nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Rajoy presenta el seu Govern amb Sáenz de Santamaría com a mà dreta

El president ha fet un Executiu en el qual predominen una majoria de dirigents que ha format part del nucli dur de la direcció del partit en el Congrés durant els anys que eren a l'oposició

28928

Soraya Sáenz de Santamaría i Luis de Guindos, dues de les peces clau del nou Govern.

Ferran Aguiló

El president del Govern central, Mariano Rajoy, anuncià al Palau de la Moncloa la composició del seu primer gabinet, que tindrà 13 Ministeris.

Els nous ministres són: Vicepresidenta, Ministra de Presidència i portaveu: Soraya Saenz de Santamaría. Ministeri d'Afers exteriors: José Manuel García Margallo. Ministeri d'Interior: Jorge Fernández Díaz. Ministeri de Defensa: Pedro Morenés. Ministeri de Justícia: Alberto Ruiz Gallardón. Ministeri d'Economia i Competitivitat: Luis de Guindos. Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques: Cristóbal Montoro. Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme: José Manuel Soria. Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient: Miguel Arias Cañete. Ministeri d'Educació, Cultura i Esports: José Ignacio Wert. Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: Ana Mato. Ministeri de Foment: Ana Pastor. Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social: Fátima Báñez.

Nucli dur del partit

El president Rajoy ha fet un Govern en el qual predominen una majoria de dirigents populars que ha format part del nucli dur de la direcció del partit o del grup popular en el Congrés durant els anys que ha passat a l'oposició. Destaca la figura de Soraya Saénz de Santamaría, la passada legislatura portaveu parlamentària i ara la dona forta del nou Govern, que acumula l'única vicepresidència, el ministeri de Presidència i la funció de portaveu de l'Executiu.

També compleix amb aquest perfil, Ana Mato, titular de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Rajoy ha premiat la trajectòria i el treball realitzat des del Congrés de València de 2008 a la vicesecretària d'Organització del PP, des d'on ha coordinat tant la campanya de les eleccions municipals del mes de maig, com les passades generals.

També el pròxim ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha estat al petit i reduït equip de direcció durant els últims quatre anys. Rajoy va voler premiar-lo i que s'incorporàs a aquest òrgan el 2008, quan les relacions amb "Gènova" de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, eren molt tenses.

Al contrari, Esteban González Pons, qui també ha format part d'aquest Comitè de Direcció és una de les grans sorpreses, per no haver entrat al gabinet.

Com els anteriors, la titular de Foment, Ana Pastor, és una persona molt pròxima al president del Govern, amb qui a més té una gran amistat personal. Ha acompanyat en diverses destinacions polítiques Rajoy i va ser ministra de Sanitat amb Aznar. També repeteixen com ministres Miguel Arias Cañete, que torna a la cartera d'Agricultura, encara que preferia Exteriors i Cristobal Montoro, que repeteix a Hisenda com a l'època d'Aznar.

De Guindos, assessor a l'ombra

Montoro ha estat un dels pilars del grup parlamentari per als temes econòmics en la passada legislatura, encara que Luis de Guindos, convertit en ministre d'Economia ha estat un dels principals assessors que Rajoy ha tingut a l'ombra. Tanmateix, Rajoy no ha nomenat un vicepresident econòmic, de manera que s'ha reservat per a ell la presidència de la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics.

José Manuel García Margallo, ministre d'Exteriors i Jorge Fernández Diaz, que s'ocuparà de la cartera d'Interior, també responen al perfil de polítics veterans del PP, que guarden una llarga i estreta relació personal amb Rajoy.

Han causat més sorpresa l'elecció de Pedro Morenés, per al ministeri de Defensa, encara que és una persona bén coneguda de Rajoy, amb qui es va relacionar en els governs d'Aznar quan el basc va ser secretari d'Estat d'Interior i de Defensa.

El Govern es completa amb els noms del sociòleg José Ignacio Wert, que ocuparà la fusionada cartera d'Educació i Cultura i de Fátima Báñez, que va estar la passada legislatura a l'equip econòmic del PP en el Congrés.

Manca de paritat

El nou Govern estarà integrat per nou homes i quatre dones, lluny de complir la Llei d'Igualtat, que insta a una presència «equilibrada» de sexes en càrrecs de responsabilitat.

La Llei d'Igualtat, aprovada en 2007 durant el primer Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, estableix en el seu article 16 que «els poders públics procuraran atendre al principi de presència equilibrada de dones i homes en els nomenaments i designacions dels càrrecs de responsabilitat que els corresponguin». En els seus primers gabinets, Zapatero va contar en el seu equip amb el mateix nombre de dones que de homes, un principi que sempre va tractar d'aplicar en tots els seus gabinets, si bé en l'última reestructuració els homes van superar en 1 al nombre de dones.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per creu, fa mes de 9 anys

RAJOY DIMISSIÓ!!!

Valoració:1menosmas
Per Maria, fa mes de 9 anys

No sabia que Soraya fos un home!! Una mica de llenguatge no sexista, per favor!

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris