cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín: 13°
12°

Enllaçats exigeix a la Generalitat valenciana que retiri la consulta sobre llengua a l'escola

Enllaçats per la Llengua (ExLl) assistí a Castelló de la Plana a la manifestació sota el lema 'Volem viure en valencià', en record a l'aprovació de les Normes de Castelló.

ExLl

La plataforma Enllaçats per la Llengua (ExLL) exigeix a la Conselleria d’Educació valenciana que retiri de forma immediata la consulta als pares d'alumnes sobre la llengua base –castellà o valencià- dels programes plurilingües, que preveu fer el departament el pròxim divendres, 19 de desembre, en els centres d’educació infantil i primària.

A més, demanen a la Generalitat que adopti polítiques per estendre l’ensenyament en llengua pròpia, tant en els programes bilingües com en els plurilingües, i convertir-la en la llengua vehicular de tot el sistema educatiu, tal i com recomanen els experts.

“Marginar el valencià”
La plataforma, que agrupa diverses organitzacions que lluiten per la normalització del català a les Illes, País Valencià, Catalunya, Catalunya Nord, la Franja de Ponent, l’Alguer i Andorra, han acordat una declaració de diversos punts, constatant que l'esmentada consulta “forma part de l’arquitectura legal iniciada fa temps pels governs espanyols i valencià per arraconar i marginar el valencià a l’ensenyament”.

“Aquesta consulta contribuirà a reviscolar el conflicte lingüístic en la societat valenciana i crearà tensions entre famílies i entre famílies i centre educatiu. Fins ara, els programes lingüístics no havien generat conflictes”, destaca el document difós per Enllaçats.

“La consulta és totalment innecessària ja que els pares i mares ja demanen, cada any, la llengua vehicular en què volen que els seus fills reben l’ensenyament en els processos d’admissió i matriculació”, apunta la plataforma, qui alhora denuncia que la mesura també anul·la el paper del claustre i del consell escolar del centre a l’hora d’acordar i determinar els programes lingüístics adients per a l’alumnat.

L'administració decideix
“No és una consulta vinculant i serà l’administració la que decideixi en última instància la llengua base dels centres”, rebutja Enllaçats per la Llengua, qui avança “en cas de conflicte, ja sabem per quina llengua es decantarà la Conselleria d’Educació”.

Sobre el lema triat per la conselleria per difondre la consulta –'Tu decideixes l'educació dels teus fills-, l'organització es preguntà perquè no s'ha optat també per fer una consulta sobre retallades a l'ensenyament, l'augment de ràtios o les normatives que afecten la qualitat de l'educació.

Recorden així mateix com la Confederació d’AMPAs del País Valencià, que integra les federacions d'AMPAs de Castelló, València i Alacant, ha manifestat la seva oposició a la consulta i fa una crida a les famílies a no participar en un procés que consideren un engany.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Voro, fa mes de 5 anys

balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista

Valoració:-9menosmas
Per Joan, fa mes de 5 anys

pero estos no eran pro-consulta en catalunya? Se ve que hay que permitir votar si sale lo que yo quiero.

Valoració:2menosmas
Per emigrante, fa mes de 5 anys

Siempre se aprende algo.
Acabo de enterarme lo que es "mobbing social, contra els naturals de la terra".

Valoració:-2menosmas
Per remigio III, fa mes de 5 anys

Quan els voltors capitalistes volen fer fora a inquilins de la finca per vendre-la, col·loquen uns individus insofribles que "putegen" la vida dels habitants. D'aquesta manera aconsegueixen fer fora i ocupar el seu lloc. Aquesta gent/ola, pensa que després, seran ells els amos. Quan se n'adonen ells també seran foragitats però ja estarà el mal fen. Aquesta conducta es diu "mobbing" social, contra els naturals de la terra. Aquesta gentola sol ser nou vinguda en persona o idees.

Valoració:9menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 5 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (15-12-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:5menosmas
Per emigrante, fa mes de 5 anys

¿Exigen que no se haga una consulta y que se imponga lo que ellos quieren?

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris