nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Balears, la quarta comunitat més favorable a descentralitzar més l'Estat o permetre la independència

Segons les darreres dades de què disposa el Centro de Investigaciones Sociologicas (CIS) espanyol, les Illes Balears són la quarta comunitat autònoma de l'estat en que hi ha major sentiment anticentralista. Segons aquestes dades, extretes del darrer estudi preelectoral fet a finals del mes d'octubre de 2015, un 39% dels ciutadans de les Illes Balears és favorable a descentralitzar més l'Estat o a permetre la independència de les Comunitats.

Per davant de les Illes Balears només hi ha el Principat de Catalunya, amb un 67% de la població, el País Basc, amb un 60% i Navarra amb un 41%.

Després de les Balears, la següent comunitat amb major consciència anticentralista és el País Valencià amb un 21% de la població partidària de descentralitzar més l'Estat o a permetre la independència de les Comunitats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per escardapenyes, fa mes de 5 anys

No se si tot aquest % ès soberanista, lo que sí ès cert que ès el reflexe de la decadéncia de Madrit i d'Espanya, en concordancia en l'afecta i estimació que dediquen a certas llengüas i "regions", com se diu -qui sembra vents, recull tempestas-.
Salut i república.

Valoració:1menosmas
Per @Joan Lluís, fa mes de 5 anys

Potser que Més sigui (o no) l'instrument...

Peròòò... fins ara ha estat, entre d'altres coses (qualcuna de no tan perversa) l'instrument del centralisme via PSOE. I alerta a no acabar essent la sacarina del cafè anomenat podemos.

Valoració:0menosmas
Per Joan Lluís, fa mes de 5 anys

L'instrument per la lluita per la soberania existeix i es diu MES, malgrat el problemes que està encarant desde el seu èxit a les eleccions del mes de maig, crec que els pot superar, i obrir-se a la societat, oferint-se com lo que es als seus orígens, l'eina per l'alliberació nacional i de classe de les treballadores i treballadors de les Illes. Al manco aquesta es la meva perspectiva dins MES.

Valoració:2menosmas
Per Treballam per la llibertat?, fa mes de 5 anys

Trob que una cosa és dir en una enquesta que ja t'està bé més descentralització o independència i no fer res i un altre és treballar per aconseguir-ho com estan fent milions de catalans.

Feim qualque cosa per aconseguir millor benestar i llibertat per sa nostra gent?

Valoració:6menosmas
Per Xec, fa mes de 5 anys

@undetants

És un error llegir els resultats al Congrés en clau nacional, especialment a llocs com Balears on el vot dual és enorme.

Sí que podem fer la lectura que més d'un 30% dels electors va ser capaç (bé per convicció bé perquè no els importa fer-ho) de votar opcions que han defensat clarament en campanya que al Principat (i on sigui) s'han de permetre referèndums d'autodeterminació.

Anar més enllà i decidir quants d'aquests votants volen que açò passi, volen independència, ho pensen també en clau balear, mallorquina, menorquina, etc. és especular. Només les preguntes concretes, ben fetes, sense intencionalitat, ens poden acostar a la realitat del que prefereixen els ciutadans de cadascuna de les illes.

Aquí només podem veure que cada vegada més gent aquí és respectuosa amb el dret a l'autodeterminació, potser alguns per resignació, com a mal menor en veure que, tanmateix, tiren endavant sense permís. La lectura per qualsevol demòcrata ha de ser positiva en tot cas.

També va sortir una enquesta segons la qual els illencs haurien donat molts de vots a partits com JpSí i la CUP si haguessin votat al Principat al 27s. Crec que aquest tipus de preguntes ens acosten més als desitjos reals de la gent, ja que demanant per Balears hi entren altres factors: por, possibilitat, conflictes identitaris (la gent no se sent balear), etc. De manera que pensar en què votarien a un altre lloc els facilita l'expressió de la voluntat real, del que els agrada més, de forma més objectiva.

Valoració:0menosmas
Per dariofo, fa mes de 5 anys

Per a xupau aquesta.... per el que es veu al mapa madrid junt amb galicia son els que mes percentatje a favor de la resta del pais.
I a més madrid la primera que no te llengua propia que no sigui castellà.
Crec que Madrid com a comunitat i sobretot com a ciutat es molt mes oberta de ment dek que us pensau. Es habitual veure 30 o 40mil persones escoltant-se en lluis llach per eixemple.

Valoració:-10menosmas
Per Xupau aquesta, madrileñufos!, fa mes de 5 anys

Ho heu llegit bé, madrileñufets?

Valoració:8menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

Ben d'acord amb en Tià. Jo sóm del parer que hi ha d'haver una base civil primer de tot, és clar. Però una vegada que hi és (i hi és!), les organitzacions polítiques han de respondre.

Valoració:8menosmas
Per Milenium, fa mes de 5 anys

Quan començarem la campanya per engrescar i convèncer? Arguments en sobren...

Valoració:15menosmas
Per Monarquía bananera y corrupta, fa mes de 5 anys

No me extraña que haya gente que quiera independizarse de esta cloaca de estado. Lo sorprendente es que haya quien quiera quedarse.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris