muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Els comptes del Rei, al descobert

La Zarzuela estudia informar del seu pressupost abans de final d'any

La Casa del Rei publicarà a la seva pàgina web, "presumiblement abans d'acabar l'any", el desglossament del pressupost que rep anualment de l'Estat i que el 2011 va ascendir a 8,4 milions d'euros.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el nou cap de la Casa de Sa Majestat, Rafael Spottorno, en un berenar informatiu amb mitjans de comunicació.

Aquest desglossament es farà per "capítols i subcapítols" que Spottorno no ha entrat a detallar, encara que ha donat a entendre que el seu nivell de concreció serà similar al de la resta de l'Administració, per la qual cosa no es faran públic els doblers que la institució destina a serveis de perruqueria, per posar un exemple.

Zarzuela concretarà així una iniciativa de la que es duu parlant des de principis de 2010.

La Constitució espanyola permet al Rei distribuir "lliurement" l'import que els Pressuposts Generals de l'Estat fixen per a la Casa Reial i que cobreixen tant les despeses de funcionament i de personal a càrrec directe de la Casa com el sosteniment de la Família Real.

Aquesta llibertat del cap de l'Estat per gestionar i distribuir el pressupost "mai ha estat, ni és ni serà" una "barra lliure", ha subratllat Spottorno.

La Casa del Rei, com les Corts, no se sotmet al control del Tribunal de Comptes, però un interventor de carrera controla les seves despeses de forma prèvia i a posteriori i eleva els corresponents informes trimestrals al cap de la Casa.

Despesa

Spottorno també ha anunciat que s'han constituït una sèrie de grups de treball dirigits pel secretari general de la Casa, Alfonso Sanz, per estudiar com es podria ajustar encara més la despesa que genera la institució.

El 2011 el pressupost de la Casa del Rei es va reduir un 5,2 per cent respecte a l'any anterior i de cara al pròxim pressupost la institució s'"adaptarà" a la quantia que el Govern decideixi.

El que els grups de treball estudien, ha explicat Spottorno, és com es podria retallar de les partides que no surten directament del pressupost per a la Casa, sinó d'altres Ministeris.

Entre aquestes partides, ha detallat, es troben les despeses de seguretat que assumeix Interior; els vehicles oficials que paga el Ministeri d'Economia i Hisenda; la Guàrdia Reial que depèn de Defensa; la plantilla de Patrimoni Nacional a càrrec del manteniment dels palaus o el personal que treballa per a la Secretaria General de la Casa i que depèn del Ministeri de Presidència.

Spottorno ha explicat que les possibles retallades que afectin el personal no suposaran l'acomiadament d'aquests empleats, que es recolorían en altres àmbits.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: no responguem ni valorem els comentaris en espanyol.

Valoració:-1menosmas
Per dragons, fa mes de 9 anys

La limpieza y la jardinaria de marivent la pagamos desde Mallorca en los presupuestos de les Illes Baleras, ¿Estos gastos tambien los considerán de la casa real?

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris