muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

ETA diu que col·laborarà amb la comissió de verificació

L'organització terrorista assegurà, en un nou comunicat, que permetrà que el grup internacional d'observadors en confirmi l'alto el foc permanent

30940

Acostament de presos Un grup de persones, acompanyades per emmascarats, varen exhibir ahir, durant el txupinazo que anuncia les festes de Villava -localitat navarresa governada per Bildu-, ikurrinyes i cartells en favor de l'agrupament dels presos d'ETA en presons properes a Euskadi.•

J. DIGES

ETA anuncià ahir la intenció de col·laborar amb la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc permanent i general declarat per l'organització terrorista el gener passat. En un comunicat difós per les edicions digitals de Berria i Gara, el grup armat també saluda la constitució d'aquesta comissió internacional duita a terme aquesta setmana a Bilbao en un acte privat, al qual varen ser convidats representants de partits, sindicats, organismes empresarials i l'Església, entre d'altres. Al comunicat, que serà publicat íntegrament avui a les edicions escrites de Gara i Berria, ETA qualifica de "pas important", per tal d'avançar en el procés iniciat per l'esquerra abertzale i l'organització fa un any, la constitució de l'esmentada comissió.

El grup terrorista basc també insisteix, segons Gara, en la voluntat de tirar cap endavant pel camí emprès. Berria, per part seva, revela que ETA recorda que el 27 de març passat ja es va mostrar disposada a acceptar una "verificació informal", encara que no fos reconeguda oficialment pels governs d'Espanya i de França.

El diari, editat íntegrament en basc, també avança que, en el comunicat, ETA es queixa de l'actitud mantinguda pels governs de tots dos estats amb relació al procés de verificació del seu alto el foc. Berria recorda finalment que quan ETA va declarar la cessació de les hostilitats, el 10 de gener de 2011, va aclarir que el cap a perquè fos verificat internacionalment, tal com demanaven els partits i organitzacions nacionalistes signants de l'anomenat Acord de Gernika.

Comissió internacional

La Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc
està integrada per Ram Manikkalingam, director del Grup d'Assessors per al Diàleg (DAG) d'Amsterdam; Ronnie Kasrils, col·laborador molt directe de Nelson Mandela a Sud-àfrica, tant en temps de conflicte com de pau; Raymond Kendall, secretari general de la Interpol entre 1985 i 2000; i Chris Maccabe, protagonista de les negociacions que dugueren a l'Acord del Divendres Sant a Irlanda. Al seu costat, hi ha Satish Nambiar, vicecap de l'Estat Major de les forces armades a l'Índia i que va dirigir la missió de la força de protecció de l'ONU als Balcans, el 1992 i 1993, i l'holandesa Fleur Ravensbergen, que actuarà com a coordinadora dels treballs.

Respecte del comunicat d'ETA avançat ahir pels dos rotatius bascos, el lehendakari, Patxi López, rebutjà fer-ne una valoració per no concedir als terroristes "un joc que no es mereixen" i reiterà que només espera "el comunicat definitiu" en què anunciï la seva desaparició. "L'anhel de qualsevol ciutadà d'aquest país és que ETA desaparegui definitivament de les nostres vides", subratllà.

Per part seva, Antonio Basagoiti, president del PP basc, afirmà que el comunicat d'ETA és "una porqueria", perquè no anuncia "la seva dissolució incondicional i el lliurament de les armes". Basagoiti assegurà que "ningú no hauria de conformar-se amb res que no sigui la dissolució incondicional d'ETA". "És el mínim que s'ha de fer i allò que tots els demòcrates han d'exigir", afegí el líder del PP basc.

Iñigo Urkullu, president del PNB, considerà que el comunicat d'ETA no servirà "de res" si en les pròximes setmanes no hi ha "una cessació definitiva i incondicional de les armes". Per contra, EA afirmà que l'anunci és "un pas clau" que obliga l'Estat "a involucrar-se perquè la banda desaparegui "definitivament".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris