algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

País Valencià, Catalunya i les Balears reclamen a l'Estat espanyol «la part que els pertoca»

El País Valencià, Catalunya i les Balears han reclamat al Govern espanyol que reconegui el seu deute històric: reformar profundament el model de finançament.

La reclama del deute, s'ha duit a terme a través del document que s'ha elaborat 'L'hora de les decisions: infraestructures, finançament i sectors econòmics'. La trobada s'ha celebrat aquest dijous al Palau de Congressos del País Valencià i ha reunit a diversos representants de l'Euroregió mediterrània (Euram), els consellers d'Hisenda: Vicent Soler, Oriol Junqueras i Catalina Cladera.

En l'àmbit del finançament han reclamat l'increment de les competències de gest en funcions bàsiques de l'Estat de Benestar, així com una reforma «total» del sistema de finançament; un volum d'inversions concorde al pes poblacional d'aquests territoris i el reconeixement del deute històric amb ells per part de l'Estat espanyol.

En finançament municipal, també han reivindicat al Govern espanyol una major capacitat de gestió dels municipis; un nou repartiment dels recursos per a una millor participació; augmentar la recaptació impositiva per part dels ajuntaments i que es reconegui la funció social dels mateixos per assumir un major finançament.

També han reclamat, en l'àmbit social, una negociació col·lectiva centrada en els acords sectorials i en la realitat dels territoris de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani; un salari digne per als treballadors; una renda mínima ciutadana; uns serveis públics garants de la igualtat social i gestionats per l'Administració; un canvi en el model productiu i «el retorn total dels drets sindicals».

En qüestió de turisme han sol·licitat que la marca Espanya «no sigui omnipotent» i se'ls ofereixi la possibilitat de poder realitzar publicitat turística conjunta de l'Euroregió de l'Arc Mediterrani; poder gestionar de manera pròpia els aeroports «per superar els problemes de connectivitat» i «descentralitzar de manera completa» els pressupostos de turisme.

A més, han reivindicat un preu mínim que garanteixi el benestar dels agricultors i que l'Estat espanyol es faci càrrec de la lluita contra la 'Xylella fastidiosa' que afecta els cultius. També han demanat en matèria d'indústria que el Govern espanyol la situï «al centre de la promoció econòmica», així com més i millor formació professional per al sector industrial d'aquests territoris i una política específica de sòl industrial.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Uffff!, fa mes de 4 anys

És just i necessari protegir.la.nostra terra de l'espoli descarat que sofrim de fa ja segles..Si en ho ha que volen, i fan veure que és propi de gent bona, entregar les nostres illes en una palangana,.és perquè ells reben prebendes a canvi i, el estira més la sang forastera que tenen a les ves venes, que la terra on han nascut, crescut i viscut.
Però tenen la barra de dir que defensen Mallorca, no se sap de qué, perquè enlloc d'el.Català estàndard, volen que s'imposi un e gent de lingüístic que s'han tret s la mànega.
Tot per no dir la veritat.

Valoració:5menosmas
Per Oriol, fa mes de 4 anys

Lis separata solo quiere levantar fronteras y enfrentar a las gentes de bien con promesas que hacen reír a los críos de 3 años. Fascistas en estado puro, espero que su frustración no derive en violencia sino en resignación.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris