algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Els tretze ministres de Rajoy juren el càrrec davant del Rei

Els nervis han fet que Sáenz de Santamaría s'equivocàs en llegir el text del jurament. En lloc de pronunciar la frase "es compromet a guardar i fer guardar" la Constitució, ha dit, en un lapsus, "jurar i fer guardar"

28864

Els reis i Mariano Rajoy s'han fotografiat amb els nous ministres.

POOL

Els tretze ministres del Govern de Mariano Rajoy han jurat aquest dijous el seu càrrec davant del Rei al Palau de la Sarsuela, en presència dels màxims representants dels tres poders de l'Estat. Tots ells han entrat al Saló d'Audiències de Sarsuela visiblement contents, si bé els nervis han anat apareixent en el moment de prestar jurament.

La cerimònia ha arrencat amb la lectura per part del Cap de Protocol de la Casa del Rei, Cándido Creis, dels dos reials decrets publicats avui al Butlletí Oficial de l'Estat amb el nomenament, d'una banda, de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i per altre, de la resta dels membres de l'Executiu.

El primer en jurar el seu càrrec ha estat el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, per passar immediatament després a exercir de notari gran del Regne. Durant la seva jura ha exercit com a notària gran del Regne la directora general de Registres i Notariat, Maria Ángeles Alcalá.

La següent en complir amb el tràmit ha estat Soraya Sáenz de Santamaría, qui igual com Gallardón, s'ha apropat a la taula disposada al Saló d'Audiències expressament per a aquest acte.

Com mana el protocol, sobre la taula reposaven un crucifix, una Bíblia de 1791 dedicada a Carlos IV, oberta pel capítol XXX sobre el vot i jurament del Llibre dels Números i un exemplar facsímil de la Constitució (editat per les Corts el 1980), obert per l'article 100 relatiu al nomenament dels ministres.

Anècdota

Els nervis han fet que Sáenz de Santamaría s'equivocàs en llegir el text del jurament. En lloc de pronunciar la frase "es compromet a guardar i fer guardar" la Constitució, ha dit, en un lapsus, "jurar i fer guardar".

Al marge d'aquesta anècdota, tant ella com la resta dels ministres que han anat desfilant per ordre d'antiguitat del seu Ministeri, han jurat "complir fidelment les obligacions" del seu càrrec "amb lleialtat al Rei" i "guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat".

També s'han compromès a "mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres" davant de l'atenta mirada dels assistents a l'acte.

Després de Sáenz de Santamaría, han jurat els ministres d'Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo; Defensa, Pedro Morenés; Hisenda i Administracions Públiques, Cristobal Montoro; Interior, Jorge Fernández Díez; Foment, Ana Pastor i d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert.

Seguidament, li ha tocat el torn als ministres d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez; Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria; Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete; Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, i Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato.

Encara que antigament la fórmula de la jura es feia amb la mà dreta sobre la Bíblia oberta, en aquesta ocasió cada ministre ho ha fet a la seva manera.

Així, alguns com Gallardón han col·locat la seva mà dreta primer sobre la Bíblia i després en la Constitució. Altres com Sáenz de Santamaría i de Guindos no han tocat la Bíblia, però han estès la seva mà dreta sobre la Carta Magna durant el jurament.

EL cap de la diplomàcia espanyola, en canvi, ha jurat amb la mà esquerra sobre la Bíblia però sense tocar la Constitució, que ha estat després la fórmula emprada per la majoria dels integrants del Gabinet.

El Rei

Finalitzat l'acte, el Rei ha felicitat el titular de Justícia en primer lloc, després ha estret la mà de Rajoy i a continuació s'ha dirigit a saludar-ne un per un, acompanyat per la Reina, a la resta de ministres. Especialment amistosos ha estat amb García Margallo, Arias Cañete.

A l'acte de jura dels ministres han acudit, a més dels Reis i Rajoy, els presidents del Congrés i el Senat, Jesús Posada i Pío García Escudero; el president del Tribunal Constitucional, Pasqual Sala, i el del Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Dívar.

A les portes del Palau de la Sarsuela, cinc joves membres de l'associació estudiantil 'Lliga Jove' esperaven als ministres amb una gran pancarta en la qual es podia llegir 'Pro-etarres, fora del Congrés.' Amb aquest missatge volien demanar davant del Govern la il·legalització d'Amaiur.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris