algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

Francisco Correa i Pablo Crespo s'han negat a declarar en la 'causa dels vestits'

Són considerats com a presumptes capitosts de la trama Gürtel i se'ls havia requerit en aquesta vista com a testimonis

29112

L'expresident de la Generalitat observa les explicacions de Ricardo Costa a la sala.

POOL

Francisco Correa i Pablo Crespo, testimonis considerats com a capitosts de la trama Gürtel, s'ha acollit al seu dret a no declarar en la 'causa dels vestits' que se segueix contra l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps i l'exsecretari general del PPCV i diputat a les Corts valencianes, Ricardo Costa.

Correa estava citat a declarar en qualitat de testimoni, i ha comparegut a la sala acompanyat del seu lletrat, per defensar els seus drets, ja que està imputat en la causa principal de Gürtel que s'instrueix a Madrid, i vinculat a la de finançament irregular -coneguda com 'Gürtel 2'- que s'investiga en el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV).

Per aquest motiu, el seu advocat li ha recomanat que s'aculli al seu dret constitucional a no prestar declaració i a no respondre a cap de les preguntes plantejades per les parts per no perjudicar la seva posició en les altres dues causes -gruix de Gürtel i Gürtel 2-.

Una testimoni corregeix la seva declaració
Isabel Jordán, exdirectora comercial d'Easy Concept, una de les empreses del grup Correa, ha assegurat que desconeix si se li va pagar algun vestit o se li va fer alguna penyora a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i ha atribuït la frase que li va gravar l'exedil de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas -en la qual al·ludia a un pagament de 30.000 euros en vestits per a ell-, que se l'havia sentit a l'excomptable de la firma i perquè es trobava "enfadada" i "amb pressions" en un procés en el qual es volia anar de l'empresa i en el qual pensava que no hi havia diners per pagar les nòmines.

Segons la seva declaració d'avui, no li consta que aquesta factura a què es va referir estigués pagada ni que s'abonàs gens a l'excap del Consell valencià. "Ho vaig dir per dir", ha manifestat. Jordán, la primera testimoni en declarar, ha explicat que sap de Francisco Camps per la premsa mentre que a Ricardo Costa sí que el coneix personalment perquè l'hi va presentar Alvaro Pérez el 2007 ja que ella treballava per a Orange Market, a la qual la Conselleria d'Esports havia encarregat l'organització de l'Open de Tenis. La segona vegada ho va veure a Fitur a Madrid el mateix any, ja que la seva empresa havia estat contractada per la Conselleria de Turisme.

Jordán ha especificat que treballava per a diverses empreses del grup Correa: Easy Concept, Disseny Asimètric i Orange Market i col·laborava amb Servimadrid i Good an Better. El seu primer treball va ser per a Special Events, del mateix grup, el desembre de 2004 i fins a setembre de 2007, com a directora comercial. Va deixar el seu lloc perquè va saber de l'existència d'irregularitats, el setembre de 2007 van acomiadar el comptable, ella li va ajudar davant l'acomiadament, i ell en agraïment li va donar documentació i un disc dur, que incloïa el deute d'Orange Market amb la seva companyia, que va dipositar davant de notari per si ho demanava el jutge perquè així li ho havia sol·licitat.

El declarant ha reconegut que l'octubre de 2007 va mantenir una conversa amb Peñas, que pensava que era un amic i amb un assessor laboralista, que ignorava que estigués sent gravada, en la qual va al·ludir al "deute" que tenia Orange Market amb la seva empresa i en el qual va arribar a afirmar: "Hem pagat fins a 30.000 euros per pagar a Milano vestits per al president Francisco Camps. L'he pagat jo", una conversa que s'ha reproduït a la sala.

La testimoni ha assenyalat que la reunió va ser perquè l'assessor laboralista l'informàs sobre la documentació que havia rebut i en la qual com a últim apunt hi havia una nota que posava "Forever Young 30.000 euros". Ha explicat que el que el comptable li havia comentat va ser textualment: "Això serà dels vestits del fill de puta de Camps", que ara ha atribuït a la forma "despòtica" que tenia de parlar i als quals es referia a Orange Market, pel que podia al·ludir a qualsevol persona de València i ha atribuït a un error seu la referència a Milano.

"Ho vaig dir perquè portava setmanes amb molta pressió molt indignada perquè aquell mes no teníem per pagar les nòmines. No tenim per pagar i tenim per pagar factures de Forever Young?", ha assenyalat que va pensar.

Preguntada per si sap si a Forever Young s'havien comprat uniformes o material per a les seves empreses, ha indicat que, no encara que per ella passaven les factures. "Mai no hem demanat vestits ni tela i a Forever Young menys", ha dit, encara que ha reconegut que en una ocasió va ser allà el 2006 per comprar un regal de Nadal per a un alcalde -que no ha concretat-- i que havia rebutjat la cistella de l'any anterior perquè li havien arribat fins 12 pernils. Aquest edil va acabar emportant-se penyores per un total de 2.400 euros que Pablo Crespo va autoritzar que es pagassin. L'octubre de 2006. Jordán ha reconegut que en les empreses de Corretja i Cresp es feien regals de nadal i de tant en tant en dates com naixements o aniversari però "fora d'això no".

Jordán ha comparegut protegida, per la qual cosa no hi ha imatges, i assistida de lletrat per estar imputada a Madrid en l'altra derivada de Gürtel, i per si alguna de les preguntes poguessin afectar-lo en el seu dret a defensa respecte a ella.

Així mateix, es troba custodiada per una protecció que es va acordar sobre ella arran de tres denúncies presentades l'octubre de 2007 contra Francisco Correa i Pablo Crespo: una per administració irregular de la seva empresa, una altra per amenaces i seguiments que va detectar i perquè s'havien esborrat o retoc informáticamente els servidors de la companyia.

L'interrogatori de Jordán s'ha avançat als altres quatre previstos inicialment, després que les parts es mostrassin a favor, preguntades pel magistrat-president del jurat, Juan Climent, ja que es tracta d'una testimoni que ha de desplaçar-se des de Madrid i que ja estava citada per a ahir.

La sala ha escoltat converses
El jurat, així com el conjunt de la sala i els mitjans de comunicació, han pogut escoltar en aquesta sessió del judici per la 'causa dels vestits', a petició de la representant del ministeri fiscal, algunes converses gravades entre Ricardo Costa i altres interlocutors, i, en concret, una en la qual el presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, li augura que serà el futur president del Govern.

La reproducció de l'enregistrament, que l'acusat ha escoltat amb gest seriós, es produeix després que Costa hagués assegurat que únicament coneixia Correa de què l'hi haguessin presentat en dues ocasions: una "pel carrer" i una altra en el casament d'Álvaro Pérez, on l'hi van haver de tornar a presentar perquè no el reconeixia. Així mateix, ha dit que coneixia Pablo Crespo a través del responsable d'Orange Market.

La conversa, datada el 12 de novembre de 2008, es produeix entre el presumpte cap de la Gürtel -que era al Brasil- i Pablo Crespo, un altre dels considerats dirigents de la trama, que li passa el telèfon a Costa, amb qui està sopant.

Després d'enviar-se records mútuament, Costa li diu: "tu cabró, això que tenia un futur acollonant com a secretari t'ho canvii", al que Correa li replica: "tu seràs el futur president d'aquest país". L'exsecretari general del PPCV li trasllada que no li correspon a ell, i l'interlocutor insisteix: "d'aquí a uns anys seràs el futur president perquè el candidat que teniu ara esper que no el tingueu el 2011".

No recorda la conversa
Costa posteriorment ha afirmat no recordar la conversa però ha recalcat que "en qualsevol cas" li van presentar dues vegades Correa, amb qui no tenia "relació de cordialitat".

"La realitat és que amb Correa no tenia cap relació. De fet no el crid jo", ha dit, per incidir que "sembla ser que hi ha una conversa de sopar amb ell, on no es posa de manifest que tingui relació de cordialitat ni que el cridi jo. Al contrari, entre aquestes dues ocasions no l'he tornat a veure ni parlava amb ell", per emmarcar la xerrada en "una conversa aliena" a la seva voluntat.

Inici del cas
Així mateix, li han preguntat per altres converses de 21 de gener de 2009 en la que Pérez li diu que Crespo es troba a València i li vol parlar personalment del que seria el principi del cas, arran de les declaracions que està realitzant Isabel Jordán exadministradora de tres empreses de Correa, així com un missatge a la bústia de veu de Costa, on 'El Bigotis' li demana a 'Ric' que el cridi perquè ja està 'amb Pabliño'.

Costa ha explicat que coneix la conversa perquè ja se la van posar en la instrucció i ha recalcat que qui volia mantenir l'encontre era Pérez, i que tampoc no era per fer-li cap regal ni donar-li cap vestit.

En aquest context, ha explicat que quan va pujar a la seu d'Orange Market després de citar-lo allà, li explicaren que una persona que treballa amb ells està calumniant el nom de l'empresa a Madrid i li traslladen el seu temor que això pugui arribar a València i que la relació comercial amb el PPCV es vegi "afectada".

L'acusat ha subratllat que va preguntar qui feia això, i li van explicar que era Isabel Jordán, a qui havien fet fora. "Parlar-me del que vulgueu, però de problemes laborals de l'empresa no, perquè el PPCV, com he manifestat públicament, està satisfet dels treballs que Orange Market fa en la Comunitat", assegura que els va comunicar.

Segons Costa, la seva resposta va ser "tan tallant" que ja no li van dir res més i es va centrar en qüestions personals. Preguntat per què es van dirigir a ell amb aquesta urgència, ha dit: "Orange Market no treballa per a un diputat i jo era el secretari general del PPCV".

Arribada
L'exsecretari general del PPCV i diputat a les Corts Valencianes, Ricardo Costa, ha començat la seva declaració com a acusat d'un delicte de suborn impropi passiu en la 'causa dels vestits' derivada del 'cas Gürtel', dos dies després del calendari previst inicialment a causa del retard en l'elecció del jurat i la durada de la resta de tràmits, com els informes de les parts i la declaració de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps.

Costa ha arribat al Palau de Justícia a les 08.39 hores, mentre que l'altre acusat, Francisco Camps, ha fet la seva entrada a les 08.50 hores, després de la seva declaració ahir dimarts, que es va prolongar durant més de quatre hores i mitja.

Passades les 9.30 hores s'ha declarat vista pública i Costa s'ha assegut al faristol per declarar, amb gest seriós.

El magistrat-president del jurat, Joan Climent, ha demanat, amb caràcter previ a la sala, que no es poden fer mostres d'aprovació o desaprovació del que es plantegi per part del declarant.

En aquesta jornada està també previst que declarin els presumptes caps de la trama Gürtel, Francisco Correa i Pablo Crespo. Entre el públic present a la sala es troba el portaveu 'popular' a les Corts Valencianes, Rafael Blasco.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris