nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

El Govern balear es compromet amb el límit de l'1,3% de dèficit el 2012

José Ramón Bauzá ha participat en l'encontre de Mariano Rajoy amb els dirigents regionals del PP, en el qual han acordat establir per llei el sostre de despesa

El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha manifestat que la situació econòmica actual requereix "responsabilitat" per part de les institucions i això, segons el seu parer, passa per aconseguir estabilitat pressupostària, davant del qual ha afegit que el compromís de les Balears és complir l'any que ve amb l'1,3% i, en conseqüència, davant del qual els ajusts empresos a les illes "hauran de tenir continuïtat". Així ho ha detallat Bauzá a la sortida de la reunió que han mantingut el futur president del Govern, Mariano Rajoy, amb els presidents autonòmics del PP per analitzar la situació econòmica i posar en comú la seva disposició a evitar duplicitats entre les administracions i aconseguir una major eficàcia en la prestació de serveis.

Bauzá, en declaracions als mitjans de comunicació, ha incidit en la qüestió de l'estabilitat pressupostària per explicar que, a causa de l'actual crisi, "cal seguir ajustant" perquè l'arribada del PP a l'Executiu central no implica que les coses "canviïn en dos dies". "Això només ha començat. No fem miracles ni volem que ningú no entengui que podem fer-los", ha agregat el president balear per subratllar que, en aquests moments, els responsables polítics han de ser "molt sincers i honestos" amb la societat, ja que l'única forma d'aconseguir l'estabilitat és complir precisament amb els límits de dèficit.

"Les Balears adquireixen el compromís de complir per a l'any que ve amb el límit de l'1,3% i per a això precisament hem pres una sèrie de decisions i de pràctiques, una sèrie d'ajusts que hauran de seguir en el temps per no gastar allò que no tenim", ha postil·lat en la seva intervenció.

Cessió de competències

En relació amb el debat sobre si les comunitats han de tornar competències per evitar duplicitats, Bauzá ha dit que "les autonomies no són el problema, sinó que tenen problemes" i, per tant, s'ha de treballar entre tots per marcar els límits que cada institució pot assumir. "Però jo no estic parlant en cap cas de cedir competències, parl de gestionar bé les nostres competències. Sembla el mateix però no ho és", ha assegurat el president de l'Executiu balear.

En relació amb la possibilitat que s'ajornàs a deu anys la devolució del deute amb l'Estat, Bauzá ha comentat que aquest punt anirà vinculat al coneixement exacte dels pròxims pressuposts i que, ara com ara, el Govern entrant desconeix les xifres exactes a nivell macroeconòmic, la qual cosa impedeix marcar terminis en aquest sentit.

No obstant això, Bauzá ha comentat que Rajoy no ha parlat d'una prolongació del període de devolució de deute sinó que els assistents han comentat que, en funció de la situació econòmica que es trobi el Govern central, en el futur podrà prendre decisions quant a "ajornament o no". Independentment d'això, el president del Govern ha dit que la comunitat s'ajusta a la situació actual i que treballa dins d'aquest marc, ja que parlar de possibles situacions "és poc efectiu."

Els 'barons' del PP es comprometen a establir per llei el sostre de despesa

El proper president del Govern, Mariano Rajoy, ha anunciat davant dels dirigents regionals del seu partit -la majoria d'ells també al capdavant dels Governs autonòmics- la seva intenció de crear un "grup de treball" per impulsar una reforma en la prestació dels serveis bàsics amb l'objectiu d'evitar duplicitats, de manera que una mateixa competència no sigui assumida per diverses Administracions. Per la seva part, els 'barons' s'han compromès a establir per llei des dels seus Parlaments regles per posar límits al sostre de despesa. Aquests han estat dos dels compromisos sorgits de la reunió mantinguda a Gènova entre el guanyador de les eleccions generals i tots els seus dirigents regionals, dels quals només han faltat els presidents de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, i Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, i el president dels 'populars' bascs, Antonio Basagoiti.

Després d'una reunió d'alguna cosa més d'hora i mitja, han comparegut en roda de premsa la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, i el vicesecretari general de Política Autonòmica, Javier Arenas. Després, els participants en la reunió han compartit un dinar a la seu nacional del partit. Segons ha explicat Arenas, en la reunió s'ha reiterat el compromís de tot el PP amb el compliment dels límits al dèficit públic, que és un dels "compromisos del programa de govern" de Rajoy i que en aquesta reunió s'ha tornat a "renovar".

"Una competència, una administració"

A més, s'ha donat forma a la lluita per l'eliminació de duplicitats administratives i s'ha anunciat la creació de "un grup de treball, de reflexió" una vegada prengui possessió el pròxim govern per plantejar una "reforma en la prestació de serveis" que "sense afectar mai als drets bàsics dels ciutadans", permeti assolir l'objectiu de "una competència, una administració". En aquest grup de treball estaran representades totes les Administracions, des de la central a les entitats locals, que definiran de manera conjunta la millor manera de "estalviar costos" en la prestació de serveis, el que passa perquè només una Administració tingui l'exercici d'una competència.

Segons ha indicat Arenas, aquesta serà una de les "prioritats" del pròxim Govern, que ha estat "al cent per cent assumida per tots els dirigents". El PP està convençut que el fet que hi hagi "multitud d'assumptes públics que s'aborden des de diverses Administracions" acaba "dificultant l'eficàcia i encarint la prestació de serveis públics". Un altre compromís sorgit d'aquest conclave 'popular' ha estat el de portar als Parlaments regionals la reforma constitucional pactada entre PP i PSOE per garantir l'equilibri pressupostari, de manera que les Administracions públiques de l'Estat "no en gastin més del que ingressen". En concret, segons ha dit Arenas, tots els dirigents regionals del PP s'han "compromès" a traslladar aquesta reforma, a través de lleis de sostre de despesa.

En definitiva, ha resumit Arenas, tots els líders del PP s'han compromès a complir amb el dèficit, a treballar per l'eliminació de duplicitats, a aconseguir una Administració més eficient i ha establir lleis de disciplina pressupostària. Per la seva part, Cospedal ha explicat que Rajoy els ha traslladat el seu compromís amb la reforma del sistema financer, que passa per la seva reestructuració i sanejament, i amb l'impuls a una reforma laboral que permeti crear empr i els ha reiterat que el seu compromís amb els límits al dèficit és total.

 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Remei, fa mes de 9 anys

Classe treballadora i classe empresarial es beneficiaria si els doblers d'imposts que pagam a les Illes Balears quedassin aquí i s'invertissin al servei de la gent que viu arrelada aquí. Mentre hàgim d'enviar bona part dels imposts que pagam fora per mantenir altres comunitats tendrem mal de fer sortir endavant sense problemes.

Valoració:0menosmas
Per Vives, fa mes de 9 anys

Quin preu haurà de pagar la classe treballadora? Quins seran els sacrificis que haurà de fer la classe treballadora? Quins serveis públics es veuran afectats? Quines prestacions deixarà de rebre la classe treballadora? No m'ofereix gens de confiança la política del pp. Esper que tenguin ganes que arribin les properes eleccions.

Valoració:-5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris