algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Amaiur diu que el Rei “veu bé” que tinguin grup i li demana implicació en el conflicte

La coalició basca li ha demanat "com a cap d'estat" que treballi per una 'pau real basada en el reconeixement dels drets humans civils i polítics d'Euskal Herria, inclusivament la independència'

29196

Errekondo ha demanat al Rei col·laboració en la pau d'Euskal Herria.

POOL

El representant d'Amaiur, Mikel Errekondo, ha assegurat a la seva sortida de l'encontre amb el Rei Joan Carles al Palau de la Sarsuela que el monarca "veu bé" que la seva coalició tingui grup parlamentari propi en el Congrés. A més, li han transmès per carta la seva sol·licitud de la qual s'impliqui en "la resolució del conflicte polític d'Euskal Herria per aconseguir una pau duradora" i en la qual es reconeguin tots els drets, "inclusivament la independència".

"La cosa que ha compartit el Rei és el desig de tots els partits que m'han precedit en el dret de tenir grup propi. Ha coincidit en remarcar que traslladarà aquesta petició a Rajoy perquè ho tingui en compte en el seu dictamen d'aquesta nit", ha dit a la roda de premsa posterior l'encontre.

El representant d'Amaiur ha utilitzat el verb "compartir" a l'hora de relatar els punts tractats durant la seva conversa amb el monarca, el que ha provocat les preguntes reiterades dels periodistes sobre l'opinió del Rei davant de les seves peticions.

"Compartir té una semàntica evident. El que he volgut dir és que hem compartit la voluntat per treballar per una pau duradora i estable, evidentment hem parlat de la situació que es viu al País Basc, d'allà a concloure que hàgim escrit una frase en comú, evidentment no, però compartir hem compartit el que acab de dir", ha insistit davant de la insistència dels mitjans.

Abillat amb jaqueta i corbata grisa, vestimenta poc habitual en ell, s'ha referit al Rei Joan Carles com "la seva majestat" i ha destacat el to "cordial" i "distès" de l'encontre en el qual, segons ha dit, han arribat a preguntar-se per les seves respectives famílies contestant-se "correctament". També ha elogiat el monarca sobre qui ha dit que és una persona "molt propera a la situació que es viu al País Basc".

La independència

En aquest marc, Amaiur li ha demanat "com a cap d'estat" que treballi per aconseguir una pau real, estable, duradora i justa basada en el reconeixement dels drets humans civils i polítics de tots i garantint totes les opcions polítiques respectant la voluntat democràtica dels ciutadans d'Euskal Herria, inclusivament la independència". Aquesta sol·licitud se l'han traslladat fins i tot mitjançant una carta que li ha lliurat Errekondo a mà.

En diverses ocasions Errekondo ha estat preguntat també sobre si la seva coalició condemna el terrorisme d'ETA, fins i tot se l'ha qüestionat sobre quants membres de la seva formació rebutja l'activitat de la banda terrorista. El portaveu d'Amaiur ha eludit donar una resposta expressa referent a això i ha assegurat que es tracta d'una manera "parcial" d'abordar el "conflicte" que "cal prendre en tota la seva integritat".

Ha afegit que la seva coalició ha subscrit l'Acord de Gernika que rebutja "qualsevol tipus d'acte violent" i advoca per les vies exclusivament pacífiques i polítiques. "La societat basca sens dubte té superat aquest llenguatge, la societat espanyola esperem que estigui a l'altura i assegurança que ho serà més endavant també. La condemna per si sola només és una part de la problemàtica", ha clos quan ha estat preguntat per tercera vegada sobre aquest apartat.

Demanar perdó

"Les víctimes hauran de ser reconegudes, totes absolutament i en aquest treball ja s'estan donant passos, si cal, demanar perdó, es demanarà perdó, si cal, reconèixer la situació, es reconeixerà, però això vindrà com a conseqüència del treball de tota la gent afectada i conformant una lectura dels que és una situació perquè només així podrà ser acceptada per totes les parts", ha dit en un altre moment de la seva intervenció.

Els periodistes l'han recordat a Errekondo el seu passat com a jugador d'elit d'handbol, on va arribar a compartir vestidor en la selecció espanyola amb Iñaki Urdangarín. "No està relacionat, però sí, vam ser companys".

També ha replicat a la petició de la líder de UPyD, a Rosa Díez, a qui ha sol·licitat que s'iniciïn els tràmits per il·legalitzar Amaiur. Errekondo ha atribuït aquest moviment a un "afany de protagonisme que no saben "a què ve". En conseqüència s'ha referit a UPyD com "un partit que ha tingut un resultat marginal al País Basc", per a després afegir que, malgrat això, "no és la intenció d'Amaiur marginar-lo".

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris