membre de la Junta Electoral Central el 2010, on va votar a favor de la prohibició de les 'concentracions i reunions' que el Moviment 15M va convocar per a la jornada de reflexió i la de votacions de les eleccions autonòmiques i municipals del 22 de maig de aquest any.

Per la seva banda, Roca va ser la primera catedràtica de Dret Civil a Espanya i la quarta dona que va accedir al Tribunal Suprem, l'any 2005. És una de les magistrades del Constitucional que va signar la suspensió de la llei de consultes i el procés de participació del 9 de novembre el 2014, el que va fer que la Universitat de Girona s'arribés a plantejar retirar-li el títol de doctora 'honoris causa' atorgat el 2012.

A més, la nova vicepresidenta del TC va ser la ponent de la sentència que es va donar a conèixer al novembre de 2016 en la qual afirmava que l'article 1 de la Llei que prohibeix la celebració de curses de braus a Catalunya és inconstitucional. Per al TC, aquesta norma incorre en un «excés en l'exercici de les competències autonòmiques que envaeix o menyscaba les de l'Estat».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris