muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Artur Mas cedeix el testimoni a Carles Puigdemont perquè el procés no s'aturi

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acceptat de dimitir per facilitar un acord de Junts pel Sí i la CUP que permeti que el procés cap a la independència.

El pròxim president de la Generalitat serà, si així es vota aquest diumenge al Parlament de Catalunya, l'actual batle de Girona i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont.

Segons ha explicat Mas, «L'acord també garanteix que el govern tengui estabilitat i fortalesa», en aquest sentit, Junts pel Sí ha demanat a la CUP que entri al govern amb una persona comissionada. D'altra banda, un important nombre de diputats de la CUP abandonaran el parlament i seran substituïts per partidaris de l’acord.

El parlament es reunirà demà per fer la sessió d'investidura.

Aquest és el text complet de l'acord entre Junts pel Sí i la CUP:

ACORD PARLAMENTARI

A efectes de garantir l'estabilitat parlamentària i enfortir l'acció de govern durant aquesta legislatura, la CUP-Crida Constituent Es compromet a:

  1. No votar en cap cas en el mateix sentit que els grups parlamentaris contraris al procés i/o el dret a decidir quan estigui en risc l'esmentada estabilitat.

  2. Garantir que dos diputats/des de la CUP-CC s'incorporaran a la dinàmica del grup parlamentari de Junts pel Sí, de manera estable. Participaran en totes les deliberacions i actuaran conjuntament en les preses de posició del grup per tal de donar compliment a allò que està establert en el punt 1.

  3. Investir en la primera votació la persona candidata a la presidència de la Generalitat a la investidura que l'actual president proposi d'entre els membres del Grup Parlamentari de Junts pel Sí. Així mateix,

  4. La CUP-CC assumeix que la defensa en els termes polítics del procés tal i com l'entén la CUP-CC pot haver posat en risc l'embranzida i el vot majoritari de la població i l'electorat a favor del procés cap a la independència en una negociació que ha desgastat ambdues parts i la base social i popular de l'independentisme. Cal reconèixer errors en la bel·ligerància expressada envers Junts pel Sí, sobretot en tot allò relatiu a la voluntat inequívoca d'avançar en el procés d'independència i en el procés constituent que comporta, únic escenari de construcció d'estructures i marcs de sobirania que ens pot permetre, com a societat, albirar altres quotes de justícia social i participació democràtica. Per tot això, la CUP-CC es compromet a reconstruir, a tots els efectes, la potència discursiva i mobilitzadora de l'etapa política que s'enceta amb aquest acord, incloent la defensa activa de tots els agents que el fan possible.

  5. La CUP-CC posa a disposició de l'acord el compromís de renovar, tant com sigui necessari, el propi grup parlamentari amb l'objectiu de visualitzar un canvi d'etapa i assumir implícitament la part d'autocrítica que li correspon en la gestió del procés negociador. Els relleus en el grup parlamentari es produiran immediatament després del ple d'investidura.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per arg, fa mes de 5 anys

-1289: A la dedicatòria que fa Ramon Llull en un manuscrit seu que va lliurar al Dux de Venècia, Pietro Gradenigo, es pot llegir:

"Ego, magister Raymundus Lul, cathalanus"


("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)


-1309: Fragment de l'aprovació de la Doctrina lul·liana:

"ad requisitionem Magistri Raymundo Lull Chatalani de Majoricis"

("Nueva Historia de la Isla de Mallorca y de otras Islas a ella adyacentes" de Joan Binimelis, Mallorca 1593. Traduïda de l'original català al castellà per Guillem Terrassa i impresa a la impremta Tous de Palma l'any 1927 per al diari "La Última Hora". Tom V, capítol I, pàg. 10)


-1365: Els diputats mallorquins escriuen al Cerimoniós: "Com los mallorquins e poblats en aquella illa sien catalans naturals, e aquell regne sia part de Catalunya...",

http://argumentari.blogspot.com.es/2009/02/referencies-sobre-la-llengua.html


-1390: "Els jurats del regne de Mallorca ordenaven que 'si alcun català robava gra de dia, lo fossen tallades les orelles; si el lladre era un catiu o cativa' se li augmentava el càstig. Si el robatori era durant la nit se'l condemnaria a la forca, 'per qualsevol persona axí catalana, com catiu o cativa'. Això demostra que el gentilici 'català' es feia servir per a referir-se als repobladors cristians lliures, o als seus descendents, i per a diferenciar-los, dins la societat mallorquina, dels esclaus."

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

-1418: Anselm Turmeda es presenta ell mateix de la manera següent: "aquell fill d'Adam que està assegut sota aquest arbre és de nació catalana i nat a la ciutat de Mallorques i té per nom Anselm Turmeda".

("La Festa de l'Estendard y los orígenes de los mallorquines", Bartomeu Bestard, cronista oficial de Palma. Diario de Mallorca, 30-12-2012)

Valoració:1menosmas
Per Marga, fa mes de 5 anys

Som i Serem Mallorquins i Balears ... !!!!

Catalans a Catalunya !!!! Això no es ca vostra..!!! No mos sentim ni mos sentirem mai.. ni una mica des rollo politicament intencionat des pastissos catalans...!!!!

Fora de Sa Noatra Terra tot pancatalanisme BARCO...!!!!

ARRUUUUUUIX .....

Valoració:-6menosmas
Per De Salses a Guardamar, Fraga, Maó i l'Alguer, fa mes de 5 anys

Recordem que una de les virtuts del nostre poble és el pactisme.

Valoració:-4menosmas
Per Es suis, fa mes de 5 anys

Una vegada mes, chapeau pes catalans des principat per sa seva capacitat de trobar solucions alla avon no n'hi havien !. Impressionant sa generositat d'un president que, tot i tenir tot es dret del mon a seguir com a candidat i acceptar eleccions, ha preferit cedir a bajanades pes be des pais. Aixo si, segellant es pacte amb contrapropostes que a molts no se mos havien passat pes cap, per blindar es proces d'ara endvant. Chapeau !. Tots aquest trolets que escriuen per aqui, i molts de nacionalistes espanyols, ja s'estan defecant a sa roba interior !!.

Valoració:2menosmas
Per tanmateix, fa mes de 5 anys

Tot i no ser defensor d'en Mas, si el candidat de Junts pel Sí era en Mas, aquest hauria de seguir sent el candidat a President. El que no em sembla bé és que una part dels antisistema de la CUP hagin provocat aquest canvi. Si no s'arribava a un acord, idò s'haurien d'haver convocat noves eleccions, i que la ciutadania decidís: crec que després de més de tres mesos, la gent ho tendria més clar.

Valoració:-1menosmas
Per I doncs, fa mes de 5 anys

De tots els discursos i estant o no d´acord amb el que esposaven, en hi ha hagut de bons, de regulars i de dolents. Els pitjors han sigut el d´Albiol, per avorrit i sense substància, i el d´Arrimadas per caòtic, fet amb molta mala llet i perquè ha acabat dient que els catalans independentistes, només se preocupaven
pel bé de Catalunya, enlloc de pensar en els altres pobles d´Espanya. Ha començat en Català, però al cap de la primera frase, ha canviat l´idioma i ha fet tot el seu discurs en Castellà. Un zero com oradora i un zero pel que ha escrit els discurs, sigui ella o un altre i un deu per Albiol, no pel discúrs sinó per saber fer dormir a la gent sense prendre fàrmacs.

Valoració:7menosmas
Per Emigrante, fa mes de 5 anys

Si. Habría que avisarle al Papa.

Valoració:-2menosmas
Per @ Pregunto, fa mes de 5 anys

La màquina de posar calúmnies de la dreta està fent feina a esquerada. No els faceu cas, això deu haver sortit de Intercalúmnies o de la cadena dels Bisbes. Haurem d´avisar al Papa del que fan a aquesta cadena, ja que enlloc de donar pelicules sobre les biografies dels sants, se dediquen a difamar i a dir del pròxim pecats i delictes que mai han comès.

Valoració:0menosmas
Per TSF, fa mes de 5 anys

No he estat mai de Convergència, però a favor del senyor Mas haig de dir que ha donat la cara tantes vegades com el seu poble l'hi ha demanat i això l'honra en gran manera.
Com diu na Francesca, això es política de categoria.

Valoració:8menosmas
Per i doncs, fa mes de 5 anys

Volia escriure "si pensam en els que sempre han governat alternant-se"

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris