algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
15°

Altamira, en perill

Un equip de científics demostra que la presència de l'home a la cova n'altera els indicadors ambientals i en recomana el tancament a les visites

Un equip multidisciplinari de científics ha demostrat que la presència de l'home a la cova d'Altamira hi produeix una alteració de diversos indicadors ambientals, com ara un augment de les partícules en suspensió, de l'oscil·lació de la temperatura i de la humitat i, també, una concentració més elevada de diòxid de carboni.

Les conclusions del treball, coordinat per Sergio Sánchez-Moral, integrant del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), surten publicades al darrer número de la revista Science. Així mateix, hi ha participat el professor de recerca Cesáreo Saiz-Jiménez, adscrit a l'Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia de Sevilla, que té ben clar que els resultats "assenyalen la necessitat de conservar aquest espai mantenint-lo tancat a les visites".

Saiz-Jiménez explica que els visitants augmenten la temperatura ambient de la cova i, a més, propicien que s'hi estableixin corrents d'aire, afavorits igualment per l'obertura de les portes d'accés. Els experts han aconseguit catalogar la diversitat microbiana del lloc i el seu estudi, que començaren l'any 1995, també ha permès elaborar-ne un mapa de distribució a la cavitat.
El treball s'ha duit a terme amb cinc estacions de monitoratge per conèixer el microclima de cada zona de l'indret i ha possibilitat que s'hi identifiquin les diferents colònies de microbis, ha informat el CSIC.

Ubicada a la localitat cantàbrica de Santillana del Mar, la d'Altamira és una cova natural dins la roca i en la qual es conserven pintures i gravats del paleolític superior, dels períodes magdalenià, solutrià i gravetià. Conté gravats, pintures policromes, i altres de negres, vermelloses i ocres que representen animals, figures antropomorfes i dibuixos abstractes, però en l'actualitat està tancada al públic i només hi accedeixen els investigadors.

Suport del Govern

Sobre la decisió de mantenir-ne o no la clausura, el titular cantàbric d'Indústria i Turisme, Eduardo Arasti, assegura que "qualsevol amb dos dits de front fa cas als científics", per la qual cosa l'opinió dels experts serà, lògicament, tinguda en compte. "Quan vas al metge, t'atens al que que et recomana. És lògic seguir el parer objectiu i fundat dels qui han estudiat l'assumpte", exemplificà el conseller. Hi afegí que, si finalment les anàlisis tècniques indiquen que hi són possibles les visites reduïdes, ho trobarà "formidable".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marta, fa mes de 9 anys

La presència massiva de l'home tot ho altera: les pintures d'Altamira, les platges de Mallorca, la Serra de Tramuntana...

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris