algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Rajoy i Duran intercanvien impressions sobre la legislatura i preveuen acords en els grans temes

Així i tot, el portaveu de CiU ha apuntat que "qualsevol entesa estable passa entre altres coses pel pacte fiscal" amb Catalunya

El futur president del Govern, Mariano Rajoy, i el portaveu de CiU en el Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran, s'han reunit aquest matí durant un poc més de mitja hora en el Congrés dels Diputats per intercanviar impressions sobre la legislatura que comença i en la qual han anticipat que hi podrà haver "acords" en temes importants.

Rajoy s'ha reunit per primera vegada amb Duran després de les passades eleccions generals una vegada ha finalitzat la sessió de constitució de la Cambra. Segons han informat fonts del PP, és el primer d'una sèrie d'encontres que preveu mantenir el partit liderat per Rajoy amb les formacions polítiques. Els primers contactes van córrer a càrrec de l'exportaveu Soraya Sáenz de Santamaría.

Segons han indicat fonts del PP, Rajoy ha convocat a Duran per parlar sobre com veu la legislatura i explicar-li el seu convenciment en la necessitat d'emprendre reformes, entre elles la del sistema financer, i controlar el dèficit públic com a mitjans per afrontar els reptes de l'economia.

"Acords en els grans temes"

A més, ha traslladat al líder de CiU que preveu una legislatura "amb acords en els grans temes", perquè creu fermament que la sortida de la crisi requereix consensos entre les formacions polítiques. També ha avançat que la seva intervenció en el debat d'investidura estarà centrada en la situació econòmica i en ella exposarà les seves prioritats i la seva aposta pels consensos.

Per la seva part, el portaveu nacionalista català ha explicat en declaracions als mitjans de comunicació que en l'encontre han intercanviat opinions sobre l'inici de la legislatura i sobre el debat d'investidura de la pròxima setmana, en el qual CiU encara no ha decidit el seu vot.

En concret, ha explicat que aquesta qüestió es votarà en l'Executiva del partit prèvia al debat i dependrà també de la intervenció del candidat a president, encara que ell ja ha expressat la seva "opinió personal". Duran ha defensat en diverses ocasions que si Rajoy no s'oposa obertament en la seva intervenció a qüestions com el pacte fiscal o la política lingüística, CiU s'hauria d'abstenir.

A més, Duran ha explicat que ambdós han coincidit que les prioritats en aquesta legislatura han de ser la situació econòmica i Europa. De fet, ha assegurat que comparteix la valoració de Rajoy sobre les conclusions de l'última cimera de la UE a Brussel·les, en la que va arribar a un acord per incrementar la disciplina fiscal a Europa, com a mesura per alleugerir la crisi de l'euro.

Duran seguirà presidint la comisió d'Exteriors

A més, en la reunió han "ratificat" l'acord entre PP i CiU perquè el grup nacionalista català presideixi dues comissions en el Congrés i una en el Senat. I, en particular, s'ha precisat que Duran continuarà presidint la d'Assumptes Exteriors.

Al marge d'això, Duran ha explicat que li ha traslladat al president del Govern electe dues reivindicacions "fonamentals" per a Catalunya. En concret, li ha parlat de l'"incompliment" per part del Govern socialista en funcions en el pagament dels 759 milions d'euros de compromís d'inversions per a aquesta comunitat que recull l'Estatut.

Segons Duran, Rajoy li ha dit que en aquests moments "desconeix el grau d'incompliment" dels 759 milions d'euros i el diputat català ha entès com "lògic" que esperi a tenir tota la informació abans de poder prendre una decisió.

De fet, el portaveu de CiU ha titllat de lògic que el fins ara principal partit de l'oposició no estigués "al corrent de quin era el compromís del Govern" ni de la Comissió bilateral Estat-Generalitat del passat 19 de juliol, que, segons ha dit, és "l'instrument que dóna major fortalesa a la reivindicació" per dur aquest assumpte "fins als tribunals".

En qualsevol cas, ha recalcat que és un assumpte important per a CiU i per al Govern de Catalunya sobre el qual Rajoy haurà de prendre una decisió, després que l'Executiu en funcions acabi el seu mandat sense fer-ho, tal com han sabut gràcies a una reunió amb Soraya Sáenz de Santamaría.

En segon lloc, CiU ha posat sobre la taula el pacte fiscal per a Catalunya, exigència que, segons ha revelat, serà una part "important" de la seva intervenció en el debat d'investidura.

Segons ha relatat, Rajoy li ha traslladat que en el seu mandat "prioritzarà" altres qüestions com la reestructuració del sistema financer, la reforma laboral, la "qüestió" europea i el control del dèficit. Duran entén, per tant, que el Govern 'popular' es dedicarà més a això que a donar una resposta positiva" a la seva pretensió d'establir un acord sobre política fiscal.

Sobre la possibilitat d'assolir acords importants amb el PP, Duran ha recalcat que qualsevol pacte "estable" passa "entre altres coses pel pacte fiscal", si bé ha assenyalat que això "no impedirà acords puntuals" com hi ha hagut amb els grans partits en l'anterior legislatura.

Com exemple, ha apuntat que no tindria sentit que CiU no se sumàs a la reforma laboral que plantejarà el PP quan han repetit "fins a la sacietat" que l'Estat necessita canvis en aquesta matèria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris