cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

El Congrés debatrà la desclassificació de documents secrets de la Transició i el 23F

El debat es farà a proposta del PNB

El portaveu del PNB Aitor Esteban, al Congrès dels Diputats.

28-11-2016Europa Press

El Ple del Congrés debatrà i votarà aquest dimarts una proposició de llei del PNB que pretén reformar la Llei de Secrets Oficials amb l'objectiu d'establir un procediment per desclassificar documents històrics declarats secrets en un termini màxim de 35 anys i reservats en 10 anys, la qual cosa permetria treure a la llum papers encara ocults de la Transició i de la intentona colpista del 23 de febrer de 1981.

En la frustrada legislatura anterior, en concret a l'abril, la Cambra baixa va arribar a prendre en consideració aquesta iniciativa, però no va poder seguir el seu habitual tràmit parlamentari davant la dissolució de les Corts amb motiu de la convocatòria de les eleccions del juny passat.

LES OBJECCIONS DEL PP

Ara els nacionalistes bascos han volgut que la proposició torni a ser debatuda en la sessió plenària d'aquest dimarts i de nou el text podria tornar a comptar amb el suport de l'oposició. Al primer debat d'aquesta iniciativa, el PP va expressar les seves objeccions a la proposta del PNB i va indicar que la llei de secrets, que data de 1968, exigia una revisió completa i no un «pegat» que pot provocar «incoherències legals».

En la seva proposició, el PNB reconeix que si bé «la seguretat i la defensa de l'Estat és un valor constitucionalment protegit», aquesta protecció no és absoluta, sino que «ha de dialogar amb altres valors i principis constitucionalment protegits».

Donat que tant el Congrés com el Senat són informats de les matèries classificades, els nacionalistes bascos demanen «abordar l'adaptació d'aquest valor a la sensibilitat social vigent respecte a la transparència, consubstancial al principi democràtic que fonamenta i regeix la nostra societat».

PRÒRROGA EXCEPCIONAL I MOTIVADA PER ALTRES 10 ANYS

D'aquesta manera, vol que la llei reculli «l'obligació que en tota classificació d'una matèria s'estableixi el termini de la seva vigència, no podent superar els 25 anys per a matèries classificades secretes i els 10 anys per a les reservades, tret que el Consell de Ministres disposi la seva pròrroga excepcional i motivada en el cas només de les matèries secretes, per un nou període màxim de 10 anys».

A més, el text de reforma que proposa el PNB contempla la modificació de la Llei de Secrets Oficials per atribuir «en exclusiva» al Consell de Ministres la facultat de classificar una matèria i la seva cancel·lació. Actualment poden classificar documents, a més del Govern, la Junta de Caps d'Estat Major, i només poden declarar la seva cancel·lació aquells òrgans de la van proposar.

També planteja suprimir la referència «a la naturalesa, secreta o no», de les sessions en què el Congrés o el Senat han de rebre informació sobre una matèria classificada, en considerar que aquesta és una qüestió que només competeix als respectius reglaments d'aquestes Càmeres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris