nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

El PP avisa Amaiur que l'absència del diputat navarrès no canvia res

En la constitució de les Corts, hi ha faltat el diputat de la coalició per Navarra, Sabino Quadra. Els populars indiquen que això no amaga el fet que la coalició no assolís el 15% degut a aquest territori, i deixen el cas en mans de la Mesa del Congrés, on el seu grup té majoria absoluta

29004

Iñaki Antigüedad, d'Amaiur, saluda Joan Tardà, d'Esquerra, en la consitució de les Corts.

ANDREA COMAS

El PP ha avisat Amaiur que l'absència del seu diputat navarrès en la sessió constitutiva del Congrés és una "finta al procediment" que no evita el fet que la coalició va presentar llista en aquesta circumscripció i allà no va complir el 15 per cent de percentatge de vot que s'exigeix.

El diputat d'Amaiur per Navarra, Sabino Quadra, no ha acudit a la sessió constitutiva del Congrés per problemes personals d'última hora, segons han assegurat fonts de la coalició. Aquesta absència li impedirà assumir ara la condició plena de parlamentari, la qual cosa implica que, quan els seus companys reclamin la formació de grup parlamentari, no comptin amb la circumscripció de Navarra, que és precisament on Amaiur no compleix el mínim del 15 per cent de suport que s'exigeix.

Per al nou portaveu del Grup Popular, Alfonso Alonso, el fet de no acreditar encara el diputat d'Amaiur per Navarra és "una finta al procediment" que posa de manifest que la pròpia coalició és "molt conscient" que no compleix totalment els requisits per formar grup parlamentari propi a la Cambra Baixa.

Però va voler deixar clar que el fet que els diputats electes prenguin o no possessió dels seus càrrecs no altera la realitat inicial, i és que Amaiur va presentar candidatura a Navarra i que el Reglament del Congrés exigeix un 15 per cent en les circumscripcions on s'hagin presentat. "Els vots pertanyen a la coalició i no a un diputat de forma individual", ha argumentat l'exbatle d'Àlava.

Decidirà la Mesa

En qualsevol cas, Alonso indica que l'última paraula la tindrà la Mesa del Congrés, on el PP té majoria absoluta, que haurà de resoldre aquesta qüestió aquesta setmana. "Això no és una qüestió d'altura de mires, com diuen els portaveus d'Amaiur, ni és un dret que dóna o treu el PP. És qüestió del Reglament i de la Llei", agrega.

El portaveu del PP, que en principi no té previst cap contacte amb Amaiur, suggereix la coalició abertzale que explori altres fórmules, encara que creu que no té gaires aliats. "Amaiur hauria de preguntar-se per què és incapaç d'arribar a un acord amb cap altre grup de la Cambra".

Reglament de la Cambra

El Reglament del Congrés estableix que, per constituir grup parlamentari es necessita un mínim de cinc diputats i un percentatge de vot determinat: o el 5 per cent estatal o el 15 per cent en les circumscripcions on s'hagin presentat.

Amaiur va aconseguir set diputats en les generals del 20 de novembre i compleix amb el 15 per cent a Biscaia, Guipúscoa i Alava, però no a Navarra, on es van quedar a unes dècimes.

En no assistir aquest dimarts a la sessió constitutiva, el diputat per Navarra no podrà acatar la Constitució i, per tant, no podrà completar els tràmits per assumir la seva condició plena de parlamentari. Aquesta situació no es resoldrà fins al pròxim ple ordinari, possiblement a la tornada de Nadal.

En canvi, la petició per formar grup propi s'ha de resoldre aquesta mateixa setmana. Així les coses, Amaiur ho demanarà amb els sis diputats en les circumscripcions dels quals se supera el requisit del 15 per cent de vot i tractarà així d'eludir el problema de Navarra. L'última paraula la tindrà la Mesa del Congrés, amb majoria absoluta del PP.

Constitució de les cambres

El diputat del PP per Sevilla, Juan Manuel Albendea, que ha tornat a presidir la Mesa d'Edat del Congrés per ser el parlamentari de més edat, ha obert la sessió constitutiva de la nova Cambra fent un al·legat en favor de la tasca realitzada pel Rei Joan Carles i convidant a tot l'hemicicle a sumar-se a aquest homenatge amb un aplaudiment, una iniciativa que ha tingut un seguiment desigual en els escons.

En plena polèmica desencadenada pel 'cas Urdangarin' que ha duit la Casa del Rei a decantar al duc de Palma de les seves activitats públiques i a anunciar que farà públiques els seus comptes, Albendea, que sempre ha fet gal·la de la seva tendència monàrquica, ha volgut aprofitar el protagonisme de què gaudeix com a president de la Mesa d'Edat per enaltir el paper del cap de l'Estat.

Albendea, que any rere any ha vingut defensant en el debat de Pressuposts la partida anual que, segons estableix la Constitució, es reserva el Rei per al manteniment de la seva família i casa, ha subratllat que el regnat del senyor Joan Carles "ha estat el més fructífer de la Història" i que gràcies a ell aquest dimarts es pot "celebrar amb absoluta normalitat l'obertura de la X Legislatura".

Nou president de la Cambra Alta

Pío García-Escudero ha estat elegit aquest dimarts president del Senat per majoria absoluta, en obtenir un total de 180 vots favorables, 81 abstencions i cap en contra. El veterà senador del PP Juan José Lucas i la socialista Yolanda Vicente han estat designats vicepresidents primer i segona de la Mesa per a la X Legislatura. L'exportaveu del grup popular ha rebut el suport dels seus companys de grup parlamentari així com el de CiU, UPN, FAC i CC, mentre que els socialistes, Entesa pel Progrés, PNB i Amaiur han decidit votar en blanc.

Després de la seva designació, García-Escudero ha estat aclamat pels parlamentaris del seu partit, que s'han posat drets per aplaudir-lo, i ha estat felicitat personalment pel portaveu socialista, Marcelino Iglesias.

La votació ha estat presidida per la Mesa d'Edat de la Cambra, que ha quedat constituïda poc després de les deu del matí i que està composta pel senador de més edat de la Cambra i els quatre més joves com a secretaris.

Els vicepresidents

Després de García-Escudero, han estat elegits també els dos vicepresidents de la Mesa. L'expresident de Castella i Lleó i del Senat Juan José Lucas ha estat designat vicepresident primer de la Cambra amb el suport de 166 parlamentaris, mentre que la senadora socialista Yolanda Vicente serà la vicepresidenta segona en aquesta X Legislatura que comença després d'obtenir 86 vots.

A continuació, Matías Conde (PP), Ramón Rabaneda (PP), Carmen Alborch (PSOE) i Manel Plana (CiU) han estat elegits secretaris de la Mesa.

Les noves Corts

Les noves Corts Generals, sorgides dels comicis legislatius del 20 de novembre, s'han constituït aquest matí. Les sessions constitutives del Congrés i del Senat s'han celebrat de manera similar i en elles els 616 parlamentaris han promès o jurar la Constitució i elegir els membres de les Meses d'ambdues Cambres.

En el Congrés, la sessió constitutiva ha estat presidida pel diputat electe de major edat, que és Juan Manuel Albendea, del PP, que té 74 anys. Li han assistit, en qualitat de secretaris, els dos més joves, un dels quals ha estat l'encarregat de donar lectura a la relació de diputats electes i als recursos contenciós-electorals interposats, amb indicació dels diputats electes que poguessin quedar afectats per la resolució dels mateixos, segons s'assenyala al Reglament de la Cambra.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Carla, fa mes de 9 anys

Mesa. En un parlament, o corporació, conjunt de les persones (presidència,
vicepresidència i secretariat) que la dirigeixen. Del llatí mensa, mesa.

Valoració:4menosmas
Per Moe, fa mes de 9 anys

Jo lo que me deman, s'acord amb el diari ARA s'hauria d'extrapol.lar a sa pàgina web. Trob que no té sentit que per molt que ara vagin junts (i que quedi clar que trob que és d'agrair) sa web quedi incompleta, amb notícies importants que falten, o que per exemple aquesta notícia vengui d'Europa Press, quan s'acord amb es diari català va ser precisament per evitar això.
S'acord hauria d'ampliar-se tant a paper com a web si és necessari. Només així s'aconseguirà tenir un diari 100% amb visió de país, en català i de qualitat.
De totes formes, que aquestes paraules serveixin de consell més que de crítica, així veuen quin camí haurien d'anar seguint. Salut

Valoració:3menosmas
Per pasabaporalli, fa mes de 9 anys

Vergonyos. Fent quarts i parts de les lleis

Valoració:-9menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

L'altre dia a un article de la crònica del partit del Mallorca es va traduir el nom del jugador Chico com Al·lot (no és conya!) i ara això, A veure si els del diari Ara fiquen mà al DB. No és normal que es faci servir el Google Translator per traduir articles d'un diari que aspira a ser seriós.

Valoració:19menosmas
Per Clara, fa mes de 9 anys

Una 'taula' és un moble. Una 'mesa' és un òrgan polític o administratiu constituït per un president i diversos vocals. Per què aquesta confusió?

Valoració:29menosmas
Per MJ, fa mes de 9 anys

Taula? Sempre li havia sentit a dir "Mesa", tot i que la parauleta no m'agrada gens. He fet una ullada als diaris en català i, efectivament, li diuen Mesa. A mi tant m'és Taula com Mesa, però ens hauríem de posar d'acord.

Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris