nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Rei guanya 292.752 euros bruts a l'any i el Príncep, la meitat

Sobre aquestes quantitats totals, Hisenda aplica al sou del monarca una retenció mínima del 40 per cent i al del Príncep, un 37 per cent

28892

El Príncep i el Rei, ahir, durant la revista militar després de l'obertura de les Corts.

Reuters.

El Rei ha percebut amb càrrec als Pressuposts Generals de l'Estat de 2011 un sou que ascendeix a 292.752 euros i el Príncep, la meitat d'aquesta quantitat, 146.375,50 euros, segons ha revelat la Casa de Sa Majestat.

Sobre aquestes quantitats totals, Hisenda aplica al sou del Rei una retenció mínima del 40 per cent i al del Príncep, un 37 per cent.

El sou del Rei no el decideix ell, sinó que es calcula d'acord a la recomanació que al seu dia va fer la Direcció General de Tributs, que el 1980 va estipular que la xifra anual d'ingressos del Rei computable en l'Impost sobre la Renda a les Persones Físiques (IRPF) fos el 6 per cent del pressupost total assignat a la Casa del Rei, segons explica el Palau de la Sarsuela.

A partir de 1988, quan augmenta considerablement aquest pressupost després de la reorganització de l'estructura de la Casa, es pren com base per al càlcul del sou del cap de l'Estat la declaració de la renda del Rei corresponent a l'exercici de 1987, a la qual s'aplica el percentatge anualment establert en els PGE com a increment o decrement de les retribucions dels alts càrrecs del sector públic.

El Rei sí que va decidir fa anys que el sou que rebria l'Hereu de la Corona seria la meitat del seu. També el monarca decideix sobre els diners que perceben la Reina, la Princesa d'Astúries i les Infantes Elena i Cristina, que no reben una assignació fixa, sinó una quantitat variable cada any en funció de despeses de representació.

El duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i al seu dia Jaime de Marichalar com a duc de Lugo, "mai" no han percebut de forma directa una dotació amb càrrec als PGE, asseguren fonts de Sarsuela.

En aquest 2011, el Rei ha disposat d'un màxim de 375.000 euros amb càrrec als PGE per repartir entre les quatre dones de la Família Reial. La Reina i la Princesa reben una dotació més gran que les Infantes, a causa que es dediquen en exclusiva a la institució, mentre que Elena i Cristina tenen altres feines.

Es tracta de la primera vegada des de 1979 que la Casa del Rei publica un desglossament dels diners que rep anualment dels PGE. Les dades les ha penjat a la seva pàgina web, encara que de forma prèvia el secretari general de la Casa, Alfonso Sanz, ha ofert una explicació a mitjans de comunicació citats al Palau de la Sarsuela.

En aquest desglossament no figura el pressupost procedent d'altres Ministeris amb què es cobreixen altres despeses relacionades amb la institució, com les nòmines dels policies i guàrdies civils que realitzen funcions de seguretat per a la Casa Reial o els vehicles oficials.

Dels 8,43 milions d'euros que els PGE van destinar a la Casa del Rei el 2011, el gruix (un 47,89 per cent) es destina a despeses de personal. Un altre 38,83 per cent va per a despeses corrents en béns i serveis, mentre que un 9,65 per cent va ser directament per a la Família Real (en concret, 814.128 euros); un 2,44 per cent per al fons de contingència (despeses no previstos) i un 1,19 per cent per al capítol d'inversions.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Deià, fa mes de 9 anys

El president de la República Francesa cobra més, però ha estat elegit pel poble.

Valoració:1menosmas
Per Teresa, fa mes de 9 anys

El pirtjor de tot es que hi hagi un 60% de la població que es declari monàrquic!!

Valoració:1menosmas
Per Filiprim, fa mes de 9 anys

Magestat? És maJestat! Que tornin els correctors acomiadats!

Valoració:1menosmas
Per Black&Decker, fa mes de 9 anys

....I el salari mínim congelat als 641 euros!!!.... Molts d'anys!!!!

Valoració:4menosmas
Per xaume, fa mes de 9 anys

Perquè si les despeses del personal de "La Zarzuela" es paguen amb fons del pressupost general del estat, les de Marivent les paguem sols els mallorquins?

Valoració:8menosmas
Per Viure com un rei, pagant els altres., fa mes de 9 anys

Això només és la punta de l'iceberg ja que després de trenta-dos anys de completa opacitat, la casa reial espanyola només ha fet pública una part dels seus comptes, no es detalla, quina és l'aportació que fan a la corona els ministeris d'Afers Estrangers, Interior ni Hisenda en concepte de cotxes i viatges oficials i seguretat. Tampoc s'hi especifica la despesa de Patrimoni. D'Investigacions independents i del pressupost de l'estat es desprèn que el cost total és superior al 60 milions d'euros.

Valoració:5menosmas
Per Espardenya d´espart, fa mes de 9 anys

Quan es piubliquin els Pressupsts Generals de L´Estat al BOE ho mirarem .

Valoració:0menosmas
Per Esperdenya d´espart, fa mes de 9 anys

I llavors es fiquen amb els controladors, que fan feina i ténen responsabilitats!.

Valoració:4menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

i com es que no renuncien a un % elevat d'aquests ingressos, ara que Espanya, Europa, i el món sencer es en crisi econòmica?, de que serveix un Cap d'Estat si quant se'l necessita no col.labora amb els ciutadans que regna?; la casa reial està per servir al poble, no per servir-se del poble.

Valoració:3menosmas
Per Jo vull ser rei, fa mes de 9 anys


http://www.youtube.com/watch?v=YRaLcQwQg74

Jo vull ser rei
ser per collons cap de l´Estat
tenir-ho tot fet
només per ser fill de papà

fer-ho tot bé,
mai ser escollit, mai ser votat
sempre trobar
la moto amb el botó engegat.

Tan avurrit està envoltat
per una colla de llepons suant infal·libilitat
com un cacic o un dictador.

Fotre un polvet
amb la total segurat
de que el xiquet
tindrà el futur assegurat.

Tenir a en Porcel
per poder-me defensar
o fer un discurs
que ben segur que aplaudiran.

Tan avurrit està envoltat
per una colla de llepons suant infal·libilitat
com un cacic o un dictador.

Si és cert que sóm igual davant la llei
per què collons jo mai podré ser rei.

Reivindicar
el que em va colocar on sóc
sense parlar
res que no sigui l´espanyol.

I viatjar molt
sigui oficial o per plaer
que ya se sap
que a Suïssa s´esquia molt bé.

Tan avurrit està envoltat
per una colla de llepons suant infal·libilitat
com un cacic o un dictador.

Si és cert que sóm igual davant la llei
per què collons jo mai podré ser rei.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris