lluvia ligera
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
19°

ExLL celebra la cooperació entre les Balears, Catalunya i el País Valencià per al foment del català

Els diferents representants d'Enllaçats per la Llengua durant una reunió a Elx.

11-11-2016

Enllaçats per la Llengua celebra i considera vital la coordinació i l'entesa de les institucions en matèria lingüística per a refermat la unitat de la llengua. En aquest sentit, l'entitat anima els governs balear, català i valencià a seguir treballant plegats «per l'impuls social del català» i a «fomentar la cooperació» en matèria lingüística amb la resta d'administracions del domini lingüístic.


La xarxa d'entitats d'ExLL ha valorat «molt positivament» la trobada del passat dia 9 de novembre a Barcelona dels màxims responsables de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana.


Des d'ExLL han assenyalat que l'entesa pot incidir també sobre «una millor gestió dels recursos públics dedicats a aquests afers als tres territoris», ja que la voluntat de cooperació anunciada per les administracions reunides quant a compartir eines i recursos destinats a la traducció de textos legals estatals i europeus i a l'aprenentatge i l'impuls de l'ús social de la llengua així ho ha de garantir.


La xarxa d'entitats també ha aprofitat per recordar que d'ençà que fou creada, l'any 2013, ha reclamat aquesta coordinació i cooperació de les administracions en matèria lingüística «per defensar la unitat de la llengua i valorar-ne l'ús social».


En darrer terme, han apuntat que esperes que aquestes trobades tenguin «continuïtat en el temps» i que contribueixin a «normalitzar les relacions entre les diferents institucions del domini lingüístic».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquí, fa mes de 3 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-4menosmas
Per Al de baix, fa mes de 3 anys

I tu perquè vens per aquí a fer-te notar, beneit?

Valoració:5menosmas
Per Salvador, fa mes de 3 anys

Más reverencias al ídolo del idioma catalufo.

Valoració:0menosmas
Per barrufet, fa mes de 3 anys

-Am semble molt be que las institucions de las 3 comunitats traballin plegats per impulsar el us social del catalá, pero penseu que qui pot fer-ho amb més efectivitat som noltros mateixos parlant sempre que sigui posible am catalá.
-Torno a exposar una conversa que vaig tenir ara fará uns vint anys amb un jove agent comercial de origen andalús, pero que desde petit vivía a Catalunya i que parlant del tema del catalá am va dir (de bon rollo) que si la gent castellanoparlant no parlaba més am catalá la culpa la teníam els propis catalanoparlants perqué casi sempre camviabem del catalá al castellá quan mateníam una conversa amb una persona castellanoparlant.- Am va dir que aquet era el nostre error (i seguí dient) que salvo le gent molt gran o els reciént arrribats a Catalunya (am aquet cas), tot-thom entenía la llengua ancare que ells siguesin parlant am castellá perqué ningú els pot obligar a parlar am catalá ( am aixó estem d´acord), pero (va seguín dient) que la millor manera am que podem ajudar-los perque vagin familiaritzant-se i agafant fluideç amb la llegua es parlar-lis sempre am catalá (i seguí dient), tú no et preocupes que si una paraule no l´entenem ja et direm ¿que vol dir aixó?
-Jo alucinaba i quant am va guaniar definitivament per la causa va ser quant am va dir que a vegadas donem la impresió que estem com acompletzats de demostrar que som cataloparlants i que per aixó nos passem tod d´una al castellá (i seguí dient), ¿perque ho feu aixó?, no nos digueu que es per educaçió, perque per aquesta raó també ho podriam fer nosatres moltes vegadas pasant del castellá a catalá i no ho fem, nosaltres no tenim aquet completze que sembla que teniu el catalanoparlants i va rematar la jugada dient ,..... mira no vos sápigue greu, pero NO SABEU AGUANTAR LA PRESSIÓ, aquet es el vostre problema per aixó cambieu de llengua inmediatament i després ja esteu tranquíls no?, el espíritu del guerrero ya descansa, no?
-Definitiu, chapeau per aquet jove andalús.- A partir d´aquell dia no mes par-l´ho castellá quan no queda més remei, sempre pensant el que am va dir éll, que aquesta era la millor manera de ajudar-los a familiarisarze amb la llengua perqué fen-to així veuri-em que un gran tant percent de vegadas si nosaltres eram capasos de aguantar LA PRESSIÓ serían ells que cambiarían del castellá al catalá amb lo cual com he dit avans els i millorem la fluideç i el domini del idiome.
-A partir d´aquí jo ja he guaniat la batalla, pero ara toque una gran feina de mentalitzaçió de las institucions, del pares anvers els seus fills, els profesors, mestres, directors de col-legis per imbuír de aplicar aquesta estrategia.- Es curiós veure com a lo millor a la escola degut a la inmersió llinguistica es done la clase am catala i quant els infants surten "al recreo" tots parlen am castellá perque sempre som els catalanoparlants que cedim. Tenim una gran feina de mentalització per andavant entre tots.

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris