lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
12°

L'alto el foc de ETA, en el punt de mira de la campanya electoral

El Govern basc afirma que no contribuirà a l'operació d'escenificació de radicals abertzales. El PP rebutja parlar dels “moviments electorals” de l'organització terrorista

54350

Uns presos d'ETA demanaren fa uns dies passes per la pau a Gernika.

Reuters(Efe)

Els darrers anuncis dels presos etarres, de l'organització EKIN i de la mateixa ETA en nom de la cessació de la violència són vistos per algunes formacions polítiques com l'inici d'una particular campanya electoral per part de l'entorn de la banda terrorista. El conseller d'Interior del Govern basc, Rodolfo Ares, va afirmar ahir que no contribuirà a la "campanya d'escenificació" que, segons el seu parer, desenvolupen els "radicals abertzales" i demanà a ETA que "prengui decisions" dirigides a una dissolució immediata.

Amb relació a la conformació de la Comissió internacional de verificació de l'alto el foc del grup armat, assegurà que, si volen intervenir entre l'esquerra abertzale i ETA i resoldre "les discrepàncies" entre ambdues, "hi tenen dret", però assenyalà que "en democràcia, la constatació de les activitats que du a terme una organització terrorista la fan les diverses policies". Per part seva, des del Govern central, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, obrí la porta a estudiar "amb la llei a la mà" la proposta del lehendakari, Patxi López, sobre l'acostament dels presos si ETA abandona definitivament les armes.

"Moviments electorals"

El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Esteban González Pons, considerà que l'organització armada, aprofitant la presència de Bildu a les institucions i la seva concurrència en les pròximes generals, ha emprès una sèrie de "moviments electorals" que, a parer seu, no mereixen cap comentari, perquè suposaria "fer la campanya" a la banda. En aquest sentit, el president del PP basc, Antonio Basagoiti, advocà per "no donar opcions a ETA" en la campanya de les properes legislatives i pensar que és més important "el com que el qui" posa fi a l'organització.

Les víctimes, indignades

La presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), Àngels Pedraza, trobà que el darrer comunicat d'ETA és "un engany total" i la dissolució d'Ekin és "el suïcidi d'un mort". Així ho expressà als mitjans de comunicació durant la presentació del primer informe de l'Observatori contra la Impunitat, creat per la pràctica totalitat d'associacions i col·lectius de víctimes sobre les activitats de Bildu.

El diari basc Gara recollia diumenge un comunicat d'ETA en el qual afirmava que, malgrat que s'esforça "intensament" per possibilitar "un procés de resolució", els estats espanyol i francès "no hi han posat més que obstacles" i "l'estratègia repressiva i les mesures d'excepció no han cessat". Mentrestant, des de la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), denunciaren que Bildu és "un instrument de l'estratègia de Batasuna-ETA" i que ha incorregut en "frau de llei", per la qual cosa varen demanar a les altes institucions de l'Estat que hi actuïn "en consideració a un anhel de justícia".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris