algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
21°

Montoro reconeix que no té doblers per a les inversions estatutàries de Balears

Montoro, avui al Congrés.

Ballesteros

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, ha afirmat aquest dimecres al Congrés dels Diputats que en aquest moment "no hi ha doblers" per a pagar «ni a Balears ni a cap comunitat autònoma», allò que Madrid els deu en concepte d'inversió estatutària.

«Encara que estam fent un esforç d'inversió a Balears, no tenim més recursos per a invertir», ha dit Montoro tot responent a una pregunta del diputat del PSOE, Pablo Martín, sobre si l'Executiu de Mariano Rajoy té previst complir amb la Disposició Transitòria Novena de l'Estatut d'Autonomia de Balears.

«No tenim doblers per donar satisfacció ni a Balears ni a cap altra comunitat autònoma pel que fa a això», ha insistit en referència a un deute que en el cas de l'arxipèlag ascendeix a 1.500 milions d'euros i el termini de pagament del qual finalitza el 2014.

A més, el ministre ha recordat que el Tribunal Constitucional, en una sentència de juny de 2010, va posar en qüestió «la virtualitat d'aquest tipus de disposicions» perquè «menystenen la capacitat de les Corts Generals» per a decidir sobre l'existència i quantia de les inversions, a la qual Martín ha replicat que aquesta sentència no va impedir que en els Pressuposts Generals de l'Estat (PGE) de 2011 estigués prevista la inversió estatutària. El diputat socialista ha preguntat al ministre «quin és el seu problema amb Balears» i «què li han fet» els ciutadans de les Illes, perquè els doni «aquest tracte». «Vostè és una mena de malson recurrent per a nosaltres».

Després de destacar que els PGE de 2014 condemnen a la «precarietat absoluta» els balears en dedicar una inversió de 66 euros per càpita enfront de la mitjana nacional de 206, el diputat del PSOE ha criticat les diferències «grotesques i insultants» entre les xifres d'inversió de l'últim any del Govern socialista i les actuals. «Just s'expliquen pel binomi letal que suposen vostè i el senyor Bauzá», ha dit sobre el president de l'Executiu balear.

Solidaritat
Així mateix, el ministre Montoro s'ha referit al sistema de solidaritat interterritorial que vigeix a l'estat, i ha demanat "desmitificar-lo", perquè pot dur a «una frustració segura», ja que, segons ha dit, els diferents sistemes de finançament autonòmic no han contribuït a reduir les diferències entre comunitats.

«Tot i que apareixen en els estatuts d'autonomia, vull desmitificar el concepte de solidaritat interregional». Segons la seva tesi els presidents autonòmics han d'allunyar-se dels enfrontaments perquè el debat ha de centrar-se a construir entre tots un sistema de finançament que garanteixi els serveis públics en els diferents territoris. «Duem 35 anys de democràcia amb diferents sistemes de finançament i les diferències regionals en renda per càpita han romàs i són altes -ha reconegut-. Això és motiu de preocupació del Govern. Aquests mecanismes no serveixen i els debats de solidaritat duen a una frustració segura».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Solució, fa mes de 7 anys

Idò que facin tornar els doblers que robaren els membres del seu partit! Per què en Mates gaudeix dels doblers que robà mentre d´altres estan tancats a la presó? I n´Urdangarin? De què treballa aquest matrimoni?
Encara seran els catalans que els deuen manatenir amb un sou de la Caixa!
Retirem els estalvis de la Caixa. Jo no vull pagaar imputats!

Valoració:0menosmas
Per un Joan de tants, fa mes de 7 anys

Srs que votau a Balears
Esper que prengueu nota que el PP Balear no vos/mos serveix gens. No defensa gens els nostros interessos i no s'atreveix a preguntar que passa amb les inversions que corresponien i no han vingut.
I hi ha un president del PP a Balears que m'han contat que sen va anar a La Sexta i va dir que ell és la persona que ha fet que qualsevol espanyol pugui ser funcionari a les Balears perque ha tret el requisit idiomàtic.
No mos defensa ni es dobbes, ni sa cultura, ni mos dona preferencia per treballar a sa nostra terra.
Un desastre.

Valoració:6menosmas
Per campos, fa mes de 7 anys

Però sí que en té pes sangoneres catalans

Valoració:-2menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys

A Fredament,

Allò que en Montoro ens diu, amb tot el seu cinisme espanyol, és que se n'han tornat fotre de nosaltes.

Altra vegada ens xuclen la sang. I nosaltres, vull dir la major part dels mallorquins, cara alegre i cul batut.

Ho sabeu, que de les herbes molles se'n torquen el cul? I la major part dels mallorquins som unes herbes molles.

Si, en venir les pròximes eleccions, tornam votar aqueix partit indigne, ens mereixerem tots els mals que ens vénguin.

Mentrestant, Catalunya se n'anirà i ens podrà fer una bona botifarra. Perquè, qui no se sap defensar, qui ni té dignitat, està abocat a l'abús i al fracàs.

Votau, companys, votau PP, i vos haureu guanyat la burla d'Espanya.

Valoració:6menosmas
Per Fredament, fa mes de 7 anys

Aquesta actitut és una manera diplomática de dir-nos que no ens volen a Espanya. No som peninsulars, som fora de la pell de bou i i el mateix que som espanyols podriem ser francesos, italiàns, marroquins, algerians o independents.

Valoració:4menosmas
Per Mateu Planas, fa mes de 7 anys

I do que ha fet amb els doblers que els illencs paguem d'imposts? Ah! ajudar a Extremadura, pagar la promoció del JJOO de Madrid per 3 cops...

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris