algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Rajoy garanteix “legalitat” enfront d'ETA

El PNB ofereix al líder popular abordar el tema dels presos «fora del debat públic» i el futur president reitera que la "tranquil·litat total arribarà quan la banda anunciï la seva dissolució"

28902

Josu Erkoreka, en un moment de la seva intervenció.

El futur president del Govern, Mariano Rajoy, ha aprofundit per primera vegada en aquest debat d'investidura sobre el terrorisme d'ETA per dir que "la tranquil·litat total arribarà quan la banda anunciï la seva dissolució" mentre ha destacat la memòria de les víctimes. Ha tornat a apel·lar a la Llei i a l'Estat de Dret a l'hora de prendre decisions i per a aquesta qüestió ha valorat termes com "prudència", "temps" i "sensatesa".

En la seva rèplica al portaveu del PNB, Josu Erkoreka, en la segona sessió del debat d'investidura, ha afirmat la seva satisfacció davant termes com "prudència", "sensatesa", "temps" i "no estridències". "Parlarem amb vostès i amb totes les forces democràtiques, però jo sé el que és el PNB, a algú que pretén ser president del Govern del seu país, no se li pot parlar de cap altra cosa que la legalitat. Estaré sempre amb l'Estat de Dret i la Llei. Esper que puguem arreglar de manera definitiva aquest assumpte", ha anunciat.

"ETA continua existint i la tranquil·litat total es produirà quan ETA anunciï la decisió irreversible de deixar d'existir. Aquell dia tindrem una tranquil·litat total", ha dit Rajoy en la que ha estat la seva primera menció concreta al terrorisme d'ETA en el debat després d'una breu referència a les víctimes a l'inici del seu discurs d'investidura ahir dilluns.

Malgrat això, ha reiterat que a ell l'anunci de la cessació definitiva de la banda li va semblar "una bona notícia" i que així ho va dir, encara que, segons ha recordat, hi va haver qui el va criticar. "Era una notícia que demandàvem tots des de fa molts anys", ha postil·lat mentre ha fet especial recalcament en destacar de nou la memòria de les víctimes del terrorisme, que "han patit molt i de forma injusta".

"Ningú no pot privar-los dels seus drets i llibertats", ha assegurat Rajoy qui ha afirmat tenir-les presents, la qual cosa ha generat el primer aplaudiment del dia a l'hemicicle.

"La pau no és irreversible"
Abans d'això, el PNB havia reclamat a Rajoy adoptar "riscs" i l'instà a dur a terme una política penitenciària més oberta i flexible envers els presos d'ETA en nom de consolidar la pau. No obstant això, després de la referència a la legalitat de Rajoy, el portaveu nacionalista, Josu Erkoreka, ha matisat que no "demanava que incorregués en il·legalitats", sinó que "hi ha una legislació penitenciària però que es pot aplicar d'una manera diferent".

El PNB ha advertit que "la pau no és irreversible i cal seguir treballant", i s'ha referit en concret a posar en marxa una política penitenciària "més oberta per consolidar la pau", segons ha dit el seu portaveu en el Congrés, Josu Erkoreka, en la seva primera intervenció en el debat d'investidura. Sense voler aprofundir més, ha ofert al líder popular abordar aquesta qüestió "amb prudència" i "fora del debat públic i mediàtic".

"Creiem que ha arribat el moment de posar fre a l'excepcionalitat i d'implementar una política penitenciària més oberta, dinàmica i flexible que, sense minva de la legalitat contribueixi a avançar en la consolidació de la pau", ha explicat Erkoreka, que li ha recordat a Rajoy que "no seria res nou", sinó que "ja es va fer en 1998 i 1999", quan el Govern de l'expresident Aznar va dur a terme un acostament de presos en el marc de la treva trampa d'ETA.

Presos "fora del debat públic"
No obstant això, ha anunciat el seu rebuig a avançar més en aquesta qüestió, "no almenys en aquesta sessió". "Estam tan convençuts que convé sostreurà aquesta qüestió de les estridències del debat públic i mediàtic que ens comprometem a manejar-lo amb la màxima prudència. No buscam el renou sinó els resultats", ha dit el dirigent nacionalista, que ha demanat "no confondre el fum amb la teca". "El fum el deixam amb molt gust als especialistes de la política espectacle", ha clos.

Ha estat en l'equador de la seva intervenció quan el portaveu del PNB va apel·lar a l'escenari creat després de la cessació definitiva d'ETA i "la transició de la violència a la democràcia" per al qual, ha dit, no val "imposar majories absolutes" sinó "teixir complicitats".

Així, després d'establir una sèrie de requisits com "garantir" que l'anunci de la banda del passat 20 d'octubre "constitueix un pas efectiu i sense marxa enrere" o donar prioritat absoluta al reconeixement de les víctimes i a l'ingent dany humà causat pel terrorisme, Erkoreka ha animat Rajoy a adoptar riscs, compromisos generositat i sentit d'Estat.

"Som conscient que això que li planteig constitueix una qüestió molt delicada, que és precís tractar amb tacte, prudència i, sobretot, discreció, molta discreció", ha admès el portaveu del PNB així com "les diferències enormes que es constaten segons l'opinió pública a propòsit d'aquesta problemàtica segons si el ciutadà resideix habitualment al nord o al sud de l'Ebre".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris